Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Kota vīzija - trīs lati

Latvijas Televīzijas ģenerāldirektora Edgara Kota Dienas Biznesā pirmdien aktualizētā ideja ieviest abonentmaksu par sabiedrisko radio un televīziju ir nopietnas diskusijas vērta un šķiet, ka agrāk vai vēlāk būs jāīsteno. Kots arī prātīgi aprāda, ka to vajadzētu dēvēt nevis par abonentmaksu, kad jau ne visi skatās LTV un klausās Latvijas Radio, bet gan par «sabiedriskā medija nodevu».

Tieši tā - tam būtu jābūt īpašam nodoklim par šo demokrātiskai sabiedrībai nepieciešamo funkciju, nevis par «pakalpojumu», kā Kots uzreiz sāk putroties, un nevis tikai solidāri izpalīdzot tiem, kuri nevar atļauties skatīties satelīta vai kabeļtelevīziju.

Taču Kota aprēķini, ka trīs lati mēnesī būšot «adekvāta» maksa, nav pat apspriežami, pirms nav potenciālajiem maksātājiem skaidri un saprotami atbildēts, vai LTV un LR pašlaik samilzušo problēmu iemesls ir finansējuma trūkums vai tā nemākulīgs izlietojums. Kots nevar prasīt sabiedrībai maksāt par sava uzņēmuma bezjēdzīgi uzpūstajiem «neradošo» darbinieku štatiem un LR bijušā finanšu direktora nekompetenci. Tad, pirms runāt par finansēšanas modeli un apjomu, jānonāk līdz sabiedrības vairākumam puslīdz pieņemamam priekšstatam par to, kādiem jābūt sabiedriskajiem medijiem.

Tie nedrīkst konkurēt ar komerciālajiem un piepelnīties ar reklāmu, ziepju operām un izklaides raidījumiem. Tiem ir jāspēj piedāvāt informatīvus, izglītojošus, kultūras, arī specifiskus mācību raidījumus, augstvērtīgas ziņas, saturīgas politiskas diskusijas. Un jāmaina šo mediju uzraudzības modelis no partijiska uz tiešām sabiedrisku.

Ko no tā visa Kots pašlaik var piedāvāt, kad ir iztrenkājis talantīgo, taču dažiem pie varas esošajiem politiķiem netīkamo LTV Ziņu dienesta kolektīvu, iznīcinājis sabiedrības iecienīto De facto raidījumu, lāpa programmu ar importētiem seriāliem un baro skatītājus ar komerckanāla cienīgu reklāmas birumu? Un kāpēc sabiedrībai jāapmaksā Nacionālās radio un televīzijas padomes locekļu sevis prēmēšanās un arī klaja raidījumu programmas cenzēšana, izdabājot pat Kremļa valdnieku pašsajūtai ar īstajā brīdī salūzušiem «horizontālajiem taimkodiem»?

Par sabiedrisko mediju nodokļa ieviešanu ir vērts nopietni diskutēt, taču Kots šo diskusiju sāk no ačgārnā gala. Nav nopietni prasīt, lai sabiedrība maksā par radošu un saimniecisku mazspēju un izdabāšanu ikbrīža partijiskai konjunktūrai. Jāsāk ar saturu un formu, kas aizstātu pašreizējo sājo ķīseli, jeb, kā tagad pieņemts teikt - ar «vīziju». Diemžēl Kota redzējums nesniedzas tālāk par trim latiem no katra maznodrošināto televīzijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?