Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Kopenhāgenas klimats

Kopš šodienas Kopenhāgenā notiekošās ANO Klimata izmaiņu konferences sakarā plašsaziņas telpa nākamās divas nedēļas būs atbilstīga - krietni sasildīta. Tuvojoties liktenīgajam 7.decembrim, ne vien ierindas vides aktīvisti, bet arī valdības iekarst labo apņemšanos vairāksolīšanas kvēlē. Līdzšinējais inertums sevišķi izpaudās ar ASV klīrēšanos parakstīt Kioto protokolu. Nu šis pasaules līderis CO2 izmešu ziņā ir nācis klajā ar uzstādījumu līdz 2020.gadam tos samazināt par 17%, bet līdz gadsimta vidum - par 83%. Un pārējie seko kā mācēdami.

Kuriozākais varētu būt Krievijas gadījums. Tikai pāris nedēļu pirms Kopenhāgenas konferences par prezidenta padomnieku klimata jautājumos iecelts līdzšinējais Valsts hidrometeoroloģijas pārvaldes vadītājs Aleksandrs Bedrickis. Vīrs šķiet kompetents un Pasaules Meteorologu organizācijas prezidents lai, tomēr nenopietna ir attieksme, ka nu viņam rekordīsā laikā jāsagatavo Krievijas oficiālais viedoklis, kas tiks pausts pasaules līmeņa vadītāju konferencē, kurai citi gatavojušies gadiem. Vai ASV un vēl pāris «lielo spēlētāju» gadījumā - pretojušies gadiem, kas, domājams, ir sekmējis daudzmaz reālistisku plānu radīšanu.

Savukārt divu citu gigantu Ķīnas un Indijas atbalsts un ieguldījums kopējā lietā vispār nav tik viennozīmīgs. Tās piekritušas samazināt nevis izmešu daudzumu, bet gan to intensitāti. Tas nozīmē, ka nākamajā desmitgadē Āzija siltumnīcas efekta gāzes radīs vēl vairāk nekā līdz šim. Atšķirība būs tāda, ka nākamības izmešos jaunāko ražošanas tehnoloģiju dēļ būs procentuāli mazāk CO2. Sevišķi Ķīna par primāro izvirza ekonomisko izaugsmi, bet viss pārējais, ieskaitot ANO Klimata izmaiņu starpvaldību darba grupas (KISD) atzinumus, kas pašlaik pretendē uz tādu kā pēdējo zinātnes un objektivitātes galavārdu, lai pagaida.

Ķīnas attieksmi var saprast. Sapriecājusies par «nebeidzamās» izaugsmes un ienākumu avotu - ASV, tā pārdesmit gadu ir blīdusi faktiski visās ražojošajās nozarēs, ieskaitot patiesībā ne sevišķi rentablās, un tā vienkārši ņemt un pārtraukt to visu, maigi izsakoties, nav iespējams. Runājot konkrēti, tas var nozīmēt visu ko līdz pat revolūcijai. Ne velti vēstures analizētāji atzīst, ka tautas nemieri rodas ne tikai no grūtas dzīves, bet bieži vien tad, kad, baudījuši ko labāku, ļaudis tiek spiesti dzīves standartus pazemināt. Viens no iespējamiem Ķīnas nākotnes scenārijiem šai ieskatā iederas vairāk nekā labi, un kompartijas bonzas to pieļaut netaisās.

Kastu sociālās sistēmas un citu nebūšanu mocītajā Indijā daudzviet pat līdz Ķīnas standartiem vēl ir ko tiekties, tomēr kurināmā un degvielas problēmas šai valstī, kur mīt sestā daļa planētas iedzīvotāju, ir jo akūtas. Indijas lielais enerģijas avots ir akmeņogles. Indija ir trešā pasaulē lielākā akmeņogļu ieguves valsts, bet tā ir arī trešā lielākā to patērētāja un ievērojamu vairumu ogļu importē. Attiecīgi pavisam racionālu apsvērumu dēļ kā alternatīvā degviela un kurināmais Indijā pašlaik tiek subsidēta pat dīzeļdegviela un petroleja. Indija arī plāno līdz 2022.gadam investēt 20 miljardus dolāru saules enerģijas izmantošanas attīstībā un ir viens no uzskatāmiem piemēriem, ka ne jau globālās sasilšanas jautājums vien liek steigšus meklēt alternatīvus enerģijas avotus. Tradicionālie samērā drīz vienkārši beigsies.

Uz fosilajiem resursiem sēdošajiem Saūda Arābijas prinčiem savukārt Kopenhāgenā paredzama pavisam alternatīva programma: prasība kompensēt bioetanola un citu ekoloģisko fīču radītos līdzšinējos un turpmākos zaudējumus. Un viņi nebūt nav tā lielākā Kopenhāgenas entuziastu problēma.

Pamatīgu melno PR visam pasākumam, sākot ar KISD akadēmisko kompetenci, ko jau tāpat apšaubījuši pētnieki ārpus tās, sataisījusi plašsaziņā noplūdusī Austrumanglijas Universitātes Klimata pētījumu centra darbinieku e-sarakste. Tajā lasāmais ļauj domāt, ka notikusi manipulācija ar datiem, lai tos piemērotu jau gataviem globālās sasilšanas cīnītāju argumentiem. Pat ja KISD iekšējā izmeklēšana to spēs paskaidrot, paliek vairāki plašsaziņā cirkulējoši un cienījamu akadēmisku autoritāšu aizstāvēti pretargumenti, kas pašos pamatos apšauba globālās sasilšanas pretinieku centienus.

Pirmām kārtām ir argumentēts viedoklis, ka klimata sasilšana izraisa paaugstinātu CO2 rašanos, nevis otrādi. Tikpat pamatoti ir uzskatīt, ka klimata sasilšana ir tieši atkarīga no Saules aktivitātes, kas nu nekādi nav saistīta ar mūsu izdarībām. Tad vēl vienkāršais fakts, ka lielāko CO2 daudzumu atmosfērā rada pasaules okeāns, kam seko vulkāni, veģetācija un dzīvnieki. Tikai pēc tam un samērā nenozīmīgi esot cilvēku radītie izmeši.

Patiesība, visticamāk, ir kaut kur pa vidu starp globālās sasilšanas karsējiem un to skeptiskajiem atvēsinātājiem. Pragmatiski raugoties, Latvijas tūlītējais labums tai visā ir CO2 kvotu izpārdošana lielajām ražotājvalstīm un tuvākajā nākotnē - bioetanola un biogāzes tirgošana, ko, pēc speciālistu aplēsēm, Latvijā varētu saražot ar pārprodukciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?