Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Kirgīzi atbalsta pāreju uz parlamentāru valsti

Politiskās nestabilitātes un etniskā saspīlējuma pārņemtās Centrālāzijas valsts Kirgizstānas pagaidu valdība priecājas, ka nedēļas nogalē notikušajā referendumā pārliecinošs iedzīvotāju vairākums atbalstījis jauno konstitūciju, kas paredz Kirgizstānas pāreju no prezidentālas uz parlamentāru pārvaldes formu, savukārt Kremlis paudis bažas, ka politiskās sistēmas maiņa var novest pie ekstrēmisma vai pat kaimiņvalsts sabrukuma.

Prezidents bez varas

Pēc aprīļa sākumā notikušā asiņainā valsts apvērsuma, kurā tika gāzts līdzšinējais valsts vadītājs Kurmanbeks Bakijevs, un nesenajām etniskajām sadursmēm, kurās tika nogalināts vismaz 250 cilvēku, bija pamatotas bažas, ka svētdien notikušā referenduma norise var tikt apdraudēta, tomēr balsošana noritēja bez starpgadījumiem un tajā fiksēta augsta aktivitāte, jo piedalījušies gandrīz 70% vēlētāju.

Sākotnējie rezultāti liecina, ka par jauno valsts pamatlikumu nobalsojuši 90,86% balsstiesīgo, bet pret - 7,82%. Tomēr galīgie rezultāti būs zināmi 5. jūlijā.

Jaunā Kirgizstānas konstitūcija būtiski ierobežos prezidenta un palielinās parlamenta pilnvaras. Prezidenta pilnvaru termiņš no pašreizējiem pieciem gadiem tiks pagarināts līdz sešiem, un viena persona šo amatu varēs ieņemt tikai vienu termiņu, raksta NEWSru. Prezidents pildīs tādus pašus pienākumus kā Lielbritānijas karaliene un veiks valsts reprezentāciju. Valsts galvai atņems pilnīgu tiesisko imunitāti, un viņu varēs saukt pie kriminālatbildības.

Vienlaikus Kirgizstānas iedzīvotāji referendumā atbalstījuši, ka pašreizējā pagaidu valdības vadītāja Roza Otunbajeva līdz 2011. gada 31. decembrim pilda Valsts prezidenta pienākumus.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) uzslavēja referenduma norisi, tomēr uzsvēra nepieciešamību veikt uzlabojumus līdz ārkārtas parlamenta vēlēšanām, kas paredzētas oktobrī. «Kirgizstānas pilsoņi lielā skaitā devās balsot par jaunu, demokrātisku un mierpilnu savas valsts nākotni,» sacīja EDSO novērotāju misijas vadītājs Boriss Frlecs.

Medvedeva bažas

R. Otunbajeva ir gandarīta, ka Kirgizstāna kļūs par pirmo Centrālāzijas valstī, kurā ieviesta parlamentāra demokrātiska valsts pārvalde, jo tagad tā nostājusies uz ceļa pretī «patiesai tautas valdībai». «Par spīti visiem traucēkļiem, jaunā konstitūcija ir pieņemta. Tauta ir apturējusi autoritāru un nepotisku valsts pārvaldi. Šodien cīņā par īstenu tautas valdību esam guvuši uzvaru,» paziņoja R. Otunbajeva.

Savukārt Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs uzskata, ka pašreizējos apstākļos jaunā konstitūcija var nenākt par labu Kirgizstānai. «Es tiešām nesaprotu, kā Kirgizstānā varētu darboties parlamentāra valsts pārvalde,» sacīja D. Medvedevs. «Vai tas neradīs veselu virkni problēmu - parlamenta nesaskaņas, nemitīgu valdības vadītāju maiņu, galu galā - varas nonākšanu ekstrēmistu rokās?»

Viņaprāt, Kirgizstānas pašreizējā stāvoklī ir daudzi attīstības scenāriji, arī visnepatīkamākais - pat valsts sabrukums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?