Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Krievijai būs agresīvāka militārā doktrīna

Gan Krievijas, gan pasaules medijos plašas diskusijas izraisījis Krievijas Drošības padomes sekretāra Nikolaja Patruševa paziņojums, ka jaunā militārā doktrīna, kura stāsies spēkā 2010.gadā, deklarēs Krievijai tiesības preventīvi izmantot kodolieročus, ne tikai atbildot uz pretinieka triecienu.

Analītiķi jau atzīmē, ka tas papildina pagājušajā nedēļā Valsts domē grozīto likumu par aizsardzību. Turpmāk likums atļauj Valsts prezidentam nosūtīt karaspēku militārām operācijām ārzemēs ne tikai cīņā pret terorismu atbilstoši starptautiskajiem līgumiem, kā to paredzēja līdzšinējais likuma variants.

Aizsargās lūdzējus

Grozījumi aizsardzības likumā bija nepieciešami, jo izrādījās, ka armijas piedalīšanās Gruzijas karā īsti neatbilda Krievijas likumiem. Tagad grozījumi nosaka, ka armiju drīkst izmantot ārpus valsts robežām, lai «atvairītu bruņotu uzbrukumu militāriem formējumiem, citiem karaspēka veidojumiem vai orgāniem, kas izvietoti aiz Krievijas robežām, vai lai atvairītu vai novērstu bruņotu uzbrukumu citai valstij, kas lūgusi Krievijas palīdzību».

Armiju drīkst izmantot arī, lai «pret bruņotu uzbrukumu aizsargātu Krievijas pilsoņus, kas atrodas ārzemēs», un lai «cīnītos pret pirātismu un garantētu kuģošanas drošību».

N.Patruševs (viņš kādreiz bija Federālā drošības dienesta direktors) laikrakstam Izvestija stāsta, kāpēc vajadzējis militārajā doktrīnā ierakstīt preventīvā kodoltrieciena tiesības: «Šādi formulējumi nepieciešami, lai Krievija saglabātu kodollielvalsts statusu. Tā tuvākajā nākotnē ir mūsu prioritāte.» Turklāt viņš piebildis, ka runa ir par Krievijas kodolieroču izmantošanu ne tikai globālā, bet arī reģionālā vai lokālā karadarbībā.

1982.gadā PSRS ārlietu ministrs Andrejs Gromiko no ANO Ģenerālās asamblejas tribīnes paziņoja, ka PSRS nekad nelietos kodolieročus pirmā. Līdzīgas saistības pēc PSRS sabrukuma uzņēmās arī Krievija. Komentējot, kāpēc tagad šī apņemšanās ir atcelta, bijušais Krievijas raķešu spēku komandieris ģenerālis Vladimirs Jakovļevs ITAR-TASS saka: «Uz to mudina NATO bloka ekspansija pie Krievijas robežām, NATO un ASV interešu ekspansija bijušajā padomju Kaukāzā, diskusijas par Gruzijas uzņemšanu NATO

Mājiens kaimiņiem un ASV

«Kritiskus draudus Krievijas nacionālajai drošībai var radīt tikai hipotētisks konflikts ar Baltijas valstīm, kas ir NATO locekles,» raksta ziņu aģentūras RIA Novosti militārais analītiķis Iļja Kramņiks. Viņš gan uzreiz piebilst, ka militāra konflikta iespējamība Baltijas valstu dēļ pašlaik līdzinoties nullei. Turklāt šāda konflikta izveidošanās gadījumā tas vairs nebūšot lokāls un Krievijas kodoltrieciena mērķi noteikti nebūšot Baltijas valstu teritorijās.

«Grūti iztēloties nosacījumus, kuriem jāpiepildās, lai Krievija ar kodolieročiem vērstos pret pretinieku reģionālā konfliktā,» raksta opozicionārais interneta izdevums grani.ru. Preventīvā kodoltrieciena koncepciju izdevums vērtē kā sava veida mājienu, kas adresēts Krievijas tuvākajiem kaimiņiem, un trumpi attiecībās ar Vašingtonu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?