Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Kremlis ar privatizāciju cer aizpildīt budžetu

Dziļās ekonomiskās grūtības, kuru pamatā ir ilgstoši zemās naftas cenas, piespiedušas Krievijas valdību apsvērt vairāku lielu valsts uzņēmumu iespējamo privatizāciju, lai mēģinātu aizpildīt arvien pieaugošo caurumu federālajā budžetā.

Kremļa kontrolēto uzņēmumu aktīvu izpārdošana var radīt aizdomas Krievijas sabiedrībā, kurai svaigā atmiņā ir deviņdesmitajos gados notikušais necaurskatāmais privatizācijas process. Rezultātā daudzi vērtīgi valsts īpašumi nonāca dažu varai pietuvinātu cilvēku kontrolē.

Apsīkst naftas nauda

Krievijas ekonomika 2015. gadā piedzīvoja sāpīgu kritienu. Iekšzemes kopprodukts samazinājās par 3,7%, inflācija uzkāpa gandrīz līdz 13%, un nacionālās valūtas - rubļa - vērtība sasniedza rekordzemu atzīmi. Valsts ekonomiskās nedienas saistītas ar zemajām naftas cenām.

Krievijas budžets gadiem ilgi bijis atkarīgs no ieņēmumiem par naftas un gāzes eksportu. Līdz 2014. gadam vairāk nekā pusi no Krievijas federālā budžeta ieņēmumiem veidoja līdzekļi no pārdotajiem energoresursiem. Pērn zemo naftas cenu dēļ pārdotā nafta un gāze veidoja 43% no Krievijas budžeta ieņēmumiem.

Investīciju banka Sberbank CIB prognozē, ka šī daļa var samazināties zem 35%, ja jēlnaftas cena būs vidēji 30 dolāru par barelu. Šonedēļ jēlnaftas cena samazinājās līdz 34,5 dolāriem par barelu. Tas liks Krievijas valdībai pārskatīt 2016. gada budžetu, kas tika plānots, pieņemot, ka jēlnaftas vidējā cena būs 50 dolāru par barelu.

Pagājušajā mēnesī Krievijas finanšu ministrs Antons Siluanovs paziņoja, ka ministrijām nāksies samazināt izdevumus par 10%. Ekonomikas ministrs Aleksejs Uļukajevs šonedēļ atzina, ka Krievijas budžeta situācija ir kritiska, un mudināja atsākt privatizācijas procesu, lai valsts kasē ienāktu nauda.

«Ir jāapzinās, ka vairs nav uz ko gaidīt,» ministra teikto otrdien notikušajā valdības sanāksmē citē BBC. «Budžetam situācija ir kritiska. Tirgus vispārējie satricinājumi nedod pamatu sagaidīt jebkādu atlabšanu vai atjaunošanos.»

Piesauc oligarhus

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien Kremlī tikās ar septiņu valsts kontrolēto uzņēmumu, tostarp naftas giganta Rosņeft, lidsabiedrības Aeroflot un Krievijas dzelzceļa, vadītājiem, lai apspriestu iespējamos privatizācijas plānus.

Tikšanās laikā V. Putins paziņoja, ka valsts aktīvu izpārdošanas procesā tikšot ievērota maksimāla atklātība. Viņš arī uzsvēra, ka stratēģiski nozīmīgu uzņēmumu kontrolpaketes arī pēc privatizācijas paliks valsts īpašumā. «Akcijas nedrīkst pārdot lēti, par puscenu,» vēl vienu svarīgu nosacījumu minēja Krievijas prezidents.

V. Putins piebilda, ka potenciālajiem investoriem jābūt reģistrētiem Krievijā, bet par darījumiem jānorēķinās ar līdzekļiem, kas nedrīkst būt aizgūti no Krievijas valstij piederošām kredītiestādēm.

A. Siluanovs cer, ka divu gadu laikā privatizācijas procesā valsts nopelnīs triljonu rubļu (11,6 miljardi eiro). Avoti Krievijas valdībā ziņu aģentūrai Reuters sacījuši, ka valsts aktīvu pārdošana, visticamāk, ienesīs no 500 līdz 800 miljardiem rubļu (5,8-9,3 miljardi eiro).

Eksperti uzskata, ka V. Putina izvirzītie noteikumi iespējamiem pircējiem ir pārlieku stingri un aizdomīgi.

«No vienas puses, nedrīkst pieteikties ārvalstu investori, no otras puses - nedrīkst piesaistīt naudu no valstij piederošajām bankām,» ekonomists Vladimirs Nazarovs sacīja BBC krievu redakcijai. «Nav pārāk saprotams, kas ir šie potenciālie pircēji un kāda ir viņu motivācija, ņemot vērā, ka netiks pārdotas kontrolpaketes.»

Maskavas Ekonomikas augstskolas Attīstības centra direktore Natālija Akindinova ir pārliecināta - ir risks, ka šī būs privatizācija «savējo» vidū. «Svarīgi, lai šie aktīvi nenonāktu īpašumā tiem, kuri jau tagad tos neefektīvi pārvalda. Mēs varam nojaust, ka viņi visi ir bagāti cilvēki, kuri tos var iegādāties,» norāda N. Akindinova.

Kāds vārdā nenosaukts investīciju baņķieris Reuters sacījis, ka pircēji varētu būt Kremlim lojāli oligarhi, kurus varot piespiest maksāt vairāk par aktīvu reālo tirgus cenu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko varētu privatizēt

Aviokompānija Aeroflot

Naftas uzņēmumi Bašņeft un Rosņeft

Kuģniecības uzņēmums Sovkomflot

Dimantu ieguves kompānija Alros

Banka VTB

Krievijas dzelzceļš

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?