Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Latvijā veiks apjomīgu pētījumu par vēzi izraisošo radioaktīvo gāzi - radonu

Latvijā līdz 2016. gadam plānots veikt plašu pētījumu par radioaktīvo gāzi radonu. Tā izdalās no zemē esošiem iežiem, nonāk apkārtējā vidē - gaisā, ūdenī, iekštelpās - un var izraisīt plaušu audzēju veidošanos. Lai gan Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) uzskata, ka Latvijai šī nav būtiska problēma, taču jautājumu aktualizējusi jaunu Eiropas direktīvu izstrāde, un ir nepieciešams iegūt precīzus datus par pašreizējo situāciju - arī tāpēc, lai pierādītu, ka Latvijā ir zems radona līmenis un nav nepieciešami īpaši aizsardzības pasākumi.

Šādu pētījumu paredz Vides politikas pamatnostādņu 2013.-2020. gadam projekts. Latvijā jau iepriekš, 90. gados, ir veikti radona gāzes mērījumi vidē. Tad valstī tika atklāti vairāki rajoni, piemēram, Rietumkurzemes augstienē, Talsu, Liepājas pusē, kuros ir palielināts radona daudzums augsnē un gruntsūdeņos, liecina 1998. gada Latvijas vides pārskatā minētā informācija. 90. gados ar zviedru palīdzību tika veikts novērtējums, Dienai atzina VARAM Vides aizsardzības departamenta direktores vietniece Dace Šatrovska, taču ministrijas darbinieces rīcībā neesot šo pētījumu datu, turklāt radona koncentrācijas noskaidrošanai būtu jāizmanto mūsdienām atbilstoša metodika. Tomēr VARAM vērtējumā «nav pamata uztraukties par dabiskās radioaktivitātes negatīvo ietekmi, tajā skaitā radona gāzes izplatību».

«Radons ir radioaktīvā izotopa rādija sabrukšanas produkts. Rādijs var būt klinšu iežos, laukakmeņos, būvmateriālos. Aktuāla radona problēma ir Skandināvijas valstīs, Lielbritānijā, jo tur klinšu ieži ir radioaktīvi. Uzceļot mājas uz šādiem iežiem, radons var nokļūt telpu gaisā,» Dienai paskaidroja Rīgas Stradiņa universitātes Darba drošības un vides veselības institūta vadošā pētniece profesore Maija Eglīte. Viņa piebilda, ka pasaulē veiktie pētījumi pierāda - šī gāze var izraisīt plaušu audzēju veidošanos, taču par pārējo iedarbību vēl īsti nav skaidrības. Tomēr arī M. Eglīte uzskata, ka šī «nav Latvijai aktuāla problēma».

Eiropas līmenī tiek izstrādāta direktīva, kas nosaka iedzīvotāju veselības aizsardzības prasības attiecībā uz radioaktīvām vielām dzeramajā ūdenī, bet, «ja mēs uzskatām, ka mums ar radona līmeni viss ir kārtībā», ir jāspēj to pierādīt, paskaidroja D. Šatrovska. Tāpēc plānots veikt ģeoloģisko situācijas novērtējumu, lai noskaidrotu, kurās vietās valstī varētu būt problēmas ar radonu, un tālāk tiks izdarītas analīzes. Tā ministrija cer gūt pamatojumu, ka Latvijā nav nepieciešami visaptveroši pasākumi radona ierobežošanai un tam nav jātērē budžeta līdzekļi. Valstīs, kurās konstatē paaugstinātu radona līmeni, ir jāizstrādā plāns un jāparedz pasākumi iedzīvotāju aizsardzībai. Radona kaitīgo ietekmi var mazināt, piemēram, īpašā veidā projektējot ēkas, izvēloties būvmateriālus, nodrošinot telpu vēdināšanu un veicot citus pasākumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?