Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Kurmji jāizķer, nevis jābiedē

Viens mazs melns dzīvnieciņš samtainā kažokā līdz baltkvēlei spēj novest jebkuru privātmājas, vasarnīcas vai mazdārziņa īpašnieku. Vakarā priecīgs sakopis savu zālāja pleķīti, no rīta, ieraugot svaigu kurmju rakumu rindu tam pāri, cilvēks asarām acīs spēj vienīgi rupji lamāties un meklēt kārtējo metodi cīņā ar mazo racēju.

Par piemērotāko laiku kurmju iznīdēšanai tiek uzskatīts jūlijs, kad kurmju mazuļi uzsāk patstāvīgu dzīvi, aiziet no vecāku teritorijas un kaut kur sāņus veido savu ģimenes ligzdu. Tomēr jāņem vērā, ka nav tāda apkarošanas paņēmiena, lai ar vienu reizi kurmi iznīcinātu. Pasākumi jāatkārto regulāri, kad parādās jauni rakumi, jo no indētām platībām kurmji var aiziet, apiet barjeras un slazdus un veidot jaunu dzīves nišu.

SIA Miki V īpašnieks Ilmārs Klaužs no Bebriem, kurš jau trīs gadus nodarbojas ar kurmju slazdu izgatavošanu, uzskaita vismaz desmit dažādas metodes, kuras pats savlaik izmēģinājis, bet efekts bijis īslaicīgs. Kad kārtējo reizi privātmājas iekoptajā dārzā pamanīts kurmju rakums, kurmju saraktajās ejās bērti cigarešu gali, bāztas zivju galvas, veikalā nopērkamās speciālās tabletes kurmju aizbaidīšanai, alās pūsta mašīnas izplūdes gāze, karbīds, tonnām liets ūdens un ejas aizbāztas ar lupatām, kas izmērcētas petrolejā. «Nedēļu vai divas ir miers un pēc tam kurmis ir atpakaļ, bet pa to laiku viņš jau savus nedarbus piestrādājis kaimiņu dārzā,» stāsta Ilmārs Klaužs.

Dabīgo zālienu eksperts Ansis Birznieks iesaka divus variantus cīņai ar kurmjiem - samierināties vai iegādāties speciālas ultraskaņas iekārtas. «Pirmais - īsts dabas draugs ar situāciju samierināsies, jo dzīva radība dārzā ir prieks, nevis traucēklis, un zāliens nav tik svarīgs, lai traucētu kurmim. Labā ziņa ir tā, ka varbūt kurmim pēc kāda laika apniks un viņš dosies prom. Rakumus vajadzētu nolīdzināt, piesēt jaunu zāliena sēklu un turpināt kopt mauriņu kā līdz šim,» pārliecināts ir Ansis. Tomēr, ja ar esošo situāciju saimnieks samierināties negrasās, Ansis iesaka dārzkopības veikalos nopirkt speciālas iekārtas, kas ar ultraskaņas palīdzību rada ievērojamu diskomfortu kurmjiem un tie, ļoti iespējams, pametīs dārzu. «Šis paņēmiens darbojas visnotaļ labi, vienīgi ierīcei mēdz beigties baterijas, vajag vairākus šādus raidītājus, tie mēdz ieaugt, pazust un aizmirsties, kā rezultātā pēc laika kurmis var atgriezties,» atgādina Birznieks. Svarīgi, lai iekārtas ir uzstādītas pietiekamā skaitā, pareizos attālumos un lai tiek kontrolētas baterijas tajās, lai process ir nepārtraukts. Tāpat der zināt, ka kurmjiem netīk sēra sveces, auto izplūdes gāzu ielaišana alās, ūdens liešana. Var izmantot kurmju lamatas.

Uzņēmējs no Bebriem gan uzsver, ka galvenais nav kurmjus aizbiedēt, bet gan izķert. «Biedējot kurmi, tas aiziet pie kaimiņa, bet dzīvnieciņu izķeršana palīdz arī saglabāt labas attiecības ar kaimiņiem,» uz ne mazāk svarīgu faktoru norāda Ilmārs Klaužs.

Gan viņa paša, gan kaimiņmāju mauriņi glīti un gludi ir jau vismaz astoņus gadus, jo beidzot Ilmārs atradis visefektīvāko metodi cīņā ar kurmjiem. Tas ir slazds, kas izgatavots pēc pagājušajā gadsimtā ražota parauga, ko viņš atradis kādā lauku mājas šķūnīti. «Vispirms izmēģinājām šo veco, kad sapratu, ka tas darbojas, aizdevu kaimiņiem, tad radiem un draugiem, līdz secinājām, ka pieaugošās intereses dēļ ar vienu slazdu netiekam galā. Vajag vēl, un pēc vecā parauga uztaisījām jaunu,» stāsta Ilmārs.

Latvijas veikalos nopērkami arī citi kurmju atbaidīšanas līdzekļi un lamatas, kā arī joprojām aktuālas ir dažādas drakoniskākas metodes, kuras uzņēmējs jau minēja iepriekš. Un katram sava metode noteikti ir labākā un efektīvākā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kā tikt galā ar kurmjiem

Kurmjus var izķert, ar lāpstu izmetot tos no alas. Tas darāms no rīta, ejot pa lauku un lāpstu ātri durot vietās, kur bez kāda iemesla redz cilājamies augsni.
Atsevišķas nelielas platības un vērtīgus augus var aizsargāt norobežojot - ierokot sietus un dažādas plāksnes. Veidojot zālienu, var augsni sastrādāt, tad nosegt ar speciālu smalku nerūsējošu vai plastmasas sietu, uzbērt 5-8 cm auglīgo augsni un sēt dažādus zālienus veidojošus augus.
Kurmjus var izķert ar sitējslazdiem un tuneļslazdiem.
Var taisīt troksni ar dažādām virszemes pašu gatavotām ierīcēm vai uz akustikas principiem veidotiem kurmju atbaidīšanas līdzekļiem - ultraskaņas ģeneratoriem, kas ievietoti augsnē.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?