Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Krievijā ar spainīšiem cīnās pret elites patvaļu

Gadiem ilgi zilā bākuguns (migalka) bijusi Krievijas valdošās šķiras privilēģiju simbols, kas parastiem autovadītājiem lika justies kā beztiesīgiem otrās šķiras pilsoņiem. Viņiem atlika vien noskatīties, kā valdības limuzīni ar ieslēgtām bākugunīm milzīgā ātrumā traucās pa ielām, ignorējot jebkādus satiksmes noteikumus.

Taču pēdējo mēnesi migalkām ir parādījies neparasts konkurents - vienkāršs zils spainītis, kas piestiprināts pie automašīnas jumta un no attāluma izskatās kā bākuguns. Ar šādiem spainīšiem Maskavas un citu pilsētu autovadītāji mēģina protestēt pret birokrātu patvaļu, kas apdraud pārējo satiksmes dalībnieku drošību.

Nopirktās bākugunis

Krievijas autovadītāju pacietības mērs patiešām ir pilns, jo migalkas ir strauji savairojušās, kļūstot par katra sevi cienoša birokrāta vai biznesmeņa varas atribūtu. Saskaņā ar oficiālo statistiku Krievijā ar bākugunīm aprīkotas 964 valdības un drošības dienestu automašīnas (neskaitot operatīvo dienestu transportlīdzekļus). Taču neoficiāli aprēķini liecina, ka migalku ir vismaz divreiz vairāk. Presē parādījušās ziņas, ka turīgi uzņēmēji var iegādāties tiesības pārvietoties ar migalku par aptuveni 25 000 dolāru.

Autovadītāji ir saniknoti, ka šīs automašīnas klaji ignorē satiksmes noteikumus, kamēr visiem pārējiem nākas dirnēt sastrēgumos. Piemēram, Maskavas iedzīvotājs Andrejs Hārtlijs nofilmēja, kā prezidenta padomnieka Vladimira Ševčenko limuzīns iebrauca pretējā joslā. Kad autovadītājs atteicās atbrīvot ceļu Kremļa birokrātam, limuzīna šoferis nāca skaidroties un grasījās izvicināt dūres. «Apnicis justies kā niecībai,» vēlāk savu nepiekāpību pamatoja A. Hārtlijs. Tieši šādas izjūtas pamudinājušas daudzus autovadītājus iesaistīties «zilo spainīšu» akcijā, jo viņi nevēlas justies kā otrās šķiras pilsoņi.

Lužkovs atbalsta

Neparastā kustība gan nav pa prātam ceļu policijai, kas mēģina izdomāt dažādus ieganstus, lai sodītu akcijas dalībniekus. Viņi iebilst, ka nevienā likumā nav iekļauts aizliegums braukt automašīnā ar zilu spainīti uz jumta. Policija gan centusies «piesiet» autovadītājiem kravu transportēšanas noteikumu pārkāpumus. Maskavā šonedēļ aizturēti vairāki cilvēki, kas pauda atbalstu akcijas dalībniekiem, staigājot ar galvā uzmauktiem spaiņiem.

Kā secina laikraksts Moskovskij komsomoļec, autovadītāju protesti ir vērsti ne tik daudz pret migalkām, cik pret valdošo šķiru, kam pārvietošanās ar bākugunīm ir elitārā dzīvesveida sastāvdaļa. Laikraksts uzsver, ka ASV nekas tāds nebūtu iedomājams, jo tur «vara nevar atļauties pazemot nodokļu maksātājus, par kuru naudu tā tiek uzturēta».

Maskavas mērs Jurijs Lužkovs paudis viedokli, ka bākugunis vajadzētu atņemt visiem birokrātiem, atstājot tikai Krievijas prezidentam, premjeram un pareizticīgās baznīcas patriarham. Autovadītāju apvienības līderis Sergejs Kanajevs uzskata, ka pat tas nav pietiekami radikāls priekšlikums. «Tā ir kā cīņa ar tarakāniem - atstāsi pārīti, un viņi savairosies visās malās.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?