Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Krietnais Eidis un Nekrietnais Alfrēds

Brīdi pa brīdim modē nāk dažādi palaidņu stāsti bērniem - Ričmela Kromptona Viljams Briesmīgais, Astridas Lindgrēnes Lennebergas Emīls, Marka Tvena Toms Sojers, taču tur palaidņi ir paši puišeļi un viņu pastrādātās blēņas ir burvīgas, pamācošas, sirsnīgas un... sacīsim, kopumā nekaitīgas, bet, ja nu arī kādam kaitē, tad ne jau aiz ļauna prāta.

Nelādzīgi pieaugušie bērnu grāmatās arī parādās jau labu laiciņu - gan Grundeisa-Millera-Kīslinga kungs Ē. Kestnera grāmatā Emīls un Berlīnes zēni, gan citi nejauceņi. Taču vienīgā grāmata, kur bērniem domāta stāsta ietvaros vēl darbojas tik izteiksmīgi nelāgi pieaugušie, kuri turklāt ir darba galvenie varoņi, ir Roalda Dāla Zobgaļi - un nu mūsu pašu latviešu autors Māris Rungulis (ilggadējs Zīlītes redaktors un daudzu bērnu grāmatu autors) sarakstījis Nekrietno Alfrēdu.

Lasot pārņem dalītas jūtas. No vienas puses - ja šo uztver kā dēku stāstu, tas ir ļoti jauks, sirsnīgs un pamācošs, bet ne didaktiski (kas ir ļoti svarīgi). Ļoti patika, kā pilsētas puika Eduards, kas iepriekšējā vasarā garlaikodamies bija kļuvis par visu kaimiņu biedu, pamazām, bet noteikti pārvērtās Nekrietnā Alfrēda baisākajā murgā - sak, dodiet tikai bērnam iespēju un ielieciet labus pamatus. Ainas ar puikas nedarbiem kā nelāgā večuka riebeklību slāpētājiem ir apbrīnojami jaukas. Taču no Māra Runguļa kā dabas drauga, turklāt reālistiski ievirzītā stāstā, man likās dīvaini sagaidīt zvēru (šai gadījumā visvairāk kaķenes un sikspārņu)absolūti nedabiskos izgājienus. Saprotu, ka liela daļa rakstnieku ir pilsētnieki, un jau sen esmu iemācījusies laist gar ausīm visādas zvēriem piedēvētas dīvainības, taču no Māra Runguļa to nebiju gaidījusi. Arvien vairāk urbanizējamies gan paši, gan mūsu bērni, un man drusku sāp, ja arī grāmatās (īpaši jau zinošu autoru darbos!) parādās blēņas.

Prieks savukārt par to, ka parādās arvien jauni latviešu rakstnieku darbi bērniem un arī to darbība risinās nevis kādā sapņu un fantāziju zemē, bet tepat un tagad.

Nekrietnais Alfrēds ir kašķīgs, nelāgs un zaglīgs pensionārs, kura klātbūtne un riebeklības mūža garumā kalpojušas kaimiņiem par nebeidzamu apgrūtinājumu. Viņš apmētā makšķerniekus ar akmeņiem, aizgriež kaimiņu kāpostgalvas, lai tās pārstātu augt, nosper viena kaimiņa cirvi un ieliek to otra šķūnītī un pat pārgriež bremzes pastnieces divritenim. Vārdu sakot, Alfrēds ir viens no pretīgākajiem večukiem, ar kādu varētu dzīvot kaimiņos. It kā ar to vien daudzcietušajiem mājas iemītniekiem nebūtu gana, vasaras brīvlaikā pie viena no viņiem dodas pilsētas radubērns Eduards, kurš iepriekšējā gadā darbojies kā teju trīs Lennebergas Emīli apvienojumā ar Karlsonu un vēl dažiem biedējošiem personāžiem. Mājas iemītnieki ir gatavi uz visu - bet tad izrādās, ka mazajam palaidnim šogad iepaticies terorizēt veco nejauceni. Jaunība, lai gan neapdomīga, vienmēr uzvar - tā ir mācība, ko nākas apgūt Nekrietnajam Alfrēdam.

Ko no tā apgūst bērni? Kā nu kurš, es domāju. Viens varbūt iedomāsies pienaglot pie grīdas svešu zābaku, bet cits paglābs no nāves bezpalīdzīgus kaķēnus. Tāpat kā pirms grāmatas lasīšanas. Bet lasīt ir jautri un patīkami.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?