Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Labākās zāles pensionāram

Sportisks dzīvesveids var aizstāt daudzas zāles, bet nav tādu medikamentu, kas aizstātu veselīgus ieradumus, ar stingru pārliecību saka Juliāns Garančs. «Ikvienam pensionāram novēlu retāk iet uz aptieku, mazāk runāt par grūtībām, bet sportot un kustēties. Lai būtu normāla pašsajūta, nedrīkst sēdēt krēslā un ēst saldumus, bet jālieto veselīgs uzturs un jānodarbojas ar sporta veidu, kas patīk un ir pa spēkam,» ieteic Juliāns.

Viņš pats peldas jūrā līdz pat oktobrim, ziemā slēpo, veic arī tiesneša pienākumus sporta veterānu sacensībās. «Mana joma ir vieglatlētika. Labs paziņa Daumants Znatnajs jau ieminējās, ka šovasar man vajadzēs kā tiesnesim piedalīties veterānu sacensībās, kas notiks Slokas stadionā,» stāsta Juliāns. Sporta veterānu sacensību dalībnieku vidū esot daudzi Garanča vienaudži, bet piedaloties arī 87 gadus veci sporta entuziasti. «Prieks redzēt, ka astoņdesmitgadīga kundze noskrien 800 metru distanci un saņem apbalvojumu par labu rezultātu, viņa taču varētu sēdēt uz dīvāna pie televizora, bet nē - trenējas un ir gatava izaicinājumam,» ir gandarīts Juliāns.

Pie sporta aizved dzīve

Agrā jaunībā Juliāns nav gatavojies sportista karjerai, viņš vēlējies strādāt mežsaimniecībā. «Nāku no apvidus netālu no Varakļāniem un Viļāniem, pabeidzu Dekšāru pamatskolu un Varakļānu vidusskolu. 50. gadu pirmajā pusē daudzi laukos dzīvoja trūcīgi, arī mana ģimene nebija izņēmums, tāpēc pēc vidusskolas beigšanas sāku strādāt Dekšāru pamatskolā par bibliotekāru,» atceras seniors un ar smaidu bilst, ka par nopelnīto naudu nopircis uzvalku, pulksteni un neilona kreklu. Darba pieredze un sapelnītā nauda nostiprinājusi pašapziņu, un Juliāns devies prom no dzimtās puses iegūt izglītību. «Iestājos Ogres mežrūpniecības tehnikumā, bet pēc tehnikuma beigšanas nepaguvu pastrādāt specialitātē, jo tiku iesaukts armijā un nokļuvu Baltkrievijā,» stāsta Juliāns. Tas arī mainījis viņa dzīvi, jo tieši armijas laikā Garančs nopietni nodarbojies ar dažādiem sporta veidiem, arī diska mešanu, lodes grūšanu. Juliāns neklātienē pabeidzis Minskas Fizkultūras institūtu. «Kad Latvijā meklēju darbu, mežsaimniecībā spoži piedāvājumi negadījās, turpretī Rīgā Dinamo mani uzņēma atplēstām rokām. Sporta jomā dažādos amatos nostrādāju ilgi,» stāsta Juliāns. Darba gaitā viņš ieguvis filozofisku skatījumu uz sportista likteni: «Vairākumam cilvēku ir potenciāls sportot, jo atbilstoši fiziskie dotumi piemīt daudziem. Ja tos papildina laba kustību koordinācija, precizitāte un gribasspēks, tad var gūt panākumus.» Tomēr viņš uzsver arī sportista karjeras nestabilitāti. «Visiem, kuri vēlas kļūt par sportistiem, iesaku arī apgūt kādu specialitāti, jo panākumi sportā ir cieši saistīti ar veselību, bet traumas mēdz gadīties, arī es savulaik guvu sporta traumu. Viena trauma var pārvilkt svītru sportista karjerai uz mūžu, tāpēc vajadzīgas arī citas prasmes iztikas pelnīšanai,» secinājis Garančs.

