Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ko iesākt ar ēdienu pārpalikumiem?

Šopavasar Dānijā iznākusi pavārgrāmata, kuras vāku rotā virsraksts lieliem sarkaniem burtiem, kas latviski nozīmētu Pārstājiet izmest ēdienu (Stop Spild Af Mad - dāņu valodā). Tā ir pavārgrāmata, kurā var atrast Dānijā slavenu restorānu pavāru padomus, kā neizniekot ēdienu un ko labu iesākt ar ēdiena pārpalikumiem. Visticamāk, ka Latvijā šādai grāmatai nebūtu noieta, jo liela daļa mūsu sabiedrības uzaugusi trūcīgas ēdienu izvēles apstākļos, kur pārpalikumi vai nu nerodas, vai tiek lietderīgi un bez kompleksiem notiesāti.

Taču Dānija ir cits gadījums, un, iespējams, tieši tādēļ šeit pirms trim gadiem radusies sabiedriska kustība ar identisku nosaukumu Stop Spild Af Mad, gan tagad prestižā izdevniecībā un prestižiem pavāriem piedaloties tapusi jaunā pavārgrāmata. Galvenais dzinējspēks kustībai un grāmatai ir dāņu grafiskā dizainere Selīna Jūla, kura dzimusi 1980. gadā Maskavā un Dānijā dzīvo kopš 13 gadu vecuma. Jau agrāk presē viņa skaidrojusi iemeslus, kāpēc pievērsusies šai problēmai - uzaugot pieticīgos apstākļos Krievijā, kur ēdiens neticis izniekots, viņa nav spējusi samierināties ar Dānijā novēroto, ka ēdiena pārpalikumi nonāk atkritumu kastē. Tagad viņas sāktajai kustībai ir jau 8000 biedru, sadarbība ar valdību un starptautiskām organizācijām. Selīna dod padomus Dānijas Vides ministrijai, kā cīnīties ar ēdiena nenonākšanu atkritumos.

Ēdiena izmešanas statistika ir iespaidīga - gadā vidēji viens Dānijas iedzīvotājs atkritumos izmet 63 kg ēdiena, un tas viss naudas izteiksmē nozīmē izniekotus 16 miljardus dāņu kronu (apmēram pusotrs miljards latu) gadā. Šī oficiālā statistika mani, vēl padomju laika trūkumā, kā arī latviešu zemnieku pieticības tradīcijās augušu, nepārsteidza. Man nav īsta priekšstata, ko dāņi dara savās mājās pie vakariņu galda, taču, raugoties uz veikalu piedāvājumu, novērojumi par izšķērdību radās uzreiz pēc ierašanās šajā valstī.

Iespējams, ka viens no iemesliem dāņu izšķērdībai ar ēdienu ir lielā labklājība, kas šajā valstī valda jau ilgus gadus, tomēr vairāk sliecos domāt, ka liels nopelns ir mūsdienu veikalu kultūrai. Vairumā lielo ķēžu veikalu pārdod jau iepriekš sapakotu pārtiku. Turklāt tik lielos iepakojumos, ka pat triju cilvēku ģimene to nevar vienā reizē izlietot, nemaz nerunājot par mazāku skaitu ēdāju. Skābo krējumu mazākā iepakojumā nekā puslitrs velti meklēt, retumis dabūjams piens puslitra pakā, turklāt faktiski par litra cenu. Arī maizi nevar nopirkt tā, lai pietiktu vienam vai diviem ēdājiem. Tas pats sakāms par dārzeņiem un augļiem. Tāpēc arī nebrīnos, ka tik daudz pārtikas nonāk atkritumos.

Taisnības labad jāsaka, ka tā nav dāņu problēma vien. Visticamāk, tā ir vairumā patērētāju kultūras pārņemto valstu. Tā spriežu arī tāpēc, ka manis iecienītās britu TV pavāres Naidželas Lovsones pavārgrāmatās ar katru reizi parādās arvien vairāk iedrošinošu piebilžu, ko iesākt ar ēdiena pārpalikumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?