Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Latvija «eksportē» kvalificētus trenerus

Pārņemam varu. Pagaidām esam vairākumā treneru lauciņā, bet drīzumā spersim nākamo soli un mūsu cilvēki būs arī federācijas vadībā. Raugi, Kirovu Lipmanu nepārvēlēs Latvijas Hokeja federācijas prezidenta amatā, un mēs viņu bīdīsim par FIBT (Starptautiskā Bobsleja un skeletona federācija) prezidentu - ASV bobsleja izlases viens no treneriem Jānis Skrastiņš ar humora piesitienu komentē pēdējos jaunumus.

Proti, Jānis Ķipurs apstiprināts par Šveices izlases galveno treneri, savukārt Gatis Gūts ieguvis amatu FIBT. Viņš jaunajā sezonā bobsleja zinībās izglītos eksotisko valstu pilotus, kuriem pašiem nav savu treneru. Latvijas bobsleja treneru kolonija ārvalstīs palielinājusies par diviem speciālistiem.

Ziemas sporta veidi ir uzskatāms piemērs tam, kā panākumi var atvērt durvis uz ārpasauli. Individuālajos sporta veidos - bobslejā, kamaniņu sportā, skeletonā, biatlonā, slēpošanā, ātrslidošanā un vēl citos - startē nāciju komandas. Sportisti pārstāv savu valsti, tāpēc tikai pilsonības nomainīšanas gadījumā viņi var startēt ārvalstu komandā. Treneriem pases nav jāmaina, tāpēc arī amerikānis var vadīt Šveices izlasi un otrādi. Arī Latvijas treneri var doties peļņā uz ārzemēm.

Latvijas speciālisti acīmredzami ir pieprasīti tajos sporta veidos, kuros mūsu sportisti plūkuši laurus starptautiskajā arēnā. Ideālajā variantā nākamajam trenerim pašam bijuši sasniegumi visaugstākā līmeņa mačos. Spilgts piemērs ir Kalgari 1988. gada olimpiskais čempions bobslejā Jānis Ķipurs. Pēc karjeras beigām 1992. gadā Ķipurs ir bijis uz izķeršanu starptautiskajā bobsleja apritē. Jau otro reizi viņš apstiprināts par bobsleja lielvalsts Šveices galveno treneri. Stabila vērtība treneru tirgū ir Jānis Skrastiņš. Kopā skaitot divus laika periodus, Skrastiņš 13 gadus pavadījis trenera darbā ASV izlasē un turpina to darīt joprojām. Eiropas čempions Sandis Prūsis pēc karjeras beigām saņēma vairākus darba piedāvājumus. Viņa izvēle krita par labu Itālijai. No 2003. līdz 2006. gadam Prūsis bija Itālijas izlases galvenais treneris. Kopš 2006. gada Prūsis vada Latvijas izlasi. Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis sarunā ar Dienu atzina, ka neesot viegli Prūsi noturēt Latvijā. Vienubrīd viņu cītīgi lenca krievi.

Latvijas bobsleja speciālisti tik augstu kotējas arī tāpēc, ka labi orientējas tehnikā. Jānis Skrastiņš katru vasaru Latvijas Bobsleja tehniskajā centrā (BTC) būvē jaunas kamanas. «Šovasar ir tapušas divas jaunas kamanas - pa vienām divnieku un četrinieku. Tās pilotēs ASV izlases bobslejisti.» Otrdien jaunās kamanas Skrastiņš veda uz starta estakādi, lai kopīgi ar Latvijas braucējiem iezīmētu sēžamvietas visiem ekipāžas dalībniekiem. Kooperācija turpinās arī ziemā sacensību un treniņu laikā. Skrastiņš un Ķipurs neliedz padomus Latvijas pilotiem.

Gata Gūta jaunais amats skan gana prestiži - FIBT treneris, taču realitātē mazo nāciju trenerim galvenokārt ir jāveic izskaidrošanas darbs. Tādas valstis kā Horvātija, Bulgārija, Serbija un Jamaika ar bobsleju nopietni nenodarbojas, tāpēc arī trenerim nav jāraujas vaiga sviedros.

Trenera konsultanta lauciņā turpinās rušināties arī Eiropas 2008. gada čempions un pasaules čempionāta bronzas medaļas ieguvējs Jānis Miņins. Īslaicīgi pastrādājis ar slovākiem, pagājušajā sezonā Miņins konsultēja Beļģijas dāmu ekipāžu. «Kādu no komandām jau konsultēšu,» Miņins bija izvairīgs, kad vaicāju par tuvākajiem nākotnes plāniem. Visticamāk, viņš turpinās sadarbību ar Beļģijas dāmām. Starp citu, Miņinam ir beidzies pārejas periods, kura laikā viņš bez Latvijas Bobsleja federācijas atļaujas nevarēja startēt zem citas valsts karoga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bobslejs

Latvijas treneri ārvalstīs
Jānis Ķipurs (strādājis Šveices, ASV un Francijas izlasēs, kopš 2012. gada Šveices izlases galvenais treneris)
Jānis Skrastiņš (no 1995. līdz 2002. gadam un kopš 2006. gada ASV izlases treneris)
Gatis Gūts (kopš 2012. gada FIBT treneris mazajām nācijām)
Jānis Miņins (kopš 2011. gada konsultē Beļģijas dāmu ekipāžu)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?