Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Latvijā dzimst arī pērtiķēni

Rīgas zoodārza apmeklējumi pieder pie manām mīļākajām bērnības atmiņām. Atceros, kā sastingusi ilgi stāvēju pie krokodila Čabulīša mītnes un gaidīju, kad viņš man pamirkšķinās ar aci. Nemirkšķināja vis.

Nekas nav mainījies arī pēc vairākiem gadu desmitiem. Čabulīša gan vairs nav, toties zoodārzs pilns ar neredzētiem brīnumiem. Te var pavadīt visu dienu, it īpaši, ja ceļabiedros ir Informācijas nodaļas speciālists runātīgais un daudz zinošais Māris Lielkalns. Zoodārza 97.dzimšanas dienas priekšvakarā viņš vispirms vedina apmeklēt Tropu mājas naktsdzīvnieku ekspozīciju.

Vēlie bērni - laimīgi

Siltajā un intīmajā pustumsā nokļūstam pie Bolīvijas naktspērtiķu (viņus sauc arī par durukuliem) mītnes. Māris aicina būt pacietīgai, un drīz saskatu laimīgos vecākus Nanu un Norusu, kuri mīlīgi piekļāvušies viens otram. Pēc krokodila Čabulīša aiziešanas mūžības baseinos Nana un Noruss tagad ir vecākie zoodārza iemītnieki un arī, iespējams, pasaulē vecākie nebrīvē dzīvojošie Bolīvijas naktspērtiķi. Dienvidamerikas džungļos mītošo naktspērtiķu vidējais dzīves ilgums nebrīvē ir 15 gadi, bet Nanai ir jau 21 gads, Norusam - 24 gadi. Māris smej - laimīgie! Pēc vecuma abiem jau zelta kāzas būtu jāsvin, bet viņi dzīvo lielā saskaņā un tagad neticami sasparojušies - jau trešo gadu pēc kārtas laiž pasaulē pa pēcnācējam. Tpu, tpu, tpu - visi trīs jūtas labi. Māris salīdzina - mazulis naktspērtiķiem šajā vecumā ir tas pats, kas bērna dzimšana simt gadu veciem cilvēkiem.

Ahā! Beidzot saskatu arī 25.septembrī dzimušo pērtiķbērnu. Sīkais pūkainītis ieķēries tēva mugurā un šķiet pat aizmidzis. Māris skaidro, ka pirmās divas nedēļas par jaundzimušo rūpējusies māte, bet tagad viņš nav atraujams no tēta. Pie mātes mazais pārceļo tikai tad, kad sāk mākt izsalkums. Vārds pērtiķēnam nav dots, jo viņa dzimums vēl nav zināms.

Nedzīvo mākoņos

Tropu mājā apmeklētājiem jābūt ļoti acīgiem. No Jihlavas zoodārza Čehijā pagājušajā rudenī uz Rīgu atceļojušais Filipīnas mākoņžurku pārītis Šeherezāde un Šamils mazliet atgādina divkrāsainus gubu mākonīšus. Līdz šim abi nebija aplūkojami, jo viņi iedzīvojās jaunajā mītnē. Filipīnu mākoņžurkas ir vieni no lielākajiem peļveidīgajiem grauzējiem, to svars sasniedz pat 2 kg. Šie radījumi ir skaisti un interesanti. Zoodārza jubilejas dienās abi izrādījās apmeklētājiem visā krāšņumā, demonstrējot mīkstos, gaišos un garos vilnas kažokus ar pavilnu dūmakainos toņos. Arī dzīvnieciņu ūsas ir ievērības cienīgas, to garumu var apskaust ikviens ūsu cienītājs. Māris stāsta, ka savvaļā skaistie grauzēji mīt Filipīnu tropu mežos un krūmājos un ir krēslas un nakts dzīvnieki. Mākoņžurkas ir lieli kāpelētāji pa kokiem. Kāpēc ne? Ja man būtu tik gari pirksti ar paplatinātiem galiem un asiem nagiem, es arī labprāt paskatītos uz pasauli no augšas.

Pirmo reizi audzina paši

Āfrikas savannu iemītnieces pelēkās vainagdzērves Rīgas zoodārzā regulāri vairojas no 1998.gada, taču līdz šim izšķīlušos kuslos cālēnus auklēja kopējas. Vainagdzērves ir nervozi putni, tāpēc viņiem grūti radīt stabilu pāri un rūpēties par pēcnācējiem. Māris stāsta, ka šogad, vērojot putnu uzvedību riesta laikā un uzcītīgo olu perēšanu, zoodārza darbinieki klusībā cerēja, ka perējums būs veiksmīgs un vecāki rūpēsies par jaundzimušajiem. Vainagdzērvēns izšķīlās 29.augustā. Vai jaunie vecāki sapratīs, kas viņiem darāms? Saprata gan! Abi vecāki godprātīgi pilda savus pienākumus, baro putnēnu un māca viņam uzvedības smalko etiķeti dzērvju mājas aplokā, dīda barības meklēšanas un knābāšanas mākslā. Noticis neticamais - pirmo reizi zoodārza vēsturē vainagdzērves pašas audzina savu mazuli! Gods kam gods - putnēns jau krietni pastiepies garumā un droši raugās pasaulē. Kā nekā viņu sargā stiprais tētis!

Latvijā kā Japānā

Abi Japānas dzērvju mazuļi, nesen devušies tālā ceļā un turpmāk dzīvos Itālijā dzērvju vairošanas centrā. Mazuļu vecvecāki atvesti no Kobes zoodārza Japānā, bet vecāki 1999.gadā izšķīlās Rīgas zoodārzā. Dzimumgatavību Japānas dzērves sasniedz 4-5 gadu vecumā. Uz Itāliju aizceļojušo dzērvēnu tēvs tika izaudzināts mākslīgi, bet māte auga dabiskā veidā. Iespējams, šī iemesla dēļ stūrgalvīgais tētis nekādi nebija pierunājams iesaistīties ģimenes dzīves procesos. Par labu nāca putnu gripas laiks, kad abas dzērves dzīvoja cieši līdzās. Tās sāka saprasties, un izauga pirmais perējums. Pavasarī, kad sniega sega vēl nebūs nokususi, zoodārza apmeklētāji atkal varēs priecāties par Japānas dzērvju pāra graciozajām riesta dejām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?