Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Kurzemē duelēsies ZZS un SC

Tikai 13 deputātu 10. Saeimā pārstāvēs latvisko Kurzemi, kas ir mazākais vēlēšanu apgabals, taču ar divām lielām industriāli attīstītām pilsētām - Liepāju un Ventspili -, kurās ir gan lielas ostas, gan augstskolas. Šajās pilsētās ir arī no pārējās Kurzemes atšķirīgs etniskais sastāvs. Liepājā ir arī visvairāk vēlētāju.

Jau otro reizi Kurzemē ir lielas izredzes uzvarēt Ventspils mēra Aivara Lemberga pārstāvētajai Zaļo un Zemnieku savienībai (ZZS), kas pirms četriem gadiem tikai ar minimālu pārsvaru apsteidza toreiz Liepājā un vēl vairākās rajonu centru pilsētās populāro Tautas partiju. Taču tagad _zaļie zemnieki,_ kas pat nav pārstāvēti Liepājas domē, ir noslēguši sadarbības līgumu arī ar Liepājas mēra Ulda Seska vadīto Liepājas partiju.

Latvijas faktu aptauja Kurzemē, kas veikta pēc telekompānijas LNT pasūtījuma, liecina, ka pēc ZZS, par kuru balsotu 22% aptaujāto, nākamie populārākie politiskie spēki ir Saskaņas centrs, kuru atbalsta 20,9%, un Vienotība - par to savas balsis atdotu 17,6%. Apvienību Par labu Latviju! izvēlētos 11,3% vēlētāju, Visu Latvijai! - TB/LNNK - 8,7%, PCTVL - 5,2%. Nesaistīti ar piederību kādai partijai Latvijas fakti (LF) aptaujā aicināja vēlētājus izteikties arī par sarakstu līderiem. Šajā reitingu tabulā pirmā bija Solvita Āboltiņa (Vienotība), kuru atbalstīja 36%, par Ainaru Baštiku (PLL) balsotu 25%, Gundaru Daudzi (ZZS) - 24,4%, Valēriju Agešinu (SC) - 19,4%, Gaidi Bērziņu (VL - TB/LNNK) - 14,5%, Andreju Boboško (PCTVL) - 7,5%.

Līderi, kas nekandidē

Liepājas mēra U. Seska un Ventspils mēra A. Lemberga sirsnīgā sarokošanās, kas pati par sevi šovasar jau kļuva par notikumu, bija daudz pamanāmāka nekā Liepājas partijas vēlāk noslēgtais līgums ar apvienību Par labu Latviju!, kurā ir tās ilggadējais sadarbības partneris TP. Iespējams, pateicoties šai sadarbībai, 2006. gadā Liepājā par TP tika nodots gandrīz divas reizes vairāk balsu (8291) nekā par nākamo populārāko spēku Jaunais laiks, kuru toreiz atbalstīja 4235 vēlētāji. Taču šogad vēlēšanās vairs nestartē Jānis Lagzdiņš, kurš bija viens no TP smagsvariem šajā pilsētā, Dienai sacīja politologs Jānis Ikstens. Viņš arī norādīja, ka apvienība Par labu Latviju!, salīdzinot ar TP, nacionālajos jautājumos «ir pabīdījusies uz austrumslāvu pusi».

Iepriekš 9. Saeimas vēlēšanās liepājnieki balsoja arī par Aiju Barču, kura kā Liepājas partijas biedre startēja no TP, bet šogad viņa ir ZZS sarakstā. Ne U. Sesks, ne ZZS premjera kandidāts A. Lembergs paši vēlēšanās gan nestartē, taču agrākā pieredze liecina, ka vēlētāji uzticas viņu pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem neatkarīgi no tā. Tiesa, Kurzemes vēlēšanu apgabala sarakstā vēlētāji neieraudzīs arī LF aptaujās līdz šim populārāko politiķi premjeru Valdi Dombrovski no Vienotības, kurš startē Vidzemē. Apmeklējot reģionus, Diena pamanīja, ka vēlētāji daudzviet nav pamanījuši to, ka šajās vēlēšanās katru kandidātu varēja pieteikt tikai vienā vēlēšanu apgabalā.

