Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Kļūst rietumnieciskāks

Krievijas interesēs varētu būt ietekmes palielināšana Latvijā parlamentārā ceļā. Tāpēc politikas procesa vērotāji Saskaņas līdera un Rīgas mēra Nila Ušakova rīcībā, demonstrējot sevi kā rietumniecisku politiķi, saskata tālredzīgu politiskās darbības stratēģiju. «Mēs esam Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts, un tie ir mūsu partneri. Tāda ir bijusi mana konsekventa pozīcija,» Dienai apgalvoja N. Ušakovs.

Gada sākumā pēc Neatkarīgās Rīta Avīzes pasūtījuma veiktajā SKDS aptaujā N. Ušakovs kopā ar Aivaru Lembergu un Vairu Vīķi-Freibergu bija iekļuvis arī populārāko prezidenta kandidātu trijniekā. Tiesa, N. Ušakovam vēl nav 40 gadu, lai pretendētu uz šo amatu. Latvijas sabiedrībai ir bijusi iespēja sekot līdzi arī Rīgas mēra privātajai dzīvei, kad nesen viņa un latvietes Ivetas Strautiņas-Ušakovas ģimenē piedzima dēls Toms, kura vārdu akceptēja gan latviešu, gan krievu vecmāmiņa, uzsvēra N. Ušakovs.

Kopā ar ministriem

Pēdējos mēnešos Saskaņas līderis N. Ušakovs ir pamanīts vairākkārt. Viņš devās uz Maskavu, lai piedalītos Krievijā nošautā opozīcijas līdera Borisa Ņemcova bērēs. Martā N. Ušakovs privāti tikās ar Krievijas opozicionāru, savulaik vienu no bagātākajiem šīs valsts uzņēmējiem Mihailu Hodorkovski, kā arī ar Radio Eho Moskvi galveno redaktoru Alekseju Venediktovu. Ja ar M. Hodorkovski Rīgas mērs iepriekš nav bijis pazīstams, tad A. Venediktovu viņš uzskata par savu draugu, pie kura ciemojies arī, esot Maskavā.

Pirms pāris nedēļām aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) bija gandarīts, ka Rīgas mērs ieradies Rīgas ostā sagaidīt ASV militāro tehniku. «ASV un NATO sabiedroto klātbūtne ir Latvijas valsts apliecinājums solidaritātei un reģiona drošībai,» sociālajā vietnē Twitter.com ierakstīja R. Vējonis. «ASV ir mūsu partneri,» Dienai kā pašsaprotamu savu klātbūtni šajā notikumā skaidroja N. Ušakovs. Pērn viņš Rīgas domē esot uzņēmis arī 60 karavīrus no ASV. Pagājušajā nedēļā Rīgas mērs jau sēdēja starp iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski (Vienotība) un aizsardzības ministru R. Vējoni preses konferencē par «aktuāliem izaicinājumiem drošības jomā un pašvaldību lomu un pienākumiem dažādu apdraudējumu gadījumos». N. Ušakovs nedosies uz Maskavu 9. maijā - tiesa, viņš arī nav uzaicināts, bet, ja būtu, jebkurā gadījumā nebrauktu, jo 9. maijā Rīgas mērs tradicionāli dosies pie pieminekļa Pārdaugavā. Tā ir tradīcija, no kuras Saskaņas priekšsēdis neatsakās, bet tajā pašā laikā latviešu tautas ciešanu dienā 25. martā viņš dodas pie Brīvības pieminekļa.

Neaizmirst otro valodu

Kad bijušajam politiķim Jānim Lagzdiņam Diena vaicāja par valsts drošības riskiem šajā ģeopolitiskajā situācijā, viņš nerunāja par militāriem apdraudējumiem, bet gan par Krievijas interesi palielināt savu ietekmi parlamentārā ceļā. Demonstrējot sevi kā politiķi, kas orientēts uz Rietumiem, N. Ušakovs, viņaprāt, rīkojas, tālredzīgu mērķu vadīts. Un mērķis varētu būt arī premjera amats, pieļauj J. Lagzdiņš, norādot, ka tam gan būtu nepieciešama labvēlīga iekšpolitiskā un ārpolitiskā situācija. Iekšpolitiski tādu var veicināt Krievijas kontrolē esošie mediji un citas institūcijas, kuru iespējās ir arī provocēt, piemēram, iekšējos nemierus. Šādu varas pārņemšanas scenāriju būtu vieglāk īstenot, ja Eiropas Savienība un ASV būtu aizņemtas ar kādas ekonomiskās vai politiskās krīzes risināšanu, uzskata bijušais politiķis.

Premjera amatam N. Ušakovs patiešām gatavojoties, jo jebkuras partijas līderim ir jārēķinās, ka var pienākt laiks, kad ir jābūt gatavam uzņemties šos pienākumus. Par Krievijas interesēm šādā veidā palielināt ietekmi N. Ušakovs skaidri neatbild, atkārtojot to, ko saka vienmēr, - Latvijas interesēs ir savstarpēji izdevīgas un labas attiecības ar Krieviju, «un Krievijai pret to nevarētu būt nekādu iebildumu». Viņa partijas biedrs Jānis Urbanovičs uzskata: «Nils tāds ir bijis vienmēr. Viņš nav mainījies. Ja kāds tagad grib saredzēt vai sadzirdēt kaut ko vairāk, tā ir cita lieta.» Tas, ka latviskās partijas ar Saskaņu biedējot sabiedrību, esot tikai «valdošās koalīcijas nepārmaiņu diktēta rīcība». Saskaņa nav plānojusi pārskatīt savu līgumu ar Krievijā valdošo partiju Vienotā Krievija. Taču Saskaņa arī nostiprinās Eiropā, un tās plāns ir vēlākais divu gadu laikā kļūt no asociētā pārstāvja par pilntiesīgu Eiropas sociālistu partijas biedri. Šī dalība negarantē vieglāku iekļūšanu nacionālajā valdībā, bet var būt papildu faktors, lai Rietumu kolēģi mudinātu ar Saskaņu dalīties varā.

Viens no Vienotības ārpolitikas ekspertiem Atis Lejiņš nedomā, ka latviešu vēlētājs tik viegli noticēs N. Ušakovam. Atliekot tikai atcerēties, ko nesen par ASV militārās tehnikas klātbūtni Krievijas televīzijā sacījis šīs pašas partijas Saskaņa Saeimas deputāts Jānis Ādamsons, kurš to raksturojis kā Latvijas pieglaimošanos ASV. Tāpat kā Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (Vienotība), A. Lejiņš minēja vēl vienu vēsturisku faktu, ko N. Ušakovs nekad nevarēšot labot - tā ir parakstīšanās par krievu valodu kā otro valsts valodu, «un to mēs nevaram aizmirst». A. Latkovskis arī domā, ka N. Ušakovs var atļauties spēlēt uz abām pusēm, krievu medijos demonstrējot vienu, bet latviešu auditorijā - citu tēlu, jo Saskaņas vēlētājs neinteresējas par latviskajā mediju telpā notiekošo.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?