Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Kredīta prasītāja maksātspēju pārbaudīt nevar

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts nesen Dienai teica, ka ātrajiem kredītiem, neraugoties uz kredītdevēju iebildumiem, jānosaka procentu griesti. Pēdējā laikā Ekonomikas ministrijas (EM) un Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas (LNKA) diskusija kļūst aizvien asāka. Bet ir valstis, kurās noteikti procentu griesti, tomēr nebanku aizdevēju bizness pastāv.

Visos uzņēmējdarbības segmentos cenu nosaka piedāvājuma un pieprasījuma attiecība, un savstarpējā konkurence, izņēmums ir tikai valsts monopoli. Jebkāda valsts iejaukšanās uzņēmumu un klientu attiecībās ir bīstama. Latvijā ir bijušas debates par to, ka valstij vajadzētu noteikt to, cik lielu uzcenojumu drīkst uzlikt veikali preču piegādātāju cenām, ir bijušas diskusijas par to, ka valsts varētu noteikt mācību grāmatu cenas, bet viss palicis tikai runu līmenī, un tas arī ir loģiski, jo tirgus ekonomikā valsts iejaukšanās nav racionāla.

Jūs gribat teikt, ka citu valstu pieredze ātro kredītu procentu griestu noteikšanā, uz ko arī atsaucas Daniels Pavļuts, norāda, ka pārkāptas valsts pilnvaras?

Iejaukšanos ātro kredītu nozarē izvēlējušās tikai dažas valstis, citās politiķi un lēmumu pieņēmēji saprot, ka cenas noteikšana nes līdzi ļoti daudzas konsekvences, kas ir bīstamas. Piemēram, ja cenu nosaka par zemu, tad krītas pakalpojumu kvalitāte un tas veicina nelegālā tirgus attīstību. Pērn Latvijā 175 tūkstoši cilvēku izmantoja nebanku aizdevēju pakalpojumus. Tas ir pietiekami daudz, lai valsts nevarētu pateikt, ka šis pakalpojums būtu aizliedzams. Ja pieprasījums ir, tad piedāvājums būs vienmēr. Bet vai nu legālajā, valsts uzraudzītajā tirgū, vai nelegālajā - tas atkarīgs no valsts pieņemtajiem lēmumiem.

Tātad, ja EM turpinās virzīt procentu likmju griestu noteikšanu, jūsu asociācija saglabās nostāju pret?

Protams, būsim pret un aicinām arī citus uzņēmumus saprast, ka šis ir tikai pirmais solis valsts centienos regulēt cenas. Ja tas izdosies, tad valsts varētu gribēt regulēt cenas arī citās nozarēs. Turklāt piedāvājums, ar kādu šobrīd nākusi EM, paredzot ļoti sarežģītu, saliktu procentu likmi, nozīmētu to, ka ātro kredītu pakalpojums vairs neeksistētu.

Ja cilvēks no ātro kredītu devēja aizņemtos 50 latu uz divām nedēļām, cik viņam būtu jāatdod saskaņā ar EM piedāvāto procentu likmi?

EM piedāvā, ja aizdod 50 latu uz divām nedēļām, tad var prasīt procentu likmi 27 santīmi. Tāda likme nenosedz vispār nekādas administratīvās izmaksas, jo uzņēmējiem nodokļi jāmaksā, kā arī administratīvās izmaksas un licences maksa jāsedz.

Kāda patlaban ir vidējā procentu likme, ko prasa ātro kredītu devējs?

Šobrīd, aizņemoties 100 latu uz 30 dienām, vidēji procentu likme ir 10 latu, bet iespējamas atšķirības. Svarīgs faktors ir arī tas, uz cik ilgu laiku cilvēks naudu aizņemas.

Vairāki jūsu nozares uzņēmēji teikuši, cilvēkiem jābūt ļoti piesardzīgiem, lai nenotiek tā, ka uz viņu vārda, izmantojot viņu datus, cits paņem ātro kredītu, to neatdod un atstāj vienīgi saistības.

Krāpšanas gadījumi ir bijuši, to neviens nevar noliegt, bet, lai varētu ātro kredītu paņemt uz citas personas vārda, jāzina ne tikai vārds, uzvārds, personas kods, bet arī dati, kas nodrošina pieeju internetbankai. Ja personas kods tiešām tiek prasīts daudzviet, tad piekļuve internetbankai ikvienam cilvēkam būtu jāglabā tikpat rūpīgi kā naudas maks. Protams, no noziedzīgiem nodarījumiem neviens nav pilnībā pasargāts, turklāt ir arī ļoti vieglprātīgi cilvēki, kuri ikdienā neuzmana savus internetbankas piekļuves datus.

Nebanku aizdevēji kredītņēmēju maksātspēju daudzos gadījumos joprojām nepārbauda?