Maz zināmu seju

LF direktors Aigars Freimanis uzskata, ka, pateicoties vēlētājiem lielajās pilsētās, uz labiem rezultātiem var cerēt arī Saskaņas centrs. Iespējams, lielo pilsētu loma palielināsies arī tāpēc, ka pa šiem gadiem laukus ir atstājuši vēl daudzi simti vēlētāju, kas devušies strādāt uz ārzemēm. Taču starp tiem, kas palikuši, Diena gan nesastapa nevienu, kurš negribētu iet balsot. J. Ikstens, norādot uz salīdzinoši lielāku krievvalodīgo minoritātes vēlētāju daļu Liepājā un Ventspilī, uzskata, ka «jo īpaši Ventspilī Saskaņas centram varētu būt labi panākumi», bet Liepājā labus rezultātus varētu gūt arī PCTVL, jo šajā pilsētā ir krievvalodīgo radikālākās daļas atbalsta punkts. Valērijs Agešins, kurš līdz šim bija vienīgais Saskaņas pārstāvis Saeimā no Kurzemes, ir pārliecināts, ka tagad izdosies iegūt lielāku pārstāvniecību. SC ir izveidojis teritoriālās nodaļas visos rajonu centros, kas esot aktīvas, Agešins jau astoņus gadus katru sestdienu Liepājā pieņemot vēlētājus. PCTVL saraksta līderis A. Boboško pazīstamāks ir tikai Liepājā, taču savās vēlmēs viņš ir pieticīgs - ja vēlētāju atbalsts būšot virs 5%, kāds bijis LF aptaujā, tas būšot labi.

Kuldīgu par savu dzīvesvietu joprojām sauc viens no TP līderiem Edgars Zalāns. Pateicoties šai partijai, pilsētā savā laikā ir ieguldīts ne mazums valsts investīciju, taču 10. Saeimas vēlēšanās tām arī varētu nebūt tāda iespaida uz vēlēšanu rezultātu pēc TP aiziešanas opozīcijā. Arī LF aptauja parāda, ka Kuldīgā PLL atbalsta ap 7% vēlētāju, taču apvienība visā Latvijā ir izvērsusi aktīvu reklāmas kampaņu, ar ko, visticamāk, vēl cenšas pārliecināt neizlēmušo vēlētāju. E. Zalāns, tāpat kā Mareks Segliņš (PLL), ir viens no nedaudzajiem politiķiem, kurš varētu būt pazīstams visā reģionā.

Partiju sarakstos nav daudz pazīstamu seju, no VL - TB/LNNK tāds varētu būt tikai bijušais tieslietu ministrs G. Bērziņš. No Vienotības Kurzemē startē vairāki Saeimas deputāti, kā arī bijušais ceļinieks ar parlamentārā darba pieredzi Ilmārs Geige, no ZZS - reģionālās attīstības un pašvaldību ministre Dagnija Staķe, bet saraksta līderis ir Saeimas priekšsēdētājs G. Daudze, kurš nez kāpēc reklāmas kampaņā piesaka sevi kā ārstu. Lūgts paskaidrot, kāpēc viņš kampaņā izvairās reklamēties kā otra augstākā amatpersona valstī, G. Daudze Dienai atzina, ka sirdī jūtoties kā ārsts, viņš arī joprojām dažas reizes mēnesī strādā Ventspils slimnīcā. Uz vaicāto, vai viņš kautrējas no sava amata, G. Daudze atbildēja: «Es neesmu iestādes direktors un nevaru izvēlēties šos 99 cilvēkus, jo viņus ievēl tauta.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Cik kandidātu dzīvo Kurzemē

PCTVL - no 9 kandidātiem - 5
Vienotība - no 16 kandidātiem - 11
Ražots Latvijā - no 13 kandidātiem - 12
Saskaņas centrs - no 16 kandidātiem - 13
Tautas kontrole - no 6 kandidātiem - 4
Zaļo un Zemnieku savienība - no 16 kandidātiem - 13
Par prezidentālu republiku - no 13 kandidātiem - 7
Par labu Latviju! - no 16 kandidātiem - 14
Atbildība - no 16 kandidātiem - 13
Daugava - Latvijai! - no 9 kandidātiem - 6
Pēdējā partija - no 6 kandidātiem - 2
Visu Latvijai! - TB/LNNK - no 16 kandidātiem - 11
Kristīgi demokrātiskā savienība - no 13 kandidātiem - 12

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?