Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Koalīcija pastrīdējās, un atkal miers

Jau otro reizi Valsts prezidenta vēlēšanās ne bez aizklātā balsojuma priekšrocībām, panākusi sava pārstāvja ievēlēšanu augstajā amatā, Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) acīmredzami sajutusies kā koalīcijā ietekmīgākais un spēcīgākais spēks. Lai šo priekšstatu nesabojātu, pretēji konkurentu runām par ZZS centieniem pakaulēties par ietekmes palielināšanu valdībā, tā īsā laikā atrada arī aizsardzības ministra kandidātu - spēkavīru Raimondu Bergmani -, kam ir pieredze aizsardzības sistēmā un arī nepieciešamās svešvalodu zināšanas, bet tikpat kā nav politiskās pieredzes.

Pirms četriem gadiem par Valsts prezidentu kļuva Andris Bērziņš, kurš tāpat kā jaunais prezidents Raimonds Vējonis bija guvis vēlētāju uzticību, startējot no ZZS saraksta. Arī toreiz apspriesto kandidātu vidū jau bija R. Vējonis. Viņš četru gadu laikā ieguva papildu kapitālu - pieredzi un arī popularitāti aizsardzības ministra amatā. Latvijai un Ventspilij līderis Aivars Lembergs, kuram ir liela ietekme ZZS, sākotnēji bija rezervēts pret sava politiskā oponenta nominēšanu. Taču pirmdien A. Lembergs žurnālistiem sacīja: «Es skatos optimistiski. Man ir iekšējā sajūta, ka būs labi. Viņš pats būs savas laimes kalējs.»

Bergmanim atbalstītāji

Ar R. Bergmani savukārt A. Lembergs strādājis kopā Latvijas Olimpiskajā komitejā un ar frakcijas izvēli ir apmierināts. Par R. Bergmani kā savu pēcteci bija iestājies arī R. Vējonis, par to informējot premjeri Laimdotu Straujumu (Vienotība). Valdības vadītāja žurnālistiem pēc koalīcijas sēdes pirmdien noraidīja izskanējušās šaubas, ka R. Bergmanim varētu nebūt amatam nepieciešamo zināšanu, uzsverot, ka arī dienesta pakāpe nevar būt kritērijs, jo ministrs ir politiska amatpersona. Ja R. Bergmanis iegūs Saeimas uzticību, viņš var rēķināties kā ar Nacionālo bruņoto spēku vadības, tā ar sava priekšteča R. Vējoņa atbalstu - nākamais prezidents vadīs Aizsardzības ministriju līdz 7. jūlijam, bet jaunā ministra apstiprināšana varētu notikt 18. jūnijā vai 8. jūlijā.

R. Bergmanis strādā Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un pretkorupcijas novēršanas komisijā, tāpēc neesot šaubu, ka saņems arī darbam nepieciešamo pielaidi valsts noslēpumam. Kā NATO Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas pārstāvis viņš ir uzstājies starptautiskos forumos. Savukārt televīzijas šovu vadītāja pieredze ministram lieti noderēs komunikācijā ar medijiem, ko varēja redzēt jau pirmdien pēc kandidāta oficiālās nominēšanas. Atbildot uz jautājumiem, R. Bergmanis demonstrēja faktu zināšanas, bet no politiskiem jautājumiem izvairījās, norādot, ka ir nepieciešams tos vispirms pārrunāt ar Aizsardzības ministrijas pārstāvjiem un Nacionālo bruņoto spēku vadību. Jūlija sākumā Zooloģiskajā dārzā ir paredzēta arī tradicionālā bruņurupuču svēršana. Uz vaicāto, vai R. Bergmanis varētu tajā atkal iesaistīties, viņš atbildēja: «Katram ministram ir savi hobiji, un tas nav aizliegts. Vai es to darīšu, nav vēl zināms.»