Pamatā maksātspēja tiek pārbaudīta, un vairāk nekā puse ātro kredītu prasījumu tiek atteikti.

Tātad cilvēki ar zemiem ienākumiem, kuri Dienai un citiem medijiem stāstījuši, ka ātrajos kredītos bez problēmām aizņēmušies ļoti daudz naudas, bet nezina, kā to atdod, jūsuprāt, nestāsta patiesību?

Šie atsevišķie stāsti medijos atbilst patiesībai, bet rodas jautājums, kāpēc šiem konkrētajiem cilvēkiem, kuri par savām nedienām stāsta žurnālistiem, tāda situācija izveidojusies. Pamatproblēma, kas bija un joprojām eksistē, bet kuru LNKA biedri vienojušies kopīgiem spēkiem risināt, ir tā, ka aizdevējiem nav pieejami dati, vai šis kredīta prasītājs ir vai nav aizņēmies vēl pie kāda aizdevēja.

Vai LNKA biedriem ir pieejami dati, piemēram, par kredītņēmēja atalgojumu?

Nē, valsts iestādes mums nenodrošina pieeju tādiem datiem, bet esam šobrīd vienojušies, ka LNKA biedri savās mājaslapās ieviesīs sadaļu, kurā kredīta prasītājiem būs jānorāda savi ienākumi.

Tomēr to pārbaudīt nevarēsiet. Teorētiski arī bezdarbnieks var ierakstīt, ka saņem algu 1000 latu mēnesī.

Tiesa, bet cilvēkam pašam jāuzņemas atbildība, vai viņa sniegtā informācija ir pareiza, un mēs nevaram domāt, ka visi cilvēki melo.

Protams, nevaram, bet teorētiski tāda situācija, kad uzrāda nepatiesus, daudz augstākus ienākumus, pastāv.

Jā, jāpiekrīt, ka nebanku kredītdevējiem šobrīd nav iespēju cilvēka ienākumu līmeni pārbaudīt, jo Valsts ieņēmumu dienests vispār nevienam nenodrošina pieeju saviem datiem, arī Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra datus nedod. Domāju, ka situāciju varētu atrisināt valsts koordinēta Kredītbiroja izveidošana. Protams, jāņem vērā, ka summas, ko mēdz aizņemties ātrajos kredītos, ir nelielas, līdz ar to nebūtu adekvāti prasīt no cilvēkiem pierādījumus par īpašumiem, kā arī ļoti detalizētu ieņēmumu un izdevumu sadalījumu. Nav piemērojami vienādi nosacījumi maksātspējas pārbaudei ātro kredītu devējiem un bankām, kas aizdod, piemēram, 100 tūkstošus latu.

Vai bankas ar nebanku kredītdevējiem sadarbojas, ļauj iepazīties ar viņu rīcībā esošajiem datiem par aizņēmēju saistību apmēru?

Nē. Patlaban esam vienojušies par datu apmaiņu tikai savas asociācijas iekšienē. Piemēram, ja redzēsim, ka cilvēks jau aizņēmies naudu pie diviem aizdevējiem, tad, visticamāk, trešo kredītu viņam vairs neizsniegs. Asociācija apvieno mazliet vairāk nekā 80% aizdevēju tirgus, tātad mazliet mazāk par 20% paliks ārpus datu apmaiņas. Tāpēc pilnībā nevar izslēgt to, ka cilvēks aizņemsies naudu pie vairākiem aizdevējiem.

Kā jūs komentētu ekonomikas ministra Daniela Pavļuta apgalvojumu par draudošo ātro kredītu burbuļa risku?

Mēs esam ļoti apbēdināti, ka ekonomikas ministrs nāca klajā ar paziņojumu, ka ātrie kredīti var izraisīt burbuļa risku. Ātro kredītu portfelis ir tikai 7,6% no visiem aizdevumiem. Tātad pat teorētiski nevar saskatīt burbuļa risku. Pieļauju, ka pastiprinātu uzmanību nebanku aizdevējiem šobrīd pievērš tāpēc, ka nebanku kredītdevēji sāka veidot spēcīgu konkurenci komercbankām. Ir skaidrs, ka tieši komercbanku lobijs ļoti atklāti sācis cīņu par ātro kredītu nozares likvidēšanu. Tā ir cīņa par tirgus daļu. Nozares ministram tā vietā, lai domātu par to, kā likvidēt ātro kredītu nozari, būtu jāsaprot, ka iedzīvotājiem šie aizdevumi ir vajadzīgi.

To, vai banka uztver nebanku kredītdevējus kā savus konkurentus, Diena šopavasar jautāja SEB bankas prezidentam Aināram Ozolam, kurš atbildēja, ka nē, neuztver, jo banku klientiem nav problēmu saņemt ātru aizdevumu savā bankā.

