Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Latvieši spēj būt racionāli

Ņemot vērā, ka pirmdienas - otrdienas notikumi (Valda Zatlera neievēlēšana, Solvitas Āboltiņas pārvēlēšana) politikas aizkulisēs samērā precīzi tika prognozēti jau pirms nedēļas, divām, kādēļ bija nepieciešama pirmdienas māžošanās? Kāpēc reālās situācijas konstatēšanas un izrunāšanās vietā notika spēle ar zināmu rezultātu?

Piekrītu. Viss bija prognozējams. Iemesls ir tas, ka politikas kvalitāte ir zema un turpina pasliktināties. Ietekmes un nauda ir papildinātas ar neprognozējamību. Labu politiku raksturo spēja sarunāties ar saviem vēlētājiem un citiem politiķiem, kurus, starp citu, kādi citi vēlētāji ir ievēlējuši. Pirmdiena bija spītības diena. Otrdien jau parādījās izpratnes pazīmes. Tas gan nenozīmē, ka visi ieklausījās prezidenta Bērziņa teiktajā. Spītība turpinājās modelī «50+ aizgājēji» [runa ir par sešiem deputātiem, kuri izstājās no ZRP], par spīti ZZS signāliem, balsojot par Āboltiņu, ka koalīcijas modelis ir V+ZRP+VL-TB/LNNK+ZZS. Spītība ir tā jaunā politikas iezīme. Iegriezt, nevis būt konstruktīviem. Instinktu, pat zemisku, uzvara pār saprātu. Par Latvijas interesēm te maz kāds domājis jau kādu pusgadu. To, ko Grieķijas protestētāji dara uz ielām, Latvijā protestējošie spītnieki met savās balsošanas urnās. Rezultāts gan ir līdzvērtīgs. Neprognozējamība, nespēja mobilizēties, nespēja sarunāties.

Vai Vienotība šo «vingrinājumu» rezultātā nesit pati Dombrovskim kā valdības veidotājam? Ja sit, tad vai runas par pretrunu pārvarēšanu Vienotībā nav bijušas pārāk optimistiskas?

Ar balsojumu otrdien Vienotība nodemonstrēja, ka ir varas partija. Par spīti trešajai vietai vēlēšanās, tā spēja pierādīt, ka ir pirmajā vietā ietekmes ziņā. Papildinot jau iepriekšējo pierādījumu, ka jau pirms tam Dombrovskis tika atzīts par labāko premjera kandidātu. Tiktāl Vienotība var būt gandarīta par sasniegto. Zatlera partijas faktiski vairs nav. Nav tuvākā konkurenta tajā pašā tiesiskuma un valsts nenozagšanas nišā. Bet paliek konkurenti SC personā sociālā taisnīguma nišā, ko Ušakovs jau šoziem aizpildīs ar apkures pabalstiem un zupas virtuvēm Rīgā. ZZS noteikti saglabās savu retoriku par pensijām, pabalstiem un platību maksājumiem. Divi kreisi, kaut etniskajā segmentā atšķirīgi, piedāvājumi.

Dombrovskis ir uzvarējis kauju, bet - ne karu. Pamiers ir iespējams drīz ar Saskaņas centru un/ vai Zaļo un Zemnieku savienību valdībā. Bet karš beigsies tikai tad, kad būs skaidrs kreisas, centriski liberālas un labēji konservatīvas politikas piedāvājums bez etniskas piegaršas. Lai karu izbeigtu, būs vajadzīga atombumba prezidentālas valsts izskatā vai liels izglītotu vēlētāju skaits, ja runājam par konvencionālajiem ieročiem.

Ja abstrahējas no šo ēverģēlību morāla novērtējuma - kurš lielāks uzmetējs, kurš ambiciozāks, vai ir iespējams ar likumdošanas grozījumu palīdzību mazināt šādu «manevru» iespējas? Piemēram, nosakot, ka deputāts, izstājoties no frakcijas, noliek mandātu? Vai paplašinot atklāto balsojumu īpatsvaru? Bet varbūt neko mainīt nevajag, jo tas apdraudētu demokrātiju? Šis jautājums ir kontekstā ar sajūtu, ka Zatlera Reformu partija atkārto Jaunā laika stāstu...

Ar likumiem nevar mainīt domāšanu. Fundamentālā problēma ir domas seklums. Jebkuri likumi ir domāti cilvēkiem, kas gatavi tos ievērot. Ja tādas vēlmes nav, seko vienīgi fasāde publikai un aizkulišu cīņas. Likumos neko mainīt nevajag. Tas tiešām būtu totalitārisms demokrātijas vietā. Tās būtu nebeidzamas spekulācijas par tēmu, ko domā tie vēlētāji, kas balsojuši par konkrētajiem kandidātiem. Kāds ir bijis patiesais mandāts. Intuitīvi, es domāju, tā ir bijusi uzticēšanās konkrētam deputātam, nevis 4000 zīmju programmai, dodot rīcības brīvību. Es ticu, ka latvieši spēj būt racionāli. Viņi vērtēs. Galu galā, pēc trim gadiem būs atkal tas brīdis.

Līdzīgi ar valdības stabilitāti. Ņemot vērā pēdējos notikumus, Valsts prezidenta šaubas par 56 koalīcijas stabilitāti ir pamatotas - šīs emocijas, ambīcijas var kaut kā juridiski neitralizēt koalīcijas līguma u. tml. ietvaros? Vai atliek paļauties uz likteni?

50 plus seši ir nereāli un nedemokrātiski. To vajag aizmirst un beigt, atvainojos, ņemties. Jebkuri «plus kaut cik tur», kas sāks tirgot ietekmi valdībā, graus katru no tām partijām, kas gatavas iedot amatu katram, kas sašķeļ partiju. Es nevaru iedomāties partiju, kas gatava īstermiņa matemātiku lietot tādā veidā. Koalīcijas līgums būs ar īstām frakcijām. Viss cits ir klaunāde.

Partijām, protams, ir leģitīmas tiesības ministru posteņiem virzīt, kas tām ienāk prātā, bet vai ir labs tonis piedāvāt tik daudz ļaužu, kuri pat nav kandidējuši vēlēšanās?

Es domāju, ka par ministru var būt tikai tas cilvēks, kas ir kandidējis vēlēšanās un guvis vēlētāju uzticību. Tas būs vēl viens pārbaudījums koalīcijai, ja to vadīs Valdis Dombrovskis. Vienotības latiņa (ar neievēlētās Circenes izņēmumu) ir augstāka nekā pārējiem. No pašlaik zināmajiem kandidātiem absolūtais vairākums no topošās valdības nav kandidējis vai nav ticis ievēlēts. Tas sistēmiski ir nepareizi, jo mudina izpildvaras kandidātus nepakļauties vēlētāju testam. Pat sīkā kantorī ir darba intervija. Kur nu vēl darbam valdībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?