Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Latvijā iespējama mazākumvaldība, ja TP pametīs Dombrovski

Tautas partija negāzīs Valda Dombrovska (JL) valdību, jo labi apzinās, ka citu valdību šajā Saeimā izveidot nav iespējams un tādējādi tā riskētu ar politisko stabilitāti valstī, un to TP nevēloties. Ja premjers V. Dombrovskis «pilnībā noraidīs TP piedāvāto četru punktu vienošanos, Tautas partijai tādā koalīcijā nav ko darīt», Dienai sacīja TP valdes loceklis Vents Armands Krauklis, apstiprinot iespēju, ka TP varētu aiziet no koalīcijas.

Valdība tad turpinātu darbu mazākumā ar 46 balsīm. Pēc pāris stundām gan V. A. Krauklis «kāpās atpakaļ», apgalvojot, ka viņi vēlas strādāt šajā valdībā un cer uz premjera veselo saprātu.

Opozīcijā esošās LPP/LC frakcijas nostāja nav mainījusies, un tā turpinās atbalstīt valdību valstiski svarīgos lēmumos, pieļaujot iespēju atteikties no īstermiņa politiskajām interesēm, Dienai apstiprināja LPP/LC frakcijas vadītājs Andris Bērziņš.

Nesen notikusī TP līdera Andra Šķēles tikšanās ar ietekmīgajiem kolēģiem ZZS sabiedroto Aivaru Lembergu un LPP/LC priekšsēdi Aināru Šleseru gan varēja radīt iespaidu, ka TP vadītājs ir atradis sabiedrotos kritiskajā attieksmē pret valdību. Taču A. Bērziņš šādas tikšanās aicina nesaistīt ar LPP/LC frakcijas attieksmi, «un Šlesers jau arī nekad nav teicis, ka mēs nevaram atbalstīt valstiskus valdības lēmumus». ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis savu atbalstu V. Dombrovskim ir paudis jau vairākkārt. Četru punktu vienošanās, kas pirmdien tiks apspriesta koalīcijā, prasa arī budžeta iesniegšanu Saeimā līdz septembrim, kā arī valsts pārvaldes reformu, atsakoties no vairākām ministrijām. Tajā ir prasīta arī nodokļu nepaaugstināšana.

Jaunā laika (JL) frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis, kurš ikdienā tiekas arī ar opozīcijas politiķiem, secinājis, ka LPP/LC nemaz tik labprāt nesadarbojas ar TP. Tāpēc viņam pat nešķiet ticama TP aiziešana opozīcijā. Drīzāk lielākais partneris varētu mēģināt padarīt valdību nepopulāru, «jandalējoties tās iekšienē, bet Tautas partiju turēs valdībā tas enkurs, kas ir Reģionālās attīstības ministrijā ar ES struktūrfondu naudām», domā Dz. Zaķis. Viņaprāt, piedāvātajā dokumentā, kas ir divpusēja vienošanās, nevis koleģiāla visu partiju apņemšanās, ir tikai norādīts, kas būtu jādara citiem, bet nav tā, ko TP pati darīs, lai nodrošinātu stabilitāti. V. A. Krauklis vēlas skaidru premjera kā līdera nostāju, jo daudzas lietas valdībā netiek virzītas pietiekami ātrā tempā. Ja TP valdību atstātu, pēc Dz. Zaķa domām, dažus amatus varētu piedāvāt LPP/LC, bet Reģionālās attīstības un pašvaldību ministrijai «pārvilkt svītru».

Firmas SKDS direktors sociologs Arnis Kaktiņš atcerējās, ka valdības parasti krīt tad, kad kuluāros ir izveidota jauna valdība, bet tagad esot šaubas par to. Sociologs gan pieļāva, ka viņam varbūt nav pietiekami daudz informācijas. «Tautas partijai jau šobrīd nav pārāk daudz ko zaudēt. Taču nav jau tā, ka visi Tautas partijas biedri guļas un mostas ar tumšām domām. Šī partija ir izvēlējusies priekšvēlēšanu kampaņā debatēt par ekonomiskajām tēmām,» secinājis A. Kaktiņš. Ja Jaunais laiks nepieņem šo diskusiju, atrodoties ārpus valdības, TP pat varētu būt ērtāk to sākt, nekā tajā paliekot, uzskata sociologs.

Ja TP atstātu koalīciju, tas nebūtu pirmais gadījums, kad strādātu mazākuma valdība. Tādas 5. Saeimā bija Valda Birkava un Māra Gaiļa (abi LC) valdības, 6. Saeimā no Guntara Krasta (toreiz TB/LNNK) valdības aizgāja Demokrātiskā partija Saimnieks, kas neguva pārstāvniecību nākamajā Saeimā. Mazākuma valdību ir vadījis arī Vilis Krištopans (toreiz LC), Indulis Emsis (ZZS) un Aigars Kalvītis (TP) pēc Jaunā laika aiziešanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?