Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Krāj parakstus, lai atklātu negodprātīgo ierēdņu vārdus

Pēc Denisa Čalovska iniciatīvas sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv jau divas nedēļas norit parakstu vākšana, lai panāktu visu negodprātīgo Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un arī citu valsts iestāžu ierēdņu sarakstu publiskošanu. Pirmās parakstu vākšanas nedēļas laikā šo ideju bija atbalstījuši 250 cilvēki, nu jau viņu skaits pieaudzis līdz gandrīz 550, taču tas joprojām ir ļoti tāls no nepieciešamajiem desmit tūkstošiem, lai iniciatīvu iesniegtu Saeimā.

«Aicinu deputātus veikt izmaiņas likumdošanā, ar kuru saskaņā visi VID, kā arī citu valsts iestāžu ierēdņu vārdi, kuri tika pasludināti par negodprātīgiem, tiktu publiskoti izdevniecības Latvijas Vēstnesis oficiālajā mājas lapā, norādot, par kādu pārkāpumu ierēdnis tika atzīts par negodprātīgu. Kā arī aicinu Saeimas deputātus kontrolēt, lai šie ierēdņi, kuriem tika piešķirts negodprātīgas personas statuss kriminālu noziegumu dēļ (it īpaši kukuļņemšanas dēļ), tiktu izdoti tiesāšanai un saņemtu likumā paredzēto sodu,» iniciatīvas pieteikumā raksta D. Čalovskis, kurš šā gada sākumā atgriezās Latvijā no ASV, kur viņu notiesāja par kibernoziegumiem. Viņš arī aicinājis precīzi definēt, ko nozīmē jēdziens «negodprātīgs», jo tāds likumos netiek lietots.

VID Sabiedrisko attiecību daļa rakstiskā atbildē Dienai atzīst, ka normatīvajos aktos nav skaidrots jēdziens «negodprātīgs» ierēdnis vai darbinieks: «VID ieskatā «negodprātīgs» ir morāli ētisks termins un kā tāds tas arī tiek lietots komunikācijā. Vienlaikus vēršam uzmanību, ka finanšu ministrei iesniegtajai informācijai par VID darbiniekiem ir noteikts slepenības statuss, tādējādi VID nav tiesīgs publiski izpaust ne tās saturu, atbilstoši kuram tas sagatavots, ne apjomu.» Saskaņā ar šobrīd spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem ierēdnim ir noteikts atbildības apjoms un par izdarītajiem pārkāpumiem ierēdni var saukt pie disciplināratbildības, kā arī administratīvās vai kriminālatbildības. Vienlaikus ierēdnim ir jāievēro ētikas normas.

VID atbildē uzsvērts, ka jau šobrīd pastāv tiesiskais regulējums informācijas publiskošanai par valsts amatpersonu izdarītajiem pārkāpumiem interešu konflikta novēršanas jomā, savukārt Tieslietu ministrijas un citu ekspertu līmenī būtu vērtējams, vai ir lietderīgi paredzēt informācijas publiskošanu arī par citiem valsts amatpersonu izdarītajiem pārkāpumiem, ievērojot tiesiskas valsts pamatprincipus un fizisko personu tiesības uz datu aizsardzību. Piemēram, ja tiek pārkāpts likums Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā, KNAB, VID (atbilstoši kompetencei), Satversmes tiesai, Tiesnešu disciplinārkolēģijai vai Disciplinārtiesai, Ģenerālprokuratūrai un Ministru prezidentam (par KNAB priekšnieka pārkāpumiem) ir pienākums savas institūcijas mājaslapā internetā ievietot informāciju par pārkāpumu izdarījušo valsts amatpersonu. Taču šī informācija internetā jāievieto pēc tam, kad stājies spēkā un likumā noteiktajā termiņā nav apstrīdēts vai pārsūdzēts attiecīgās institūcijas lēmums vai stājies spēkā attiecīgs tiesas nolēmums.

VID arī vērš uzmanību, ka uz ierēdņa amatu var pretendēt persona, kura nav sodīta par tīšiem noziedzīgiem nodarījumiem vai ir reabilitēta, vai kurai ir noņemta vai dzēsta sodāmība un kura nav atbrīvota no ierēdņa amata ar tiesas spriedumu krimināllietā.

Vakar Latvijas TV raidījumā Rīta Panorāma VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone pastāstīja, ka paredzētā struktūrvienību vadītāju un vietnieku, kā arī citu, iespējams, «aizdomīgo» darbinieku rotācija kopumā attieksies uz vairāk nekā 20 VID darbiniekiem. Viņa neatklāja, vai darbiniekus varētu aizrotēt uz citām struktūrām ārpus VID. Pret darbiniekiem, kurus rotēs uz citiem amatiem, nav iegūti pierādījumi par nelikumībām, jo tādā gadījumā viņi būtu tiesiskā ceļā atbrīvoti no amata, uzsvēra I. Pētersone.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?