Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Lai zeme paliek zemniekiem

Kad 2013. gada nogalē pēc Armanda Krauzes iniciatīvas sākās parakstu vākšana par Latvijas zemes saglabāšanu Latvijas pilsoņu īpašumā, viņš bija viens no Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) līderiem. Tagad A. Krauze ir Saeimas deputāts, Zaļo un Zemnieku savienības priekšsēdis, kā arī premjera parlamentārais sekretārs. Un tieši ZZS kā valdošajai partijai tagad nāktos noteikt, vai būtu tālāk virzāma portālā Mana balss vairāk nekā 10 000 iedzīvotāju parakstītā iniciatīva par referenduma rīkošanu.

Premjers Māris Kučinskis (ZZS) atzīst - ņemot vērā, ka par iniciatīvu ir savākti 10 000 parakstu, šis jautājums ir aktualizēts, taču to ir nepieciešams rūpīgi vērtēt, Dienai sacīja premjera pārstāvis Andrejs Vaivars. Pēc A. Krauzes ierosinājuma ir aicināts izsludināt tautas nobalsošanu, lai noteiktu, ka Latvijā lauksaimniecības un meža zeme var piederēt tikai Latvijas pilsoņiem vai komersantiem, kuri pilnībā pieder Latvijas pilsoņiem. Kad sākās parakstu vākšana par minēto priekšlikumu, spēkā vēl bija ierobežojumi ārzemniekiem iegādāties Latvijas zemi, taču tuvojās 2014. gada 1. maijs un pēc tā Eiropas Savienības valstu pilsoņi un ES reģistrētās juridiskās personas zemi varēja iegūt īpašumā. Tā gada vasarā Saeima grozīja likumu par zemes privatizāciju lauku apvidos un noteica stingrākus zemes iegādes kritērijus, lai pasargātu vietējos lauksaimniekus.

A. Krauze Dienai šonedēļ apgalvoja - tas, ka ir izdevies savākt parakstus par viņa vairākus gadus seno iniciatīvu, neesot pārsteigums. Arī grozījumi likumā, viņaprāt, joprojām ierobežo Latvijas pilsoņu iespējas iegādāties zemi un nodoties lauksaimniecībai, jo ne visi atbilst noteiktajiem kritērijiem. Piemēram, ne katram potenciālajam zemniekam ir lauksaimnieka izglītība vai darba pieredze, kas tiek prasīta. A. Krauze arī apzinoties, ka šis jautājums ir saistīts ar Latvijas dalību Eiropas Savienībā un nozīmētu iestāšanās līguma grozījumus. Taču diskusijas par zemes pārdošanu esot aktuālas arī citās ES valstīs. Lietuvā bija arī referendums, bet tajā nevarēja nodrošināt nepieciešamo kvorumu. Taču no tiem, kuri piedalījušies, vairākums atbalstījis zemes saglabāšanu savas valsts pilsoņu rokās, skaidroja politiķis.

Pēc A. Krauzes domām, Latvijā referendumu varētu rīkot reizē ar pašvaldību vēlēšanām 2017. gada jūnijā. Par pieteikto iniciatīvu savs viedoklis vēl būs jāizsaka Saeimai. Valdības partiju politiķu teiktais liecina, ka tai, visticamāk, nebūs Saeimas vairākuma atbalsta. «Eiropa mūs nesapratīs,» Dienai atzina ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, atgādinot par saistībām, kādas Latvijai jāievēro kā ES dalībvalstij.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes priekšsēdis Edgars Treibergs (ZZS) Dienai sacīja - princips, ka Latvijas zemei ir jāpaliek Latvijas lauksaimnieku rokās, ir atbalstāms, jo kā tas būs, ka Latvijas pagastos plīvos zviedru, dāņu un norvēģu karogi. Tāpēc esot jāizmanto visas iespējas, lai «nosargātu katru zemes pēdu». Vai tas ir panākams tieši referenduma ceļā, E. Treibergs skaidri neatbildēja. Viņš varot piekrist arī Saeimas deputāta un bijušā Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāra Edvarda Smiltēna (Vienotība) teiktajam, ka vienmēr jārēķinās ar centieniem ierobežojumus apiet. E. Smiltēns 2014. gadā piedalījās arī lauku zemes privatizācijas likuma grozījumu sagatavošanā. Tagad viņš Dienai norādīja, ka iniciatīvā, par kuru savākti 10 000 parakstu, ir iekļauta juridiski vāja konstrukcija, jo nebūs viegli pārbaudīt, vai komersants tiešām ir Latvijas pilsonis, piemēram, «SIA Zīle var piederēt SIA Ozols, bet SIA Ozols - SIA Liepa». Ja ir noslēgts trasta līgums, patieso īpašnieku neesot viegli noteikt. Viņaprāt, zemes nonākšanu citu valstu pilsoņu rokās drīzāk jācenšas ierobežot nevis ar aizliegumu, bet ar skaidru atbalsta mehānismu Latvijas lauksaimniekiem. Par tādu var kļūt, piemēram, Latvijas Zemes fonds, kas ir sācis strādāt. E. Treibergs atzina, ka, pateicoties šim fondam, daudzi zemnieki dabūjuši zemi, taču Latvijas Zemes fondam ir ierobežoti līdzekļi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?