Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Ķepas un nagi sniegā

Ziema un baltais sniegs dzīvniekus priecē, bet ziema tos var arī sarūgtināt. Ziemā īpaši jāpadomā par suņu ķepām un nagiem. Laukos šī problēma nav tik sāpīga, jo tur uz ceļiem nekaisa dažādus pretslīdes līdzekļus, kas negatīvi ietekmē ķepu ādu. Tāpēc turpmākais vairāk attiecas uz pilsētās dzīvojošajiem suņiem.

Pirms pastaigas ķepas var ieziest ar speciālu vasku, kas pasargās no traumām, noberzumiem, sāļiem sniegiem. Pēc pastaigas to nomazgā. Gluži ikdienišķai jākļūst procedūrai, ko veic suņa saimnieks, pārnākot no pastaigas, - ķepas nomazgā ar siltu ūdeni, rūpīgi izskalo pirkstu starpas, pēc tam ķepas tikpat rūpīgi nosusina un atkal pievērš uzmanību pirkstu starpām. Pēc tam iesaku ķepas ieziest ar kādu mīkstinošu un dziedējošu dzīvniekiem paredzētu krēmu. Man patīk, piemēram, ProPad ziede. Tās sastāvā ir šķidrais parafīns un urīnviela, kam piemīt dziedējošas īpašības. Ziede paredzēta ķepu spilventiņu kopšanai un pasargāšanai no kaitīgiem vides apstākļiem. Īpaši ieteicama ziemā medību un darba suņiem, pret spilventiņu nobrāzumiem un sasprēgāšanu. Ziede veicina ādas elastību.

Daudzi suņu saimnieki pieradinājuši savu kompanjonu pie zābaciņiem. Tie nopērkami zooveikalos un veterinārajās aptiekās, pieejami dažādi izmēri. Zābaciņi labi sargā ķepas no savainojumiem un nobrāzumiem, bet daudziem dzīvniekiem tie nepatīk. Pie zābaciņiem suns jāpieradina pacietīgi un pakāpeniski, lai dzīvniekam nerodas lieks stress. Garspalvainajiem suņiem noteikti iesaku izgriezt lieko apspalvojumu starp ķepām, lai tās neapaugtu ar sniega pikučiem. Tie traucē sunim staigāt, dzīvnieks cenšas sniega bumbas izgrauzt ar zobiem un tādā veidā pats sev var nopietni savainot ķepas.

Īpašu uzmanību iesaku pievērst nagiem. Gari nagi jebkurā gadalaikā traucē pastaigās, bet īpaši bīstami ir piektie nadziņi uz ķepām, kas nesaskaras ar zemi, bet reizēm garuma dēļ sagriežas gluži kā kliņģeri, aizķeras aiz ledus gabaliem vai koku zariem un var radīt nopietnu traumu. Ja brūce ir dziļa, vienkāršākais līdzeklis, kā apturēt asiņošanu, ir uzbērt uz vatītes zilos graudiņus un uz vienu divām minūtēm to piespiest brūcei. Tas apturēs asiņošanu. Smagākos gadījumos brūcei jāuzliek spiedošs pārsējs un, protams, jādodas pie veterinārārsta. Taču jebkurā gadījumā nagi sunim (arī kaķim) ir regulāri jāapgriež ar speciālām kvalitatīvām nagu grieznēm. Nekādā ziņā nedrīkst iegriezt dzīvnadzī, brūce asiņos un ilgi nedzīs. Ja pats neprotat nagus apgriezt vai dzīvnieks to neļaujas darīt, vērsieties pēc palīdzības pie veterinārārsta! Arī pie nagu griešanas dzīvnieki jāpieradina no mazotnes.

Vēl atgādinu, ka dzīvniekam, tāpat kā cilvēkam, ziemas periodā nepieciešams taukskābju komplekss apmatojuma, ādas un sirds veselības stiprināšanai. Saviem suņiem un kaķiem jau gadiem dodu Omega kapsulas, kas satur gan augu (linu, gurķeņu sēklu), gan zivju (lašu) izcelsmes neaizstājamās taukskābes. Šīs kapsulas uzlabo apmatojuma stāvokli, stiprina dzīvnieka imūnsistēmu.

* Veterinārārste, Universitātes vetfonds

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?