Runa ir par summu, ko aizņemas. Ja cilvēks grib aizņemties piecus latus uz pāris dienām, tad neies uz banku. Galvenais, ka būtu jābūt vienādiem spēles noteikumiem visiem tirgus dalībniekiem. Ja EM ierosina neizsniegt ātros kredītus no astoņiem vakarā līdz astoņiem rītā, pat neskatoties uz to, ka patlaban no 12 naktī līdz septiņiem rītā kredīti netiek izsniegti, tad šādam aizliegumam jāattiecas arī uz overdraftiem un kredītkartēm, jo aizdevums ar overdraftiem un kredītiem ir vēl ātrāks.

Turklāt lielākā daļa kredītu tiek izsniegti darba dienas laikā, pēc astoņiem vakarā tikai neliela daļa. Tāpēc ierosinātais aizliegums neizsniegt kredītus no astoņiem vakarā līdz astoņiem rītā ir populistisks, jo tirgus jau pats visu sakārtojis.

Bieži dzirdēts par cilvēkiem, kuri, vēlu vakarā atrodoties izklaides vietās, alkohola reibumā grib aizņemties naudu, lai svinības turpinātu. Jādomā, gluži bez pamata stāstītais nav.

Jā, bet, pamatojoties uz atsevišķiem gadījumiem, pieņemt lēmumu, ka pakalpojums jāaizliedz, nav pareizi.

Daudzi jūsu asociācijas biedri ir samērā nesen dibināti uzņēmumi. Ar kādu biznesa pieredzi viņi ienāca ātro kredītu nozarē?

Domāju, ka šo pakalpojumu ir atnesušas XXI gadsimta informāciju tehnoloģijas. Līdzīgi kā Latvijā, nebanku kreditēšana attīstījusies arī citās Eiropas valstīs.

Prasītais pamatkapitāls 300 tūkstoši latu ir liela summa, tas nozīmē, ka uzņēmējiem, kuri šajā nozarē sāka darboties, vajadzēja būt finansiālajiem līdzekļiem.

Pirmie uzņēmumi izveidojās pirms gadiem 5- 6, licencēšana, kas noteica, ka nepieciešams 300 tūkstošu liels pamatkapitāls, tika ieviesta 2011. gadā. Iespējams, vairākiem uzņēmumiem jau bija izveidojušies peļņas uzkrājumi.

EM rosinājusi arī ātro kredītu reklāmas ierobežojumus. Nevar noliegt, ka reklāmas tiešām ir ļoti pamanāmas.

Tas tāpēc, ka nozare ir jauna un uzņēmēji cīnās par vietu tirgū, izmantojot arī reklāmu, kas ir dārgs mārketinga instruments. Gribu uzsvērt, ka nav pamata vienas nozares reklāmas ierobežot, citas ne, jābūt vienādiem spēles noteikumiem visiem. Saprotams, ka reklāma nedrīkst būt maldinoša. Reklāmai jāļauj skaidri apzināties, tieši kas tiek reklamēts.

Tātad nesaredzat neko kritizējamu tajā, ka cilvēkiem, kuri ņēmuši ātro kredītu, piešķir biļeti uz koncertu vai citu bonusu?

Mārketinga līdzekļi daudziem uzņēmumiem ir ļoti līdzīgi, tāpat rīkojas arī, piemēram, bankas.

Jūs darbojaties biedrībā Latvijas attīstībai, kuras vadītājs Einars Repše paudis gatavību veidot politisku partiju. Jūs partijā iesaistīsieties?

Tad, kad šis jautājums būs dienaskārtībā, tas tiks vērtēts. Šobrīd politiskās darbības man nav.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Nebanku kredītdevēju nozare

Pirmais uzņēmums izveidots 2007. gadā.
Pirms licences maksas un uzraudzības ieviešanas nozarē darbojās ~ 50 uzņēmumu.
2013. gadā licenci saņēmuši vismaz 16 uzņēmumu.
Licences maksa patlaban ir 50 000 latu.
Nepieciešamais pamatkapitāla apmērs ir 300 000 latu.
Nebanku kredītu nozares kopējais apgrozījums ir 20,7 miljoni latu (2011).
Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas biedru tirgus daļa - 82,5%. Pārējie 17,5% strādā ārpus asociācijas.
Fiksēts, ka nebanku aizdevēji darbojas 12 Eiropas valstīs: Latvijā un arī Lietuvā, Igaunijā, Somijā, Zviedrijā, Dānijā, Polijā, Čehijā, Apvienotajā Karalistē, Spānijā, Krievijā, Slovākijā. Zināms, ka nebanku aizdevēji darbojas arī Kanādā un Austrālijā.
Avots: Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?