Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Klāt pavasara sēņošana

Ņemam groziņu, un uz mežu! Pēc zaķskābenēm? - Nē, sēņot! Tā kā šogad pavasaris ir agrāks, arī pavasara sēņu raža ir pasteigusies apmēram par divām nedēļām, tāpēc lāčpurnus, kas ir populārākie gardumi no pavasara sēņu izlases, varēs atrast vēl tikai līdz maija otrajai pusei. Taču tās nebūt nav vienīgās ēdamās pavasara sēnes, Dabas Dienai stāsta Latvijas Dabas muzeja Botānikas nodaļas vadītāja, mikoloģe Inita Dāniele.

Tā kā sēņošana parasti saistās ar rudens sezonu, daudzas pavasara sēnes cilvēki nepazīst un pat nepamana, jo nepievērš uzmanību. Piepes un pūpēži vasarā nevienu neizbrīna, bet citas «nesezonas» sēnes tiekot uzskatītas par parazītiem jeb «suņu sēnēm». Kur tik sēnes neaug - gan sūnās un lapās, gan uz celmiem un pat uz dzīviem kokiem.

Smukas un ēdamas

Dažādas sēnes aug teju visu cauru gadu - tās parādās, tiklīdz nokūst sniegs. Daļa no tām, protams, nav ēdamas, taču vairākas sugas ne tikai nav indīgas, bet ir īsta delikatese. Jau agrā pavasarī, dodoties pārgājienos pa mežu, starp pērnajām lapām var pamanīt košu sārtumu. Tās ir kaussēnes Austrijas agrenes, kas aug uz trūdošiem lapu koku, galvenokārt alkšņu zariņiem mitrās vietās. I. Dāniele saka - šī sēne ir ļoti glīta, tāpēc piemērota kā lielisks dekorējums salātiem vai sviestmaizēm arī termiski neapstrādāta, tomēr viena pati lielos daudzumos var būt indīga un ierastajai mērcītei nederēs.

Lapu koku mežos un mitrās vietās aug arī Verpa bohemica (latīņu val.) jeb tautā saukta ķēvpups. Ar brūnu, krokotu cepurīti, kam vertikāla forma. Balts, garš kātiņš. Ēdama, bet diezgan sīksta, tāpēc pirms cepšanas kārtīgi jānovāra. Nav indīga, pareizi sagatavota ir garda!

Iecienītākā ēdamā sēne no pavasara ražas klāsta noteikti ir lāčpurns, dēvēta arī par murķeli, kas savukārt atvasināts no sēnes latīņu nosaukuma Morchella esculenta. Sēnei ir krokota, poraina cepurīte, kas pēc izskata līdzinās bišu sūnām. Lāčpurni arī iecienījuši augt lapu koku mežos, kā arī sastopami dārzos - zālē zem lielām ābelēm un citiem augļu kokiem. Arī I. Dāniele garšīgās sēnes atradusi savā dārzā. Sēnes ir viegli pagatavojamas, cepamas bez iepriekšējas vārīšanas. Taču uzmanīgi - lāčpurnus var sajaukt ar indīgo sugas māsu - bisīti!

Mazāk dekoratīvas, bet ēdamas ir pavasarī augošās krēmkrāsas maija auzenes (Calocybe gambosa) - lielas un druknas cepurīšu sēnes, kas aug lapu koku mežos un vecos parkos, kā arī viegli pelēcīgās īskātiņa melnbaltenes - cepurīšu sēnes ar plakanu, vidū uz iekšu ieliektu cepurīti un īsu kātiņu. Aug dažādos mežos, dārzos, ceļmalās. Pirms cepšanas jāvāra.

Indīgā viltniece

Bieži vien ar lāčpurnu tiek jaukta indīgā sēne bisīte jeb Gyromita esculenta. Arī tai ir smadzeņveida krokota cepurīte un īss balts kātiņš. Aug priežu mežos un izcirtumos. Krāsa tumšāka nekā lāčpurnam, arī sastopamas agrāk. Ja lāčpurnu sezona parasti ir maijā, bisītes manāmas jau marta beigās.Taču sēne ir ļoti indīga, satur toksīnu giromitrīnu, kas sēnēs uzkrājas lielos daudzumos. Daži drosminieki tomēr riskē un mēģina bisītes ēst. Viens variants - sēnes izkaltēt, jo toksīns sadalās, ja kaltētas sēnes pusgadu tiek glabātas nenoslēgtā traukā. Otrs veids - ilgstoši, pat vairākas stundas vārīt. Taču bīstami var būt pat vāroties izdalītie tvaiki, kurus ieelpojot var tikt pie veselības traucējumiem. Ja sēnes lasīt dodaties paši, atšķirt būs vieglāk, taču tirgū jābūt ļoti uzmanīgam, jo viltīgi vai nezinoši pārdevēji esot manīti bisīti iesakām kā lāčpurnu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Sajaukts tulkojumā

Neskaidrības ar lāčpurna un bisītes identitāti radušās valodas dēļ. Vārds «murķelis» latviešu valodā ienācis aptuveni pirms 100 gadiem no lāčpurna latīņu nosaukuma un līdzīga nosaukuma arī vācu valodā «morchel». Diemžēl bieži šis nosaukums tiek piedēvēts indīgajai bisītei, kuras vācu vārds ir skaniski līdzīgs - «lorchel». Eiropā lāčpurni ir biežāk sastopami un iecienīti ēdienkartē, bet pie mums diemžēl vairāk aug bisītes.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?