Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Krīze uz lielā Pasaules jumta

Pasaules augstāko virsotni Everestu šogad, visticamāk, piemeklējis «melnais gads», jo pirmo reizi pēdējās desmitgadēs varētu nebūt nevienas ekspedīcijas uz 8848 metru augstā kalna virsotni. Pēc tam, kad 18. aprīļa lavīnā dzīvību zaudēja vismaz 13 nepāliešu šerpu, kas pavada alpīnistus Everestā, vismaz sešas ekspedīciju kompānijas jau atcēlušas šogad plānotos kāpienus pasaules augstākajā kalnā. Turklāt šerpas, godinot bojāgājušo piemiņu, atsakās kāpt Everestā un pieprasa Nepālas valdībai, lai tā tā palielina vietējo gidu-kalnu pazinēju atalgojumu.

Atsakās pavadīt grupas

«Daudzi no mums ir pārliecināti, ka šis gads nav piemērots kāpšanai un nevienam nevajadzētu doties kalnā,» telefonintervijā ziņu aģentūrai AP sacīja šerpa, vārdā Tenzings, saucot 2014. par «Everesta melno gadu».

18. aprīļa lavīna izsauca lielāko traģēdiju, kāda Everestā piedzīvota mūsdienu alpīnisma vēsturē. Bojā gāja 13 šerpu, kas bija devušies augšup pa kalna nogāzi, lai salabotu kāpējiem paredzētās virves un sagatavotu kalnā kāpēju ceļu. Vēl trīs šerpas uzskatīti par bezvēsts pazudušiem, un, domājams, lavīna paņēmusi kopumā 16 cilvēku dzīvību.

Šerpas pārstāv tautu Nepālā, kas labi pazīst kalnus, tāpēc bieži kā gidi pavada ekspedīciju grupas ceļā uz virsotni. Šerpas izslavēti kā lieliski alpīnisti, turklāt viņu talantam ir ģenētisks pamatojums. Kalifornijas Universitātes Bērkli 2010. gadā publicētajā pētījumā secināts, ka viņiem ir vairāk nekā 30 ģenētisku priekšrocību, kas padara ķermeņus piemērotākus slodzei augstkalnu apgabalos. Viens no tiem ir EPAS1, kas pazīstams kā «supersportistu gēns», jo atbild par efektīvāku skābekļa izmantošanu organismā.

Nāvējošā aprīļa traģēdija izsauca satraukumu šerpu vidū. Vairāki vietējie gidi atteikušies pavadīt ekspedīciju grupas un pārmet Nepālas varai, ka tā no ārzemniekiem ievāc vērienīgas naudas summas par atļaujām kāpt Everestā, taču ignorē šerpu vajadzības un izlieto finanses savām vajadzībām. Ārzemju alpīnistu pavadīšana ir galvenais šerpu ienākumu avots, ļaujot trīs mēnešus ilgajā alpīnisma sezonā nopelnīt līdz 8000 dolāriem (5790 eiro), kas ir aptuveni desmit reižu vairāk, nekā vidēji gada laikā nopelna nepālieši.

Tukšais gads biedē valdību

Nav precīzu datu par to, cik daudzi no aptuveni 400 šerpām, kas atradās kalnā, pievienojušies ekspedīciju boikotam, taču vairākas lielās kompānijas, kas piedāvā alpīnisma pakalpojumus, jau paziņojušas, ka šī gada sezonu Everestā slēdz.

Valdība uzsākusi sarunas ar šerpām un ekspedīciju grupu pārstāvjiem, cerot atrisināt krīzi uz «Pasaules jumta», kā dēvē augstāko kalnu uz zemeslodes. Uz spēles likts daudz naudas, tādēļ valdība ir ieinteresēta rast kompromisu. Tikmēr pagājušās nedēļas izskaņā, ņemot vērā lielo neskaidrību ap kāpšanas iespējām, daudzi alpīnisti jau pameta Everesta bāzes nometni. Citi gaida un cer, ka tuvākajā laikā izdosies atrisināt domstarpības.

Nepālas valdība šajā sezonā kāpšanas atļaujas izdevusi 734 cilvēkiem, tostarp 400 vietējiem gidiem. Valdība paziņojusi, ka tiem alpīnistiem, kas pēc nāvējošās lavīnas izlēmuši doties prom, pagarinās izsniegtās atļaujas uz pieciem gadiem. Tas nozīmē, ka alpīnisti varēs atgriezties Everestā, atkārtoti nemaksājot nodevu. «Dažas grupas varētu doties prom, dažas varētu kāpt. Ir panākta vienošanās, ka neviens neapturēs tos alpīnistus, kas šajā sezonā vēlēsies doties Everestā,» pēc tikšanās ar šerpām ziņu aģentūrai Reuters sacīja Tūrisma ministrijas pārstāvis Sušils Ghimirs.

Alpīnisma sezona ilgst līdz maija beigām, kad sākas lietus periods, kas kāpšanu padara teju neiespējamu. Lielākā daļa alpīnistu izvēlas doties uz virsotni maija vidū, kad valda vislabākie laikapstākļi, bet vairākums kāpēju Everesta apkaimē ierodas jau aprīlī, lai pierastu pie augstkalnu retinātā gaisa. Kāpšanai piemērotais laika periods ir īss, tāpēc eksperti bažījas, ka šī gada sezona Everestā būs beigusies bez neviena veiksmīga mēģinājuma doties augšup.

Kalns slīgst atkritumos

Kopš 1953. gada, kad Everesta virsotni sasniedza pirmie cilvēki - jaunzēlandietis Edmunds Hilarijs un šerpa Tenzings Norgejs -, kalnu iekarot devušies vairāk nekā 3000 cilvēku. Everests kļuvis tik populārs, ka kalna bāzes nometnē pirmo reizi šogad izvietoti kārtībsargi, kam jāuzrauga, lai neatkārtotos pagājušā gada notikumi, kad kādas alpīnistu grupas un šerpu starpā izcēlās kautiņš.

Everestu piemeklējusi arī atkritumu problēma. Kalna pazinēji stāsta, ka, jo augstāk kāpj, jo vairāk manāmi nesavāktie atkritumi. Nepāla šogad izdeva jaunu likumu, ka ikvienam, kurš dodas augstāk par Everesta bāzes nometni, kas atrodas 5300 metru augstumā, lejup jānogādā astoņi kilogrami kalnā savākto atkritumu. Pretējā gadījumā draud barga sodanauda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?