Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Kompensāciju vairāk izmanto transporta, ne īres izdevumiem

Saeimas sēžu dienās deputātam Laimim Šāvējam jāceļas ap pussešiem no rīta, lai no Jaunpiebalgas pagūtu līdz deviņiem nokļūt parlamentā. Dzīvot Rīgā viņš nevēlas, jo jārūpējas par savām lauku mājām, kur vakaros vajadzētu iekurināt arī krāsni. Līgumu par dzīvokļa īri L. Šāvējs un vairāki viņa kolēģi nevar slēgt arī tāpēc, ka deputāti Saeimā ir tikai uz ministru pilnvaru laiku valdībā un nekad nevar paredzēt, kad valdība kritīs un pēc ministru atgriešanās parlamentā tā dēvēto mīksto mandātu īpašniekiem nāksies atgriezties mājās.

Kopš šā gada visiem Saeimas deputātiem ir viena kompensācija, kuru var izmantot transporta un dzīvojamo telpu īres izdevumu segšanai pēc saviem ieskatiem, uzrādot attaisnojošos dokumentus. Maksimālā summa, ko var saņemt vistālāk no Rīgas - vairāk nekā 280 kilometru - dzīvojošie deputāti, ir 471 lats mēnesī.

Saimnieciskās komisijas priekšsēdētāja Ilze Viņķele (Vienotība) Dienu informēja, ka iepriekš deputāti saņēma atsevišķi dzīvokļa īres kompensāciju, kura varēja būt līdz 385 latiem, kā arī transporta kompensāciju 122 latus, kas kopā varēja pārsniegt 500 latu. Jauno kompensāciju noteica, ņemot vērā attālumu, kādā no Saeimas dzīvo deputāts. Piemēram, ja tas ir Rīgā vai 19 kilometru ap galvaspilsētu, var pretendēt tikai uz transporta kompensāciju līdz 71 latam. Uz 122 latiem var cerēt, ja dzīvo līdz 39 kilometru attālumā no Rīgas. Vairāki deputāti atzina, ka transporta izdevumiem iztērē daudz mazāku summu. Tie, kuri dzīvo no 40 līdz 69 kilometru attālumā, var kompensāciju izmantot arī dzīvokļu īrei - tā ir ne vairāk kā 339 lati. Ja dzīvesvieta ir no 130 līdz 159 kilometru attālumā (piemēram, Jēkabpilī), var pretendēt uz 390 latiem, Alūksnē, vai Ventspilī mītošie, kuri ir grupā līdz 219 kilometru attālumā, - uz 424 latiem, deputāti no Krāslavas vai Rēzeknes novadiem, kuru mājas ir līdz 279 kilometriem no Rīgas, - 456 latiem. Kompensāciju apmērs noteikts, par pamatu ņemot nedēļā vienu braucienu uz Rīgu un atpakaļ, aprēķinot to pēc vidējā degvielas patēriņa un tās cenas. Summai pieskaitīta vidējā divistabu dzīvokļa īres cena Rīgā.

Tiem, kuri dzīvo 100 kilometru rādiusā ap Rīgu, izdevīgāk esot katru dienu braukāt nekā īrēt dzīvokli, jo kompensācija transporta izdevumus nosedzot. Pirmdienās Saeimā var ierasties ap pusdienlaiku, bet piektdienas deputātiem vajadzētu pavadīt pie vēlētājiem. Līdz šim dzīvokli neīrēja arī Valērijs Kravcovs (Liepāja), Inese Laizāne (Daugavpils), Jānis Vucāns (Ventspils), Ansis Saliņš (Pļaviņas), Vladimirs Nikonovs (Rēzekne) un vēl vairāki tālīnie deputāti. Aivars Dronka arī plāno ik dienas braukāt no Skrīveriem. Imants Jānis Bekešs, kurš dzīvo Līvānu novadā, arī atteicies no īres kompensācijas - viņam pieder dzīvoklis Rīgā, kuru izīrējis uz ilgāku laiku, nenojaušot, ka kādreiz tas būs vajadzīgs pašam. Tagad deputāts īrē par savu naudu citā vietā.

Decembra kompensāciju pārskatā redzams, ka dzīvokļu īres kompensācijas saņēmuši 30 no 100 deputātiem, bet lielākā daļa telpas īrējuši par maksimālo summu ap 380 latiem. I. Viņķele atceras - drīz pēc Saeimas sanākšanas zvanījusi kāda sieviete un piedāvājusi deputātiem izīrēt dzīvokli. Uz lūgumu nosaukt summu viņa atbildējusi: «Par tādu, kāda jums ir tā kompensācija.» Jaunā sistēma mudinās deputātus raudzīties pēc lētākām telpām, pieļauj I. Viņķele. Jānis Tutins Dienai arī atzina, ka cer vienoties ar tagadējā dzīvokļa īpašnieku par zemāku īri, lai var atlicināt arī degvielai braucieniem uz Rēzekni. Saeimas priekšsēža biedrs Gundars Daudze (ZZS) paskaidroja, kāpēc internetā publicētās dzīvokļu īres cenas, kas ir ap 200 latiem, atšķiras no izdevumiem, kurus šim mērķim atvēl deputāti - viņi slēdz oficiālu līgumu un par šiem ienākumiem tiek maksāts arī nodoklis. Vairumā gadījumu šajā summā ietilpst arī komunālie maksājumi, interneta pieslēgums un pat iespēja izmantot autostāvvietu, skaidroja citi deputāti, kuri arī vēlas dzīvot centrā, lai uz darbu varētu atnākt kājām. Pērnā gada nogalē portāls pietiek.com rakstīja par deputātu Alekseju Holostovu (SC), kurš bija deklarējies pierobežas pagastā Skrudalienā, lai saņemtu kompensāciju. I. Viņķele atzina, ka komisija nevar kontrolēt, vai deputāts dzīvo deklarētajā dzīvesvietā, taču šis gadījums, kas izraisīja plašu rezonansi un deputāts atteicās no kompensācijas, viņasprāt, ir ļoti pamācošs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Deputāti, kuriem nebija kompensācijas un dienesta

Arvils Ašeradens, Lolita Čigāne, Rasma Kārkliņa, Atis Lejiņš, Aleksejs Loskutovs, Inguna Rībena, Uģis Rotbergs (visi Vienotība), Inese Šlesere, Ainārs Šlesers, Guntis Ulmanis (visi PLL), Einars Cilinskis (VL-TB/LNNK)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?