Budžeta dēļ klusē

Valsts prezidenta vēlēšanas radīja saspīlējumu koalīcijas partiju attiecībās, jo prezidenta ievēlēšanā ir 13 neatšifrētas balsis, kuru lielāko daļu, visticamāk, sniegusi Saskaņa. Savukārt koalīcijā pārstāvētā Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) uzsvērti apgalvo, ka neviens no NA par R. Vējoni nav balsojis. Viens no šīs frakcijas līderiem Einārs Cilinskis ilgus gadus strādājis Vides ministrijā un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, un ar jauno prezidentu viņam ir kopīga darba pieredze. Uz vaicāto, vai nebija grūti nobalsot pret bijušo kolēģi R. Vējoni, E. Cilinskis izvairījās atbildēt, bet sacīja: «Nacionālā apvienība respektē ievēlēto prezidentu, kurš ir valsts simbols. Mēs esam gatavi ar prezidentu sadarboties un viņu atbalstīt.»

Izrunājušies par prezidenta vēlēšanām, partiju pārstāvji nolēma publiski vairs šo tematu nekomentēt, norādīja L. Straujuma. Visas partijas turpināšot strādāt kopā koalīcijā, jo priekšā ir grūtais valsts budžeta projekta sagatavošanas laiks. Viens no NA līderiem Raivis Dzintars pirms koalīcijas sēdes Dienai atzina, ka frakcija nejūtas vainīga - prezidenta vēlēšanu priekšpēdējā balsojumā bijis skaidri redzams, ka ZZS ir sarunājusi atbalstu opozīcijā. Jau rakstīts, ka zināms signāls tam bija Saskaņas līdera Nila Ušakova ierašanās Saeimā, kas diez vai būtu nepieciešama, ja partijai nebūtu būtiska loma prezidenta ievēlēšanā. R. Dzintars nedomā, ka prezidenta vēlēšanas varētu ietekmēt valdības stabilitāti, ja vien netiek izmantotas par ieganstu, kad kādam rodas interese pārdalīt ietekmi valdībā.

Uz jautājumu, vai A. Lembergs redz kādus riskus valdības stabilitātei, viņš žurnālistiem nosauca divas bīstamības. Viens risks būtu, ja pēc prezidentūras Eiropas Savienības Padomē L. Straujuma paziņojot, ka viņa godam ir savu darbu padarījusi un ka tagad vēlas veltīt laiku daudzajiem mazbērniem. Otrs risks, viņaprāt, esot sašķeltā Vienotība, kas līdz ar to apgrūtinot premjeres sadarbību ar frakciju. Te jāatgādina, ka prezidenta vēlēšanu finālā Vienotība sevi parādīja samērā vienoti. Vienotības frakcijas vadītāja vietniekam Kārlim Šadurskim un arī R. Dzintaram nešķiet, ka L. Straujuma būtu izrādījusi vēlmi atstāt šo darbu. Pagājušajā nedēļā Latvijas Radio raidījumā Krustpunktā arī premjere pati uzsvēra, ka neredz neviena iemesla valdības maiņai. «Eiropas Savienības prezidentūra ir labi novadīta. Mēs nevaram pateikt ministriem, ka labs darbs ir izdarīts un tagad mēs beigsim,» sacīja L. Straujuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Raimonds Bergmanis

Dzimis 1966. gada 25. jūlijā Pļaviņās.
Precējies, ģimenē trīs bērni.
Izglītība: 1991. gadā beidzis Rīgas Tehnisko universitāti, inženieris ķīmiķis; 2003. gadā - Latvijas Sporta un pedagoģijas akadēmiju, smagatlētikas treneris.
12. Saeimas deputāts, Latvijas Zaļās partijas biedrs.
Triju olimpisko spēļu dalībnieks svarcelšanā - 1992., 1996., 2000. gadā.
Strādājis: Valsts prezidenta Drošības dienestā, Rekrutēšanas un Jaunsardzes centrā, aizsardzības ministra birojā.
Bijis Latvijas Olimpiskās komitejas viceprezidents, Latvijas Olimpiešu kluba prezidents, vadījis televīzijas raidījumus Zelta ģimene un Karaliskais anekdošu turnīrs.
Piedalījies Galapagu bruņurupuču svēršanā Rīgas zoodārzā.
Avots: LETA, Dienas arhīvs

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?