Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

LAŠOR pret abām valodas iniciatīvām

Latvijas Krievu mācībvalodas atbalsta asociācija (LAŠOR) aicina Latvijas iedzīvotājus neatbalstīt nedz nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) virzīto ieceri par izglītību tikai latviešu valodā, nedz tam pretējo akciju par krievu valodas kā otras valsts valodas ieviešanu.

LAŠOR protestē pret VL-TB/LNNK ierosinātajām izmaiņām Satversmē, kas novedīšot pie valsts nodrošinātās mazākumtautību izglītības sistēmas likvidācijas. Šī likumprojekta atbalstīšana un referenduma rīkošana par to nenovēršami sašķelšot sabiedrību pēc etniskās piederības. Tikšot arī pārkāptas starptautiskās saistības, ko ir uzņēmusies Latvija, kā arī noliegtas skološanas tradīcijas minoritāšu valodās, kas izsenis ir pastāvējušas Latvijā un ar ko tā vienmēr esot lepojusies.

No visām mazākumtautību valodām Latvijas skolās kā mācībvaloda visbiežāk tiek lietota krievu valoda. Tāpēc šis plāns pirmām kārtām ir vērsts pret krievu valodu, kurā savās ģimenēs runā vairāk nekā trešdaļa Latvijas iedzīvotāju, norāda LAŠOR.

Pēc organizācijas pārstāvju domām, krievvalodīgajiem iedzīvotājiem esot pamatots iemesls prasīt, lai no viņu samaksātajiem nodokļiem valsts nodrošinātu mācīšanos skolā tajā valodā, kurā viņi audzina savus bērnus.

«Šī likumprojekta izaicinošais raksturs nevar būt attaisnojums pretprasībai piešķirt krievu valodai otrās valsts valodas statusu. Daudziem latviešiem nav pieņemama prasība ieviest otru valsts valodu, un parakstu vākšana šāda likumprojekta atbalstam nevis aizsargās krievu valodu, bet, gluži pretēji, vēl vairāk nostiprinās to politiķu ietekmi, kuri cīnās pret to. Uz vienu provokāciju nav jāatbild ar pretprovokāciju,» uzskata LAŠOR.

Tāpēc organizācija aicina visus Latvijas iedzīvotājus neatkarīgi no viņu etniskās piederības neatbalstīt nedz vienu, nedz otru «valodas likumprojektu». «Neļausim sanaidot mūsu cilvēkus! Mums jābūt saliedētiem, lai kopīgiem spēkiem izvestu valsti no smagā ekonomiskā stāvokļa,» teiks LAŠOR izplatītajā paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem. Pirms vairākiem gadiem šī organizācija aktīvi iestājās pret mazākumtautību skolu pāreju uz daļējām mācībām latviski.

Kā ziņots, VL-TB/LNNK savākusi 10 000 parakstu par Satversmes 112. panta grozījumu projektu, kas paredz pāreju uz izglītību valsts valodā visās valsts finansētajās skolās un cer panākt referenduma rīkošanu. Savukārt kā atbilde uz šo akciju tika nodibināta biedrība Dzimtā valoda, kas plāno vākt parakstus par krievu valodu kā otro valsts valodu un aiz kuras slēpjoties nacionālboļševiki Vladimirs Lindermans un Jevgeņijs Osipovs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?