Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Lai varētu turpināt dzīvi mājās

Viens no drūmākajiem dzīves brīžiem gados vecākiem cilvēkiem nereti pienāk, kad nespēka un apstākļu dēļ ir jāpārceļas no mājām uz sociālās aprūpes centru. Lai cik humāni, komfortabli un pozitīvi pret senioru izturētos jaunajā aprūpes mītnē, tomēr māju sajūta bieži vien izrādās sargājošāka. Izšķiršanās nav viegla. Bet, iespējams, daudziem senioriem par labu palikšanai mājās var kalpot iespēja izmantot biedrības Latvijas Samariešu apvienība jaunā projekta Samariešu atbalsts mājās iespējas.

Iespēja nedoties uz pansionātu

Latvijas Samariešu apvienība ir viena no vecākajām un lielākajām Latvijas nevalstiskajām organizācijām, kas nodrošina izglītības, sociālos un medicīnas aprūpes pakalpojumus, kā arī īsteno daudzus labdarības projektus. Šogad, piesaistot Sorosa fonda līdzekļus, biedrība iecerējusi sešos Latvijas novados realizēt jaunu projektu - Samariešu atbalsts mājās. «Patlaban Latvijā nereti valda prakse, ka cilvēki, kuri nespēj par sevi parūpēties un kuriem nav arī līdzcilvēku, kas palīdzētu, visbiežāk nonāk pansionātā, taču šis projekts nodrošinās iespēju cilvēkam dzīvot pilnvērtīgu dzīvi pašam savā dzīvesvietā. Biedrības darbinieki ne tikai veiks medicīnisku aprūpi, bet arī palīdzēs mājas darbos, proti, uzkops dzīvesvietu, atvedīs pārtiku, sanesīs malku un izdarīs citas nepieciešamās lietas,» stāsta Latvijas Samariešu apvienības pārstāvis Viesturs Kleinbergs.

Latvijas Samariešu apvienībai, kas kopš 1996. gada ir arī Starptautiskās Samariešu apvienības dalīborganizācija, ir 10 gadu pieredze aprūpes mājās pakalpojuma nodrošināšanā. Jaunā projekta iecere ir gana vērienīga - vēl tikai gada nogalē samarieši saņēma speciālus transportlīdzekļus, kas aprīkoti ar dušu, veļas mašīnu, veļas žāvētāju, vannu un virtuvi ar gāzes plītiņu un ledusskapi. Kompaktais treilerītis, saukts arī par pārvietojamās aprūpes biroju, piemēram, attālā viensētā bez siltā ūdens un modernām labierīcībām dzīvojošam vientuļam cilvēkam ļaus pilnībā apmierināt savas vajadzības higiēnas nodrošināšanai - nomazgāties, izmazgāt veļu un saņemt pat podologa pakalpojumus. «Lai senioram nebūtu speciāli jādodas ceļā uz kādu institūciju, viņš varēs izmantot tās ērtības, kas pilsētā dzīvojošajiem šķiet pašsaprotamas. Automašīnas būs pieejamas arī cilvēkiem ar invaliditāti,» komentē V. Kleinbergs. Šāds busiņš pie pašvaldības apzinātiem vientuļajiem senioriem dosies reizi vai divas mēnesī atkarībā no pieprasījuma. Samariešu apvienības pārstāvji ir raduši risinājumus ar šīm automašīnām sasniegt seniorus arī tajos reģionos, kur sliktos laikapstākļos piekļuve nereti ir apgrūtināta.

Unikāls projekts

«Transportlīdzekļiem ir atbilstošs tehniskais nodrošinājums ūdens uzsildīšanai, tie aprīkoti ar ūdens pretaizsalšanas sistēmu. Tajos ir pārvietojami aprūpes biroji ar autonomās strāvas ģeneratoru un iespēju nodrošināt kanalizācijas ūdens savākšanu. Kopumā sešas mašīnas tika speciāli pasūtītas ražotājiem Lietuvā. Analogu šiem transportlīdzekļiem pasaulē nav. Patiesībā šī mūsu iniciatīva ir unikāla ne tikai Eiropā, bet visā pasaulē,» uzsver V. Kleinbergs.

Samariešu apvienība jau uzsākusi sadarbību ar sešām Latvijas pašvaldībām, kas izrādījušas ieinteresētību un gatavas projektu atbalstīt. Sadarbība ir būtiska arī tāpēc, ka tieši pašvaldībām un sociālajiem dienestiem ir vispilnīgākās ziņas par sava novada iedzīvotājiem, viņu vajadzībām.

Pašlaik plānots atbalsta aprūpes birojus atvērt Kuldīgā, Ventspilī, Skrundā, Smiltenē, Balvos un Jelgavā. Atbalsts senioriem mājās tiks sniegs attiecīgā novada teritorijā, kā arī tuvākajā apkārtnē apmēram 50 kilometru rādiusā.

