Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

KNAB straujās pārmaiņas

Nepilnu pusgadu pirms pilnvaru termiņa beigām Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks izdevis rīkojumu par strukturālajām izmaiņām iestādē. Tas ir noticis ļoti operatīvi - dienu pēc tam, kad premjers Māris Kučinskis (ZZS) apstiprināja jauno KNAB reglamentu, uz kura pamata pārmaiņas notiek. Par korupcijas novēršanu atbildīgajām Saeimas komisijām nav skaidrs, cik pamatota ir iecerētā reorganizācija un vai tās rezultātā KNAB vadība neatbrīvosies no cilvēkiem, kas pauž atšķirīgu viedokli.

Tāpēc Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisija drīzumā vēlas uzklausīt KNAB priekšnieku Jaroslavu Streļčenoku, lai no viņa paša iegūtu informāciju par iecerēto reorganizāciju - arī par to, uz kurām personām tā attieksies, Dienai sacīja apakškomisijas sekretārs Kārlis Seržants (ZZS). Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (Vienotība) vēl atceras, kā 2014. gadā reorganizācijas rezultātā KNAB priekšnieks atbrīvojies no Diānas Kurpnieces, kura birojā bija nostrādājusi vairāk nekā desmit gadu. Toreiz pārmaiņas skāra ap 30 cilvēku, kuri saņēma darba uzteikumu, bet viņiem nodrošināja līdzvērtīgu darbu citā struktūrā. Vienīgi D. Kurpniecei piedāvāja zemāku amatu ar mazāku algu, un viņa no KNAB aizgāja. «To, kā būs tagad, parādīs tikai laiks. Man ļoti gribētos cerēt, ka būšu kļūdījies,» teica A. Latkovskis. Viņš pieļauj, ka līdz pilnvaru termiņa beigām, kas būs novembra vidū, KNAB priekšnieks J. Streļčenoks varētu vēlēties nostrādāt mierīgā gaisotnē bez iekšējās opozīcijas. Pie tās kā pirmie ir minēti nodaļu vadītāji Juris Jurašs un Lienīte Šikore.

Arī KNAB amatpersonu un darbinieku arodbiedrība uzskata, ka reformu mērķis ir atbrīvoties no netīkamiem darbiniekiem, ziņo aģentūra LETA. Arodbiedrības pārstāvji uzsver, ka reorganizācijas plāni tapuši slepenībā un nav notikusi to apspriešana. Arodbiedrībai nav zināms, uz kuriem darbiniekiem reorganizācija attieksies, taču «visiem saprotams, ka izmaiņas skars daudzus KNAB korupcijas apkarošanas bloka darbiniekus, tostarp Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītāju Juri Jurašu», teikts aģentūras ziņā. KNAB informācija liecina, ka plānots likvidēt 22 amatus. Dienai ir zināms, ka KNAB reglaments nav saskaņots arī ar Valsts kanceleju, kā tas līdzīgos gadījumos tiek praktizēts. Kancelejas direktors Mārtiņš Krieviņš Dienai apstiprināja, ka nav šo dokumentu redzējis un Valsts kancelejai nav lūgta KNAB reglamenta juridiskā analīze. No tā var secināt, ka KNAB priekšnieks, apejot Valsts kanceleju, ir saņēmis premjera atbalstu. Uz lūgumu to komentēt, KNAB atbildēja, ka «saskaņošana notikusi normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā».

Strukturālās pārmaiņas ir īstenotas, lai esošā budžeta ietvaros nodrošinātu Organizētās noziedzības novēršanas un apkarošanas plānā noteikto uzdevumu stiprināt analītiskā darba kapacitāti. Likvidējot Darbības nodrošinājuma nodaļu un vairākas amata vietas, vietā tiks izveidota Informācijas analīzes nodaļa. Strukturālās izmaiņas plānots ieviest līdz augusta beigām.

KNAB sekretariāta vadītāja Māra Priedīte, atbildot uz Dienas jautājumiem, skaidroja, ka reorganizācijas mērķis ir KNAB struktūras optimizācija un funkciju efektivizācija. Ar KNAB priekšnieka rīkojumu izveidotā komisija vērtēs nodarbinātos, kuru amati tiks likvidēti. Vērtējumā tikšot ņemtas vērā iestādes intereses saglabāt amatā personas, kurām ir vislabākās zināšanas un spējas, un visiem tikšot piemēroti vienādi vērtēšanas kritēriji, teikts atbildē. Tajā apstiprināts, ka strukturālās reformas skars korupcijas apkarošanas bloku, kurā izveidos jaunu struktūrvienību un palielinās darbinieku skaitu. Taču rīkojumam par reglamenta ieviešanu ir ierobežotas pieejamības statuss, tāpēc konkrētāka informācija netiek sniegta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?