Dingo palīdz dzīvot veselīgi

Juliāns dzīvo tipisku pensionāra dzīvi. «Man ir māja skaistā vietā - jūra un mežs netālu,» saka Jūrmalas iemītnieks. Māja gan savulaik cietusi ugunsgrēkā, un Juliāns to atjaunojis saviem spēkiem. «Viegli jau nebija uzcelt praktiski no jauna, bet praktiskie darbi man iet pie sirds un laikam arī labi padodas, jo kaimiņi mani bieži sauc palīgā,» ikdienu raksturo seniors. Garlaicīgi viņam nekad neesot, turklāt jārūpējas par fermu - izrādās, tā Juliāns dēvē suni, divus kaķus un 14 zīlītes. Īpaša loma fermā ir sunim Dingo. «Viņš man ir jau ilgus gadus, kopš paņēmu viņu no tā sauktā Juglas suņu bērnudārza. Kādreiz bieži devos medībās, un Dingo var lepoties ar medību suņa ožu. Tagad mēs ar Dingo abi vairs neesam nekādi jaunie, medībās neejam, bet viens otram palīdzam dzīvot veselīgu dzīvesveidu, katru dienu dodamies pastaigās,» smaida Juliāns.

Nemeklēt nepatikšanas!

Garančs ir no tiem senioriem, kas uz jaunajiem raugās ar atzinību. «Vecāka gadagājuma cilvēkiem jaunajiem vajadzētu novēlēt vieglu, laimīgu dzīvi. Manos puikas gados es un mani vienaudži agri kļuvām pieauguši, jo tie bija skarbi laiki - karš, varu maiņas, izsūtīšanas. Vēl tagad atceros 1949. gada 25. marta izvešanu, tad mācījos pamatskolā un kopā ar skolasbiedriem skrēju uz dzelzceļu skatīties, kas notiek. Redzējām, kā vagonos sadzītie cilvēki pa logiem meta laukā vēstules. Pieaugušie mums teica, lai labāk tās neaiztiekam, jo valdīja baiļu atmosfēra, bet mēs, puikas, tomēr vēstules salasījām un centāmies nogādāt adresātiem,» atceras Juliāns. «Tie cilvēki, kam gadi 50, 40, 30 un vēl mazāk, uz dzīvi raugās citādi nekā mani vienaudži. Bet tas ir normāli, tam tā jābūt.» Garančs ar gandarījumu stāsta par savu meitu Sandru, veiksmīgu uzņēmēju, un par mazmeitu. «Katrīna mācās 9. klasē un ir ļoti mērķtiecīga! Bieži cilvēki saka - pusaudžus apdraud visādas atkarības, bet ar prieku varu teikt: mazmeitai nav ne laika, ne arī intereses par bezmērķīgām, neveselīgām nodarbēm. Viņa apņēmusies iegūt labu izglītību, spēlē basketbolu un apguvusi teikvondo,» priecājas Garančs. Juliānam un arī citiem Garanču dzimtā piemīt dotības mūzikā. Vislielākos panākumus šajā jomā guvusi Juliāna brāļameita pasaulslavenā latviešu operdziedātāja Elīna Garanča. «Patlaban Elīna dzīvo Malagā, nedzied, jo rūpējas par meitiņu,» stāsta Garančs. (Dziedātājas un viņas dzīvesbiedra diriģenta Šišona meitiņa Katrīna Luīze nāca pasaulē 2011. gada septembrī - red.) Juliāns cer, ka Elīna šogad atbrauks apciemot radus Latvijā un drīz atsāks dziedāt.

Sarunas noslēgumā Garanča kungs saka: «Ikvienam dzīvē gadās gan priecīgi, gan bēdīgi notikumi, ko ietekmēt nevar, bet pašam nevajadzētu iet pretī nepatikšanām. Parasti cilvēks pats uzmeklē neapdomības un iekšējas trauksmes, tāpēc jārūpējas gan par sportisku dzīvesveidu, gan savu prātu, uzturot spēju spriest loģiski!»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Juliāns Garančs (76)

Dzimis 1936. gada
10. janvārī
Sporta speciālists, nodarbojies ar dažādiem sporta veidiem, pieredzējis sporta sacensību tiesnesis
Februārī kā tiesnesis piedalīsies pašvaldību 49. sporta spēļu finālsacensībās vieglatlētikā
Ieguvis izglītību Ogres Mežrūpniecības tehnikumā un Minskas Fizkultūras institūtā
Meita Sandra, mazmeita Katrīna
Labprāt ceļo, spilgti iespaidi saistās ar Ēģipti un peldēšanos Nāves jūrā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?