Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Krājbankas izredzēto jautājums iestrēdzis

Labs laiks pagājis kopš Latvijas krājbankas kraha, taču sodīto joprojām nav. Darbu šajā jautājumā bez vērā ņemamiem rezultātiem beigusi arī Saeimas parlamentārā izmeklēšanas komisija, kā vienu no galvenajām atziņām izceļot, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) pieļāvusi kļūdas bankas uzraudzībā. Piemēram, FKTK nav spējusi ilgtermiņā nodrošināt pietiekamu bankas kapitālu, bijusi pārāk iecietīga un pienācīgi nav izvērtējusi Vladimira Antonova personību. Tomēr nevienu vainīgo komisija nespēja nosaukt.

Ziņojums Saeimā vēl joprojām nav nolasīts. Pēc Dienas rīcībā esošās informācijas, šāda situācija radusies tāpēc, ka izmeklēšanas komisijas loceklis deputāts Ivars Zariņš (SC) to nav parakstījis. Ja trūkst kaut vai viena paraksta, saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli šo ziņojumu plenārsēdē nedrīkst nolasīt. I. Zariņš savu rīcību apstiprina: «Neparakstīju tāpēc, ka nepiekrītu šim farsam. Tādu ziņojumu varēja uzrakstīt jau pirmajā dienā un netērēt pa tukšo nodokļu maksātāju naudu.» Komisija situsies kā mušas pret sienu, jo tai netika sniegta visa informācija par bankas uzraudzību.

Šīs pašas komisijas loceklis Andrejs Elksniņš (SC) avīzei Dienas Bizness atklāja, ka Krājbanka jau pēc darbības apturēšanas veikusi vairāk nekā tūkstoš maksājumu par kopējo summu 41,7 miljoni latu. «Izmeklēšanas komisijas rīcībā nebija instrumentu, lai pārbaudītu apstākļus, kādos daži izredzētie atguva visu naudu no saviem norēķinu un arī depozītu kontiem. To var uzskatīt par sava veida valsts atbalstu, vienlaikus radot aizdomas, vai šādas privilēģijas netika piešķirtas kādām ar pašu Krājbanku, FKTK vai ar politiķiem saistītām personām,» norādīja deputāts.

FKTK pārstāve Marija Makareviča pret aizrādījumu ir skeptiska, nekādu izredzēto neesot: «Tās ir muļķības, kas laiku pa laikam parādās medijos. Turklāt tie skaitļi, kas izskan, nav precīzi. Pēc bankas slēgšanas, kad bija iecelti pilnvarnieki, vēl tika veikts apmēram tūkstoš darījumu. To kopējā summa ir lielāka, nekā izskan - 55 miljoni latu, bet visiem šiem darījumiem ir pamatots skaidrojums.» M. Makareviča uzsver, ka šajā laikā tika izpildīti jau iepriekš sāktie maksājumi. «Darījumi tika apstiprināti, jo atbilda normatīvajos aktos definētajiem kritērijiem, kādos gadījumos tie jāizpilda,» skaidro FKTK pārstāve.

Vainīgie nav atrasti, un nav arī signālu, kad tas varētu notikt. «Prokurors atminas, ka ir bijuši iesniegumi, bet mēs šos iesniegumus neizskatām, tos pārbauda izmeklēšanas iestādes,» teic Ģenerālprokuratūras pārstāve Aiga Šēnberga un aicina Dienu sazināties ar Ekonomikas policiju. Tur sabiedrisko attiecību speciāliste Sigita Pildava atklāj, ka lietas, kas saistītas ar Krājbanku, patlaban risinoties raiti: «Daļā gadījumu tās nodotas prokuratūrai, daļā - ir atgūta arī nauda.» Problēmas galvenokārt tiek saistītas ar to, ka «process ir apjomīgs, kas prasa laiku un resursus».

Kamēr izmeklēšana nekādus jūtamus rezultātus vēl nesniedz, deputāts I. Zariņš norāda, ka ir cerība atklāt vainīgos citādā veidā, proti, jāpagarina parlamentārās izmeklēšanas komisijas darbības termiņš. Pēc tam, kad komisija beidza darbu, tika atbalstīti grozījumi kredītiestāžu likumā, kas pavērtu iespēju komisijai iegūt jebkuru informāciju par veiktajiem darījumiem. «Tad mēs reāli nevarējām neko izmeklēt, tiklīdz mēģinājām šķetināt naudas plūsmas, viss tika griezts nost, atrunājoties, ka mums nav tiesību zināt,» skaidro deputāts. Tagad šķēršļi būtībā esot novērsti. Atliek rast politisko gribu, kas ar Saeimas balsojumu ļautu pagarināt komisijas darbības termiņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?