Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Laimes receptes un dimensijas

Eksperimenti ar daudz kritizēto, bet joprojām īpašu mākslas un tautas tuvību simbolizējošo tradīciju turpinās - šogad gan trūkst pēkšņas tematiskas aktualitātes kā pērnā augusta karš Gruzijā. Nosaukums Laimīgās mākslas muzejs (kurators Normunds Pucis) raisa zināmu neizpratni - kādā nozīmē laimīga vai nelaimīga var būt pati māksla, nevis tās radītāji un uztvērēji? Vai laimīga būtu māksla, kas tikusi pie puslīdz pieklājīgas eksponēšanās vietas? Arī tas, bet kopējā koncepcija, šķiet, dreifē fovista Anrī Matisa slavenā citāta virzienā - «Gleznai jābūt kā komfortablam atpūtas krēslam», kurā iegrimt pēc grūtas darba dienas.

Arī izstādes koncepcija uz to norāda: «Tomēr kuram te ir laiks un enerģija nodoties ironijai vai argumentētai institūciju politikas kritikai? Depresīvai, ievelkošai, ar naudas smārdu aplīpošai? Izstādes ideja, ticiet/neticiet, ir sirdsšķīsta: kā mirāža pa ceļam uz lidostu jūsu acu priekšā iznirst pārsimts ainu, kas varbūt apelē pie jūsu nacionālās vājības.» (Aiga Dzalbe.) Terapeitiskais uzstādījums balansē uz ļoti plāna ledus virs dziļa kiča okeāna situācijā, kad uz mākslas kvalitātes rādītāja godu braši pretendē pieprasījuma un popularitātes skaitļi.

Ekspozīcija un vieta

Pirmie iespaidi ir pretrunīgi. Hroniska izstāžu telpu trūkuma apstākļos jauna, plaša ēka, kur darbiem nav jāmeklē sasaiste ar laikazoba saēstu industriālu drupu estētiku, šķiet lielisks ieguvums, ko balsta privāta iniciatīva (izstāde notiek Viduleju ģimenes īpašumā) Ziedleju ielā 1. Vienlaikus nevar neredzēt, ka vairākas telpas, kur abas garensienas ir no stikla un tikai gala sienai var kaut ko piekārt, ir klaji nepiemērotas gleznu eksponēšanai (rezultāts ir darbu sablīvējums no grīdas līdz griestiem bez mazākās distances); citas problēmas atklājas nevienmērīgajā apgaismojumā un refleksos uz iestiklotajiem darbiem (grafikām, fotogrāfijām), kurus dažviet faktiski nevar saskatīt. Ar objektiem, skulptūrām un filmām ir labāk, tomēr arī tad jārēķinās ar komerciālo būvju pieblīvēto ainavu aiz loga, kas neizbēgami pārtop mākslas darbu fonā. Speciālreisu rīkošana no pilsētas centra ir laba iniciatīva, tomēr, ja izstāžu praksi paredzēts turpināt, transporta problēmas var izrādīties būtiskas (ne jau katrs būs ar mieru pirkt 22.autobusā trīs biļetes - vienu par braucienu līdz lidostai un divas atpakaļceļā vai arī, vienu ietaupot, jozt pāri Ulmaņa gatvei). Var jau būt, ka nākotnē tai pāri sliesies jauks gājēju tiltiņš, kas ved uz plaši iecienītu mākslas notikumu telpu…

Spilveni un atsperes

Ierasti haotiskajā reālisma un abstrakcijas mozaīkā uz relaksāciju vedinoši «spilveni» nemaz tik ļoti nedominē (dažkārt arī lingvistiskā spēlē apšauba šo iespēju, kā Ievas Strazdiņas Trausls miegs), lai gan piemēri ir (Lauras Pīgoznes Pašportrets siltajās zemēs, Martas Jurjānes Tomēr priecīga diena, Evijas Ķirsones un Valda Buša ainavas u.c.). Šai ievirzei piederīgi arī atsevišķi lietišķās mākslas paraugi ar dažādiem dabas elementiem, kā Andras Kurzemnieces košās tekstilmozaīkas Mežs vai Andas Munkevicas Jūra. Ik pa brīdim izlien politisko reāliju durstīgās atsperes (Anetes Lesītes Pūlis. Nākamajā dienā pēc 13.janvāra, Ramonas Pēkšēnas-Neibergas Izmaiņas ir iespējamas, bet jo īpaši Aigara Bikšes (tandēmā ar Kristapu Gulbi veidojis sociālus un politiskus projektus) milzu panno Jauns politiskās pārvaldes modelis postkoloniālisma periodā 2010.-2022.gads. Pompozi optimistiskā stilistikā, atgādinot tiklab 30.gadu beigas kā padomju ēras sākumu, uzzīmēta shēma, kurā ES ģenerālpilnvarotais veido Latvijas Ministru kabinetu, bet vietējais parlaments to tikai apstiprina. Nekāds atpūtas krēsls nesanāk, atliek vien pārdomāt infantilo neprasmi tikt galā ar savu valsti. Laikam tā būs medaļas otra puse 30.gados populārajam sauklim par latviešiem kā «jaunu» un spēkpilnu kultūras tautu, kam vēl tālu līdz špengleriskajam pagrimumam civilizācijā. Tālu arī līdz turienes tolerancei, redzesloka plašumam un problēmu risināšanas mākai.

Animācijas uzplaukums

Ja izstādē var pavadīt pat vairākas stundas, tad par to jāpateicas animācijas filmiņu birumam, kurās mākslinieki apcer gluži bībeliskas, globālas tēmas gan nopietnākā, gan ironiskākā tvērumā. Ieva Jurjāne (Reiz Dievs… Kā saule, mēness un zvaigznes radās) risina Dieva un Velna savstarpējās attiecības rotaļīgi abstrahētā toņkārtā, bet Kristīne Jurjāne (Reiz Dievs… Kā govs un kaza radās) iemiesojusi gaišo un tumšo spēku sacensību amizanti reālistiskā, kariķētā izteiksmē. Atdzīvojamies var vērot gan tipisko Ilmāra Blumberga stilu (Reiz Dievs… Kā radies cilvēks), gan Kaspara Zariņa glezniecībai raksturīgos tēlus, kas ilustrē ašantu pasaku (Vai tu ko teici…). Atraktīva ir Kārļa Vītola sirreāli pabaisās filmiņas atmosfēra - skaista un depresīva vienlaikus. Pa kādai laimes receptei arī atrodas - ķermeniskā un mentālā līdzsvara meklējumiem lai noder Andas Bankovskas darbs Vidus: «Laime ir vidū. Katrā pašā ir laime, katra paša iekšienē, kodolā, būtībā. Mirkļa vidū. Īstenībā laime var būt tikai tagad, pagātnes laime ir vienīgi atmiņas.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?