Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Lai nomaksātu rēķinus, jāskrien pakaļ pastniekam

Iedzīvotāji, kas vēlas samaksāt elektrības vai telefona rēķinus, daudzviet Latvijā spiesti ķert rokā pastnieku, jo ne visiem ir pieejams internets. Kopš septembra beigām, apvienojot Latvijas pasta (LP) nodaļas, slēgtas 60. Arī citu nodaļu liktenis nav skaidrs - pasta pakalpojumus franšīzes veidā varētu nodot veikaliem vai bibliotēkām, taču šādā veidā reorganizējamo nodaļu skaitu pasta vadība vēl nenosauc. Līdz šim LP bija 698 nodaļas un nerentablās radīja vismaz miljona latu zaudējumus gadā.

Galvenās pasta funkcijas nodrošina pastnieki, kuri turpina darbu ierastajās teritorijās. Pie viņiem var abonēt presi, nopirkt aploksnes, apsveikuma kartītes un pastmarkas. Taču sašutuši ir tie pensionāri, kuri pieteicās pensijas saņemšanai savā pasta nodaļā, - tagad to slēgšanas dēļ viņiem jātērē nauda ceļa izdevumiem, braucot līdz tuvākajai nodaļai. Latvijas pasta vienīgais piedāvātais risinājums ir pensijas piegāde mājās - tā maksā 1,22 latus, izriet no Dienas rīcībā esošas Latvijas pasta vēstules kādai lauku novada vadībai.

Arī alternatīva braucienam pēc pakām ir par maksu - var pieteikt piegādi uz mājām, bet tās cena ir 3,69 lati.

Likvidētās pasta nodaļas atrodas gan lielajās pilsētās, gan attālos pagastos. Brocēnu novada Remtē, kur pasta nodaļa atradās pagasta pārvaldes ēkā, iedzīvotāji vāca parakstus, lai nenāktos mērot 17 kilometru līdz Brocēnu pasta nodaļai, taču tas nelīdzēja, stāsta pagasta informācijas centra vadītāja Daiga Sproģe.

Tagad daudzu pakalpojumu saņemšana notiek tikai ar pastnieces starpniecību. Bauskas novada Vecsaules iedzīvotājiem tuvākā pasta nodaļa uz vienu vai otru pusi ir 10-12 kilometru attālumā. Pagasta pārvaldes vadītāja Laimdota Kolberga stāsta, ka saņemts kādas pensionāru grupas lūgums reizi mēnesī nodrošināt maksājumu pieņemšanu, bet lēmums par to vēl nav pieņemts. Daudziem ģimenē ir gados jaunāki cilvēki, kas prot samaksāt internetā, to var izdarīt arī pagasta bibliotēkā, kur ir bezmaksas interneta pieejas vieta.

Absurda situācija izveidojusies Valmieras novadā, kurā apvienojās pieci pagasti. No sešām pasta nodaļām novada teritorijā slēgta tiek viena - Kocēnos, kur atrodas jaunā novada centrs. «Došanās uz Valmieru nav pievilcīga ne tikai tāpēc, ka jātērē degviela, bet arī tāpēc, ka Valmieras 1.pasta nodaļā ir ļoti garas rindas un apkalpošana notiek ļoti lēni, tādējādi tiek zaudēts daudz laika. Sabiedriskais transports līdz Valmierai un atpakaļ maksā latu, pasta piedāvātais variants par pensijas piegādi mājās - vairāk nekā latu,» sašutumu neslēpj Valmieras novada domes priekšsēdētājs Vitauts Staņa.

Pasta vadība nav gatava pārskatīt savu lēmumu, vēstulē klāstot par ekonomiskās lejupslīdes izraisītajām sekām - paku piegāde sarukusi par 41%, vēstuļu piegāde - par 20%, bet preses abonentu skaits - par 15%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?