Pēc organizācijas aprēķiniem, pakalpojums vienam klientam izmaksās 92,5 eiro mēnesī (aptuveni 65 lati). Tas būs pieejams ne tikai vientuļiem pensionāriem, bet arī tādiem, kam bērni vai citi tuvinieki ir, bet atrodas tālu vai objektīvu iemeslu dēļ nevar uzņemties rūpes par radinieku, taču šajā gadījumā radiniekiem vajadzēs daļu no izmaksām segt pašiem. «Ar jauno pakalpojumu ceram uzlabot veco un vientuļo cilvēku dzīves kvalitāti laukos. Zinot, ka daudzi seniori dzīvo lauku sētās, kur nav pieejami pat elementārākie ES standartiem atbilstošie infrastruktūras elementi, atvedīsim tos uz katra klienta mājām. Nodrošināsim pietiekami augstu dzīves kvalitāti arī tiem, kas vecuma vai funkcionālo traucējumu dēļ to vairs nevar paveikt saviem spēkiem,» norāda V. Kleinbergs.

Drošības poga jau strādā

Klientam pietuvināto aprūpi paredzēts realizēt trīs līmeņos. Pirmajā no tiem senioriem tiek piedāvāta tā saucamā Drošība poga, otrajā - vispārējo pakalpojumu klāsts (mājas uzkopšana, produktu piegāde, formalitāšu kārtošana iestādēs, transporta un pavadoņa pakalpojumi), bet trešajā, paplašinātajā līmenī - iepriekš minētā iespēja nomazgāties, izmazgāt veļu, apgriezt matus, veikt pēdu aprūpi.

Pirmā līmeņa pakalpojums - Drošības poga - darbojās jau pērn. Tas ir 24 stundas diennaktī pieejams atbalsts vienas pirksta kustības attālumā. Šis pakalpojums - īpaša saziņas sistēma ar saziņas iekārtu un signālpogu, kas atrodas aprocē vai kulonā, ir neatsverams tiem ļaudīm, kuri nespēj par sevi parūpēties vai kādā brīdī nonāk neparedzētā situācijā. Nospiežot drošības pogu, samariešu centrālē nonāk signāls, uz kuru reaģē Drošības pogas centrāles darbinieks.

Tā ir telefonsaruna, kuras laikā seniors var paziņot, vai tam nepieciešams morāls atbalsts vai praktiska palīdzība. Piemēram, ja cilvēks ir pakritis, nespēj piecelties, kļuvis slikti un ir nepieciešama mediķu palīdzība, viņš izskaidro radušos situāciju, bet centrāles darbinieks to izvērtē, tādējādi nodrošinot iespēju palīgā doties ārkārtas izsaukuma speciālistu brigādei. Drošības pogas centrāles darbiniekiem ir pieejama pilnīga informācija par katru konkrēto klientu, viņa veselības stāvokli un specifiskajām vajadzībām, un ar drošības pogas palīdzību 24 stundas diennaktī seniors var saņemt uzraudzību, medicīnisko palīdzību un psiholoģisko atbalstu. Samariešiem tiek uzticētas seniora dzīvesvietas atslēgas, līdz ar to palīdzību iespējams sniegt operatīvi.

Pērn gada nogalē Drošības pogas pakalpojumus izmantoja jau 450 cilvēku, lielākoties rīdzinieki, taču samariešiem klienti ir arī Daugavpilī un Jelgavā. Šis ir maksas pakalpojums, atsevišķām iedzīvotāju grupām to nodrošina sociālais dienests, bet to ir iespējams saņemt arī privātpersonām. Mēneša maksa par pakalpojumu ir 19,9 eiro par fiksētā tālruņa pogas pieslēgumu un 24 eiro - par mobilās pogas pieslēgumu, tajā ietverta gan iespēja sazināties, gan izmantot izbraukuma brigādes pakalpojumus.

«Daudzi vecie cilvēki ir kļuvuši vēl vientuļāki, nekā bija līdz krīzes sākumam. Daudziem bērni, mazbērni ir pametuši Latviju. Mēs gribējām radīt apstākļus un iespēju normālai dzīvei tiem cilvēkiem, kas joprojām dzīvo Latvijas laukos, nošķirti no apdzīvotajām vietām. Pēc mūsu datiem, tādu ir apmēram 16 tūkstoši. Tā arī radās ideja savienot trīs galvenās senioru vajadzības - pēc ātras saziņas, pēc plānotas «kaimiņu principa brigādes» palīdzības un iespējas saņemt komfortablu, cieņu saglabājošu higiēnas aprūpi,» norāda Latvijas Samariešu apvienības direktors Andris Bērziņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?