Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Lai izceltos, pat iekrāso zāli

Ļoti daudz sadzīves priekšmetu tiek ražoti Ķīnā. Ja paskatāmies savās mājās, tad gandrīz katrai trešajai precei klāt rakstīts Made in China. Protams, ir arī tā saucamās luksusa preces, kurām klāt ir rakstīts, ka ražots Itālijā vai Francijā. Tomēr arī pasaules slavenus zīmolus un to viltojumus varam atrast Ķīnas tirgos un tirdziņos par tiešām pasakainām cenām.

Mana pirmā pieredze ar ķīniešu ātro reakciju par kādu jaunumu pasaulē bija tikko atbraucot, kad medijos izskanēja ziņa par Stīva Džobsa nāvi. Grāmata par viņa dzīvi ar gadskaitļiem uz vāka parādījās vietējos tuneļos jau nākamajā dienā. Līdz ar to arī Apple produkcija sāka masveidā gāzt tirgu plauktus, piedāvājot potenciālajiem pircējiem dažnedažādu šī zīmola produkciju, arī tādu, par kuru, piemēram, es iepriekš nebiju pat dzirdējusi: Aiphone, iPhone, Touchpad, «aplephone» (jā, ar vienu p) utt.

Visos Pekinas lielākajos tirgos ir iespējams iegādāties dažādu pasaulē zināmu modes namu preces - Gucci, Channel, Versace un jebkādus citus zīmolus, ko vien cilvēks spēj atcerēties vai izdomāt no jauna. Kā ar cenām? Protams, ka tās tiek uzskrūvētas tik augstas, it kā šo īpašo Louis Vuitton somu būtu pats modes nama dibinātājs ar savām rokām izšuvis. Ļoti liela izvēle ir tā saucamajā pērļu tirgū. Pārdevēji pircēja priekšā skrāpēs, kasīs, dedzinās un ūdenī peldinās, lai tikai pierādītu, ka tiešām pērle ir īsta un cena ir adekvāta. Vai ticēt tam? Tas uz katra pašas sirdsapziņas un naudas maciņa biezuma.

Par ķīniešu modi visu falsificēt biju jau dzirdējusi iepriekš, kad kāds zemnieks savā piemājas dārziņā bija atradis fosilijas ar apmatojumu no dinozauru laikmeta. Kad atbrauca pasaules eksperti, lai novērtētu atradumu, kas varētu mainīt visus līdzšinējos uzskatus par pasaules vēsturi, tika konstatēts, ka nu spalviņu ir desmitreiz vairāk un tās pašas nesen nokrāsotas...

Mūžīgā vēlme uzlabot esošo un pierādīt pārējai pasaulei, ka viss šeit ir vislabākais, vedina ķīniešus uz visai interesantām darbībām: zāles krāsošanu, lai tā tiešām būtu zaļa; koku indēšanu gaišā dienas laikā, kad blakus pa ielu garām pārvietojas tūkstošiem studentu un pasniedzēju (elpošanas aizsargmaskas, protams, ir tikai pašiem indētājiem); mākslīgu ziedu salikšana starp dzīvajiem, lai izskatās vairāk košuma utt. Pārspīlētās ovācijas skolas sporta spēlēs, garās runas jebkurā lielākā vai mazākā notikumā par to, cik daudz tauta lepojas ar saviem līdzcilvēkiem, cik daudz ir pa šo laiku sasniegts. Uzspēlētie smaidi, kad patiesībā tajā mirklī tevi apšmauc par vismaz simts latiem. Pārāk daudz patosa, pārāk maz īstenības.

Kas Ķīnā šķiet neviltots? Vietējo vēlme paslēpties no saules - kā tikko tā parādās, tā visiem ir pa rokai lietussargi vai saulessargi, lai pasargātu savā sejā kaut mazliet bāluma un aristokrātijas. Ķīniešu virtuve un dažādie ēdieni, kas patiešām ir ļoti garšīgi un autentiski. Un valoda, bez kuras ārzemniekam, kuram te nav ne draugu, ne radinieku, izdzīvot būtu pagrūti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?