Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Kura pirmā?

Ēģiptē bērniem, kuru mamma ir latviete, bet tēvs visbiežāk ēģiptietis, nav daudz iespēju runāt un attīstīt latviešu valodas prasmi. Kad mani dēli vēl bija pavisam mazi, mani pārņēma spārnota doma regulāri organizēt latviešu pasākumus, kur sanāk jaunā paaudze un spēlējoties savā starpā sarunājas latviski. Nu vecākajam puikam jau četri gadi, viņš runā, ka ne apklusināt, bet bēdīgā pieredze rāda - bērni savā starpā runā ēģiptiešu valodā.

Jāatzīst, ka bērns, kurš ir bieži ārpus mājas un daudz laika pavada ar tēvu, par pirmo valodu izvēlas ēģiptiešu. Atklāts paliek jautājums - kurai valodai būtu jābūt otrajai? Mātes vai kādai citai, un vai mātes valodai vispār ir kāda vieta? Esam trīs latvietes, kuras puslīdz regulāri tiekas un organizē latviešu bērnu pasākumus.

Pirmajai abas meitenes runā un skaita latviski, pazīst burtiņus, un nākamais solis ir lasīt un rakstīt. Bērni pamatā ir mājās kopā ar mammu. Pāris mēnešu vasarā ciemojas Latvijā. Meitenēm, protams, ir arī ēģiptiešu valoda, bet latviešu tomēr ir pirmā. Ir arī angļu valoda. Patriotisms sit augstu vilni.

Esmu otrā mamma, un man neiet tik gludi, arī Latvijā ciemojušies neesam jau pāris gadu. Pirms gada konstatēju, ka vecākais dēls latviski runā tikai pavēles formā un par sadzīves tēmām. Pašlaik cenšamies labot šo manu kļūdu ar multfilmām un grāmatām latviešu valodā. Sev par attaisnojumu varu piebilst, ka dēliem ir četras valodas: mammas - latviešu, tēta - ēģiptiešu, bērnudārziņa - krievu un angļu. Rezultātā vecākais dēls (četri gadi) tikai tagad sāk runāt pilniem teikumiem. Medaļai ir divas puses - dēli pieaugs un zinās četras valodas, tajā pašā laikā - vai tas bērnam nebūs par daudz un sekas neizpaudīsies vēlāk skolā?

Trešās mammas dēli sarunājas ēģiptiešu valodā, un arī viņa pati ar zēniem reti runā latviski, tikai pāris standarta frāžu pavēles formā. Atceros, multfilmu Kaķīša dzirnaviņas puika izbrāķēja, jo netika skaidrībā, ko tas onkulis (teicējs) stāsta. Taču 4,5 gados puika labi runā, raksta un pat šo to jau lasa ēģiptiešu valodā, drīz sāksies skola, un tās programmu viņš jau zina. Ar Latviju šai jaunajai ģimenei nav cieša sakara. Tādēļ varbūt nav nemaz vajadzīgs likt bērniem mācīties valodu, kuru reti izmantos?

Katrai mammai savā ziņā ir taisnība, viedokļi dalās un ne tikai Ēģiptē. Kad iepriekšējo reizi biju Latvijā, tur ciemojās kāda mana paziņa, kas precējusies ar īru. Viņa ar savu dēlu runāja lauzītā angļu valodā, vecmamma ar mazdēlu - tikai ar žestiem.

Manuprāt, viss atkarīgs no patriotisma - cik kurš ir latvietis Latvijā un paliek par latvieti ārpus tās. Dīvaini, ka man ļoti bieži uzdod jautājumu: kādā valodā runā tavi dēli? Bet vēl nekad neesmu redzējusi, ka šo jautājumu uzdotu krievietei. Jāatzīst, arī es nekad neesmu redzējusi nevienu krievu bērnu, kurš nerunātu krieviski, neatkarīgi, kurā valstī viņš dzīvo un kāda tautība ir viņa tēvam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?