Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Lai mudinātu uzsākt biznesu, RD atver sludinājumu portālu

Vēlos atrast veselīgas telpas - var būt malkas apkure, ar logiem, aiz kuriem vēlams klusums, var bez dekoratīvā remonta, pagalms, kurā var iziet plikām kājām, - vispār būtu ekstra. Tā kāda sieviete nule kā atvērtajā sludinājumu vietnē Duka apraksta tīkoto vietu meditācijām, pašizzināšanai, filosofēšanai un dziedniecībai.

Tāpat kā citi brīvu platību meklētāji viņa var rēķināties, ka šajā interneta adresē namsaimnieki neprasīs maksāt par īri, bet tikai norēķināties par apsaimniekošanas un komunālajiem izdevumiem, jo tieši tāds ir _Dukas_ uzstādījums, kas to atšķir no citiem sludinājumu portāliem. Tiesa, pirmajās dienās telpu izīrētāju te apgrozās gaužām maz, par ko gan ieceres īstenotāji vēl pārāk nebēdā.

Negribēja spoku namus

Doma par šādu sludinājumu portālu radās aizvadītajā vasarā Britu padomes Latvijā organizētajā ideju spēlē. Tās mērķis bija rast jaunu izmantojumu tukšajām platībām pilsētā, kas tobrīd bija kļuvušas teju par Rīgas centra vizītkarti. Sacensību norises vieta Blaumaņa ielā 32 nebija izraudzīta nejauši - kādreizējā restorāna, kazino un varietē šovu mājvieta krīzes laikā bija kļuvusi tukša, gluži tāpat kā līdzās esošie dārgu zīmolu apavu un apģērbu veikali. Mājas īpašnieks bija ar mieru atdot telpas katram, kas būtu gatavs apmaksāt tikai siltuma, ūdens, elektrības un citus komunālos rēķinus.

Lai Rīga drīz vien nepārvērstos spoku pilsētā, spēles dalībnieki - arhitekti, mākslinieki, nekustamo īpašumu speciālisti un domes pārstāvji - nosprieda, ka jārada vieta, kur izmisuši namīpašnieki varētu satikties ar radošiem uzņēmējiem, kuriem netrūkst svaigu ideju, bet nav naudas lieliem ieguldījumiem sava veikala, darbnīcas, galerijas, frizētavas vai kafejnīcas atvēršanā.

«Viena lieta ir telpas, bet mēs arī gribam viņiem sniegt zināšanas uzņēmējdarbībā un mārketingā. Mērķis ir iedrošināt radošos cilvēkus taisīt savu biznesu,» stāsta viens no Dukas realizētājiem Rolands Puhovs un uzsver, ka projekts pamatā vērsts tieši uz radošo industriju atbalstīšanu, jo tas ir strauji augošs sektors, turklāt ar augstu pievienoto vērtību. Portāla uzturēšana varētu izmaksāt pāris tūkstošus latu, nauda nenāks no Rīgas pašvaldības budžeta, bet sadarbības partneriem.

Prasīs labas idejas

«Primārais, lai māja dzīvotu, skatlogi nebūtu tukši un tos kāds neizsistu ārā. Peļņa mūs pilnīgi neinteresē,» sazvanīta pa sludinājumā norādīto tālruņa numuru, Dienai stāsta Avotu ielas 40. mājas pārvaldniece Lelda Vaļuma. Viņa viena no pirmajām Dukā ievietojusi savu piedāvājumu - 60 kvadrātmetru lielas telpas pirmajā stāvā, lai tajās atvērtu «piparbodīti, bērnu dienas centru vai ko citu». L. Vaļuma cer, ka īrnieks palīdzēs ar remontēšanu, taču varot arī iztikt bez tā: «Pat ja mēs saspringtu un paši pabeigtu remontu, svarīgi, lai nomniekam būtu redzējums, kā attīstīt šo vietu, nevis tikai mēnesi pasēdēt un pēc tam - prom.» Arī Alfrēda Kalniņa ielā 4 esošo telpu iznomātājs, kurš nemin savu vārdu, uzsver, ka nopietni vērtēs potenciālā veikalnieka piedāvājumu: «Ja mēs redzēsim perspektīvu, uz kaut kādu termiņu varēsim atdot telpas tikai par komunālajām izmaksām.»

R. Puhovs saka, ka pirmajā nedēļā neviens nomas līgums vēl nav noslēgts. Pagaidām zvanu par ievietoto sludinājumu nav saņēmis Edgars Ivanovs, kurš grasās atvērt grāmatu apmaiņas punktu - tējnīcu. Kāpēc šāda izvēle? Viņš skaidro, ka vasarā sāks tirgoties ar lasāmvielu internetā, taču «viss, kas ir digitāls, ir auksts un bezpersonisks», tādēļ, nedaudz pašpikojot no citām Eiropas valstīm, radusies iecere par grāmatu maiņas punktu komplektā ar tējnīcu, kas kalpotu par tādu kā socializācijas vietu visam «par un ap grāmatām». E. Ivanovs uzsver, ka vismaz sākumā projekts noteikti nepelnīs, tādēļ par īres maksu nevarot būt runas.

Tirgus stabilizējas

Kompānijas Lucrum Realty apskats par atvērtajiem un slēgtajiem veikaliem pērn Rīgas centrā liecina, ka tirdzniecības telpu nomas tirgū lejupslīde ir apstājusies un situācija stabilizējusies, raisot jautājumu, vai Duka nenāk par vēlu un vai kādu namīpašnieku pašreiz tas maz interesē. Saskaņā ar statistiku visvairāk tirdzniecības vietu tika slēgts pagājušā gada sākumā, bet vismazāk - gada nogalē. Skatoties uz maģistrālajām ielām, pirmajā ceturksnī atvērto/slēgto telpu attiecība bija +25/-17, bet ceturtajā - +20/-7, kas vēsta par zināmu nomas tirgus atkopšanos. «Jā, situācija sāk uzlaboties, Tērbatas un Barona ielā tukšo telpu kļuvis mazāk, bet tik un tā to ir ļoti daudz, it īpaši, ja mēs nerunājam tikai par centra ielām, bet tālākām,» atbild R. Puhovs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?