Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Latvijas filmu dubultpanākumi

Sestdiena atnesa milzu prieku Latvijas kino pārstāvjiem - abas latviešu filmas, kas piedalījās ietekmīgā 63. Starptautiskā Berlīnes kinofestivāla oficiālajā programmā - skatē Generation Kplus, saņēma balvas. Jāņa Norda pilnmetrāžas filma Mammu, es tevi mīlu! - starptautiskās žūrijas Grand Prix un 7500 eiro, Ēvalda Lāča animācijas filma Eži un lielpilsēta - gan starptautiskās žūrijas balvu, gan bērnu žūrijas balvu.

Jāatzīmē, ka kopumā Berlīnes festivāla oficiālajā programmā tiek demonstrēts apmēram 400 (!) filmu, bērnu un jauniešu auditorijai paredzēto filmu skatē Generation Kplus tika demonstrēts 14 spēlfilmu un 19 īsfilmu, to vidū animācijas filmas, no daudzām pasaules valstīm (Austrālijas, Zviedrijas, Vācijas, Krievijas, Ķīnas, Indonēzijas, Nīderlandes, Urugvajas u. c.). Tradicionāli šajā sadaļā balvas piešķir gan starptautiskā profesionāļu žūrija, gan bērnu žūrija. Jāņa Norda filma ir saņēmusi profesionālās žūrijas balvu, savukārt Ēvalda Lāča filma - gan profesionālās žūrijas, gan bērnu žūrijas atzinību. Zīmīgi bija Jāņa Norda vārdi, saņemot balvu uz Berlīnes Haus der Kulturen der Welt skatuves. Režisors norādīja, ka Latvijas kino neklājas spoži - ne finansiālā, ne arī pašapziņas ziņā. Tālab nozīmīgas balvas, kāda nenoliedzami ir šī Berlīnes kinofestivāla balva, ir labākais veids, kā parādīt - mēs varam!

Aizpilda tukšo nišu

Mēs tiešām varam! Savā ziņā Jāņa Norda veidotais stāsts par mātes un divpadsmitgadīga dēla attiecībām, sīkajiem, ikdienišķajiem meliem un dramatisko notikumu lavīnu, kas tiem seko, aizpilda to tukšo nišu, kas Latvijas kino eksistēja starp nacionālpatriotiskiem vēstures stāstiem un radikāliem kinovalodas meklējumiem, ja gribat, «opozīciju» Aigars Grauba/Andrejs Ēķis un Laila Pakalniņa. Beidzot ir gūta atzinība ar filmu, kas runā par mūsdienu cilvēkiem, būtiskām problēmām pārliecinošā, mūsdienīgā kinovalodā. (Šo līniju pirms pāris gadiem jau iezīmēja arī filma Seržanta Lapiņa atgriešanās - režisors Gatis Šmits, scenārija autors Jānis Nords.) Jācer, ka Latvijas filmu dubultpanākumi vienā no lielākajām Eiropas kino sacensībām - Berlīnes festivālā - kļūs ne tikai par morālu stimulu Latvijas kinovidei, bet arī lietišķu argumentu, lai no valsts pieprasītu adekvātu finansējumu nozarei.

Labā ziņa ir arī tā, ka Norda filma Mammu, es tevi mīlu! stilistiski bija tuva Berlīnes festivāla konkursa programmā akcentētajai un arī apbalvotajai dokumentālā reālisma tendencei, kas iezīmējās virknē filmu.

Skarba, reālistiska stilistika

Konkursa programmā, kurā sacentās 19 filmu, galveno balvu Zelta lāci saņēma Rumānijas filma Bērna poza/Child's Pose (režisors Kalins Peters Netzers), žūrijas Grand Prix - filma Viena epizode metāllūžņu savācēja dzīvē/An Episode in the Life of an Iron Picker (režisors Deniss Tanovičs). Kaut pirmās filmas režisors ir starptautiski mazzināms, bet otrās - oskarotas filmas veidotājs (Tanoviča filma Neitrālā josla/No Man's Land saņēma Oskaru 2002. gadā), abas šīs filmas saista gan piederība Austrumeiropai, gan arī skarba, reālistiska, dokumentāla stilistika.

Balvu par labāko režiju saņēma amerikānis Deivids Gordons Grīns - viņa veidotā filma Princis Lavīna/Prince Avalanche ir paradoksāls divu vīriešu ceļa būves strādnieku attiecību stāsts, ilgstoši strādājot Teksasā 1988. gada vasarā. Filmā piedalās populāri amerikāņu aktieri Pols Rads un Emīls Hiršs, filmai ir visas iespējas nonākt arī Latvijas komerciālajā kinoiznomā.

Balvu kā labākā aktrise saņēma čīliete Paulīna Garsija par vitālas pusmūža sievietes, kura vēlas veidot jaunas attiecības, lomu traģikomēdijā Glorija/Gloria. Par labāko aktieri tika atzīts Nazics Mujičs no filmas Viena epizode metāllūžņu savācēja dzīvē, kurš filmā spēlē pats sevi - bezcerīgas nabadzības vajātas ģimenes tēvu Bosnijas ciemā.

Sudraba lāci saņēmusi arī ekstravagantā Kanādas drāma par divu sieviešu ekscietumnieču attiecībām - filma Vic+Flo satika lāci/Vic+Flo Saw a Bear. Sudraba lācis par labāko scenāriju piešķirts arī slavenajam Irānas disidentam Džafaram Panahi, kuram Irānā ir aizliegts nodarboties ar savu profesiju - režiju (filma Aizvērtais aizkars/Closed Curtain). Vēl viens Sudraba lācis (par operatora darbu) tika kazahu konkursa filmai Harmonijas stundas/Uroki garmonii. Ar žūrijas balvām tika godināta arī amerikāņu klasiķa Gasa van Senta filma Apsolītā zeme/Promised Land, kas Latvijā būs skatāma pēc nedēļas, kā arī trilleris Layla Fourie (Dienvidāfrikas, Nīderlandes, Lielbritānijas kopražojums).

63. Starptautiskais Berlīnes kinofestivāls norisinājās no 7. līdz 17. februārim, kopumā tā oficiālajās skatēs tika demonstrēts 400 filmu, to apmeklējuši 300 000 skatītāju. Divu latviešu filmu balvas ietekmīgajā Berlīnes kinofestivālā ir viens no lielākajiem Latvijas kino panākumiem kopš neatkarības atjaunošanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?