Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +18 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Keramiķu vasara no Latgales līdz Rīgai

Linda Liepiņa

Daugavpiliešiem radās ideja. Pirmkārt, Latgale ir keramikas centrs. Viens no Latgales apceļotāju izvēlētajiem apskates objektiem noteikti ir kāda keramiķa darbnīca. Otrkārt, izcilais keramiķis Pēteris Martinsons dzimis Daugavpilī. Tāpēc Daugavpils organizē I Latvijas starptautisko keramikas biennāli. Pasākums ir vērienīgs un ietver vairākas izstādes, radošās darbnīcas, P. Martinsona balvas nominantu prezentācijas, simpoziju, festivālu. «Pasākums rit divu mēnešu garumā un jau sācies ar vairākām izstādēm,» stāsta biennāles kurators Valentīns Petjko. Rīgā Porcelāna muzejā apskatāma Beatrises Kārkliņas izstāde Industriālais romantisms. Kopš 16. jūnija viesnīcā Park Hotel Latgola Daugavpilī skatāma izstāde Pēteris Martinsons. Zīmējumi porcelānam.

V. Petjko par centrālo biennāles notikumu uzskata izstādi Martinsona balva, kuru atklās 15. jūlijā. «Dalībai izstādē pieteicās 298 mākslinieki no 44 valstīm,» stāsta V. Petjko, kurš ir arī starptautiskās žūrijas loceklis. «Mākslas darbam netika noteikti tematiskie, materiālu vai izmēru ierobežojumi, tomēr keramikas komponentei tajā bija jābūt noteicošai.» Vērtēšana notika trīs kārtās, līdz eksponēšanai izstādē izvēlējās 110 starptautisku mākslinieku darbus un 26 Latvijas mākslinieku darbus. Savukārt no 136 mākslas darbu autoriem žūrija izvēlējās sešus ārvalstu un sešus Latvijas nominantus, kas pretendēs uz apbalvojumu. Nacionālie P. Martinsona balvas nominanti ir Juta Rindina, Elīna Titāne, Dainis Pundurs, Valda Podkalne, Ieva Bertašūte-Grosbaha un Skuja Braden.

«Arī Latgales keramiķi piedalās šajā pasākumā, taču aktivitāte varēja būt lielāka,» uzskata Valentīns. Viņš domā, ka varbūt vietējie mākslinieki atturīgāki ir tāpēc, ka viņu trumpis ir tradicionālā keramika, bet tādai vērienīgai izstādei gribas piedāvāt ko jaunu un neparastu. Pats Valentīns brīdi strādāja vissenākajā no keramikas tehnikām - lipinājis traukus, nevis darbojies pie virpas, bet vispār viņš ir eksperimentētājs, jo meklē jaunus risinājumus. «Keramika ir viena no senākajām mākslām, bet tā piedzīvo dažādas pārvērtības. Viss jaunais ir labi aizmirsts vecais, bet arī keramikā ir dažādi modes periodi. Māla vietā nāk akmens masa, tad atkal - porcelāns. Tehnoloģiski tiek pievienoti dažādi piemaisījumi, un arī metodes apdedzināšanai un glazēšanai mainās. Mākslinieki meklē aizvien jaunu izpildījumu,» stāsta V. Petjko.

No Daugavpils biennāle pāries uz Rīgu. 20. jūlijā Rīgas Tehniskās universitātes Pilsētplānošanas un arhitektūras fakultātes izstāžu telpā tiks atklāta izstāde Ķīpsalas keramika. Visa I Starptautiskās biennāles pasākuma programma: www.rothkocenter.com/aktualitates/biennale.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?