Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Kungu riktes

Man uz galda Latvijas Nacionālās bibliotēkas Reto grāmatu un rokrakstu nodaļā noliktas divas grāmatas latviešu valodā. Viena tā arī saucas Tā pirmā pavāru grāmata, no Vāces [vācu] grāmatām pārtulkota. To 1795.gadā ir paveicis viens no izciliem apgaismības laikmeta ļaudīm Vidzemē - Kristofs Harders. Lūdzu nesajaukt ar vētru un dziņu Johanu Gotfrīdu Herderu.

Pats tulkojis, pats drukājis savā Rubenes mācītājmuižā. Ēdienu nosaukumi vācu un latviešu valodā liecina, ka «mērķa auditorija» ir muižu pavāri - latvieši. Ēdēji gan pilnīgi noteikti ir bijuši vācieši. To par 25 markām varēja nopirkt pie paša mācītāja, kā arī pie Valmieras skolas rektora un tirgotāja Rīgā. LNB ir divi eksemplāri - viens piederējis slavenajam Vidzemes atlanta autoram grāfam Ludvigam Augustam Mellinam, otrs - noslēpumainajam latviešu grāmatu krājējam Albertam Fortiņam.

Kā jau tas bija iegājies, kurzemniekiem tūlīt 1796.gadā pavāru grāmatu iespieda Jelgavā pie Stefenhāgeniem. Ar nosaukumu Latviska pavāru grāmata; muižas pavāriem par mācību visādus kungu ēdienus gardi vārīt un sataisīt. Te daļa recepšu nosaukumu arī franču valodā. Tulkojumu pabeidzis literāts, žurnālists un skolotājs Jelgavā Matiass Stobe. Šo pavārgrāmatu par vienu dālderi varēja nopirkt pie mācītājiem, grāmatu iesējējiem un pastniekiem visā Kurzemē, arī Rīgā. LNB arī šī grāmata ir divos eksemplāros, viena no tām ar Anša Leitāna īpašuma ierakstu 1840.gada 30.augustā. Tas dod cerību, ka grāfa lielmātes Genovevas daudzinātāja un Latviešu Avīžu redaktora ģimene būs kādu rikti no kungu receptēm arī pamēģinājusi.

Abas grāmatas tam laikam neparasti apjomīgas - 334 un 452 lappuses! Tā visa ir tik daudz, ka slejas saimniece Solvita Smiļģe man atļāva par vecajām pavārgrāmatām rakstīt vēl divus turpinājumus. Tam pamats ir neticami lielā kungu ēdienu izvēle, neiedomājamais daudzums eksotisku ēdienu un to izejvielas. Pārsteidz arī tas, ka šodien ir aizmirsta virkne produktu no vietējās floras un faunas. Taču daudz ēdienu tiek ēsti arī vēl šo baltu dienu. Noslēgšu šo sleju ar pirmo nodaļu par zupām jeb «zupēm». Otrā sleja būs par otrajiem ēdieniem, trešā - par visu ko pārējo.

Katrā receptē pamatīgi aprakstīta gatavošanas gaita. Piemēram, Zupe a la Reine: piemeti arī kādas pētersilju un burkānu saknes, kas krustiski ir pāršķeltas: tad uzlej it labu un spēcīgu gaļas zupi un vāri to, kamēr tā maize savirusi, un tā zupe drusciņ tumīga paliek: tad sagrūdi tās mandeles it smalki kā vienu mīklu: ņemi arī drusciņ voi teļa voi cāļu cepeta klāt, un kādu pāri cieti novārītu pautu [olu] dzeltenumu, ko sakapā un saberzē, kamēr arī paliek kā viena mīkla: to visu iemeti tai zupē un samaisi labi. Kad jau mandeles klāt, tad lai šī zupe vairs ne verd; jo kad nu vēl dabū virt, tad tā saiet kopā un paliek nejauka: bet lai tāpat vien stāv pret uguni, ka allaž karsta paliek.»

Un kādas zupas! Vēžu, aknu, «līdeku», «brūna zupe ar dūviņām [baložiem] un viena garda raguje [ragū] no teļu piena, ķēvjupupiem, pistācijēm, ērtčukēm [artišokiem] un citām labām lietām», «zupe no dažām zālēm, ar Oksenaugen [vēršaci], «ķerveļu [murķeļu]«, «Potaše (Potage) ar nospiķētu jaunu zaķi», no irbēm ar kastaņiem, piena zupa ar «ranti no pautu baltumiem», «caurkāsta zirņu zupe ar ceptiem speķiem un karintēm (Korinten). Bet pa vidu parastā skābeņu zupa. Vēl arī visādas aukstas zupes. Beigās virkne saldo zupu: miežu, «no perlgrūbenēm voi rīšiem ar vīna» (citronu mizas, razines voi karintes, kanēlis un kardemons un drusciņ vīna, pāris pautu dzeltenuma).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?