Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +12 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Latvija apsteidz pat igauņus

Latvija ir paveikusi lielisku darbu uzņēmējdarbības vides sakārtošanā, uzskata Pasaules Banka (PB). PB veidotajā prestižajā Doing Business 2012 ziņojumā mūsu valsts ir ierindojusies 21. pozīcijā, pakāpjoties par 10 vietām, un pirmo reizi vēsturē apsteidz Lietuvu un Igauniju. Šis rādītājs līdz šim bieži vien pieminēts kā viens no Latvijas politiskajam mērķiem uzņēmējdarbības un investīciju veicināšanas jomā, un to bieži intervijās uzsvēruši Latvijas politiķi - gan bijušais ekonomikas ministrs Artis Kampars (Vienotība), gan Valsts prezidents Andris Bērziņš.

PB Doing Business 212 lappušu biezajā ziņojumā aplūkotās valstis tiek vērtētas, analizējot likumdošanu, noteikumus, uzņēmējdarbības izmaksas un pakalpojumu pieejamību. Kā liecina Doing Business mājaslapa, informācija tiek ievākta aptaujājot attiecīgās zemes juristus, finansistus un dažos gadījumos arī valstu amatpersonas. Aptaujās netiek ņemti vērā valstu makroekonomiskie aspekti vai, piemēram, bezdarbs, iedzīvotāju labklājība, korupcijas līmenis konkrētā valstī. Uzsvars galvenokārt tiek likts uz to, kādas konkrētā valstī būs konkrēta lieluma uzņēmuma (sabiedrības ar ierobežotu atbildību) dibināšanas un uzturēšanas izmaksas.

Doing Business pārskatā teikts, ka Latvija šogad ir paveikusi četrus būtiskus soļus. Ir vienkāršota uzņēmējdarbības sākšana, samazinot nepieciešamo pamatkapitāla apjomu un firmas reģistrācijas izmaksas. Paātrināts arī elektroenerģijas pieslēguma iegūšanas process, vienkāršojot birokrātiskās darbības. Pozitīvi ir vērtēts arī tas, ka informācija par nekustamā īpašuma nodokļa nomaksu tagad ir pieejama elektroniski, līdz ar to darbības ar nekustamo īpašumu ir kļuvušas vieglākas un ātrākas, jo vairs nav jāsaņem izziņa papīra formā. Kāpumu sarakstā uz augšu ir nodrošinājis arī jaunais Maksātnespējas likums, kas sakārto bankrota procedūru, ļaujot uzņēmumus vienkāršāk reorganizēt.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras priekšsēdētājs Jānis Endziņš uzskata, ka Latvijas mērķis ir pārskatāmā nākotnē iekļūt Doing Business saraksta pirmajā piecniekā. «Šis ir ilga, mērķtiecīga darba rezultāts, Ekonomikas ministrijas, Darba devēju konfederācijas, Ārvalstu investoru padomes, nozaru asociāciju un manis pārstāvētās organizācijas kopīgais nopelns. Tas viennozīmīgi ir liels, labs notikums,» priecājas J. Endziņš un piebilst, ka saraksta būtība ir nebeidzama sacīkste starp valstīm par investoriem.

Analizējot Doing Business 2012 ziņojumu, var secināt - ja valdība neveic pozitīvas izmaiņas, valsts sarakstā noslīd uz leju, piemēram, Lietuva (27. vieta) zaudējusi punktu par to, ka ir slēgta vienas pieturas aģentūra inženiertehnisko komunikāciju jautājumos un līdz ar to apgrūtināta jauna elektroenerģijas pieslēguma izveide. Savukārt Igaunija (24. vieta) tiek kritizēta par ieviesto municipālo tirdzniecības nodokli. Latvijai ar to jārēķinās, pieņemot lēmumu par iespējamo nekustamā īpašuma nodokļa palielināšanu, uzskata J. Endziņš.

Latvijai joprojām ir visas iespējas izaugsmei - piemēram, Malaizijā pozitīvi novērtēta iespēja elektroniski iesniegt prasības tiesā, Taivānā, radot vienas pieturas aģentūru, vienkāršota būvatļauju saņemšana. Pēdējā, 183. vietā, neraugoties uz uzlabojumiem biznesa sākšanā un kredītu iegūšanā, ierindojusies Čada.

Līga Meņģelsone, kura pārstāv Latvijas Darba devēju konfederāciju, uzskata, ka Doing Business ir labs instruments uzņēmējiem, meklējot partnerus un investorus ārvalstīs. «Ziņojumā ir indikatori, kas norāda, ka reformas ir jāturpina - gan investoru aizsardzības jomā, gan būvniecībā. Starptautiskajā biznesa praksē šis ikgadējais pētījums tiek vērtēts ļoti augstu, starp dažādiem reitingiem Doing Bizness parasti tiek minēts kā svarīgākais. No reitinga precīzi izriet, kas jādara - jāreducē administratīvie šķēršļi uzņēmējdarbībā un jāpievērš uzmanība apstākļiem, kam ir liela ietekme uz uzņēmējdarbību,» analizē L. Meņģelsone.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kurā vietā

Doing Business 2012 ziņojuma valstu sadalījums
1. Singapūra
2. Honkongas īpašā ekonomiskā zona Ķīnā
3. Jaunzēlande
4. ASV
5 Dānija

20. Japāna
21. Latvija
22. Maķedonija, BDR

24. Igaunija

27. Lietuva

120. Krievija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?