Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 26. septembris
Kurts, Knuts, Gundars

Latvijas intereses Eiropā

Pēdējā laikā daudz tiek runāts un rakstīts par iespējamo Eiropas federālās valsts veidošanu, par kuru šī gada septembrī, uzrunājot Eiropas Parlamentu, diskusiju aizsāka Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozu. Lai atbildētu uz jautājumu, kāda Eiropa ir Latvijas interesēs, vispirms jāuzdod jautājums - ko mēs vēlamies no Eiropas Savienības?

No Eiropas mums ieplūst ievērojamas investīcijas caur struktūrfondiem. Šie līdzekļi ļauj mums straujāk attīstīt savu tautsaimniecību, un par to turpmāko saņemšanu mums ir vērts cīnīties. Dziļākos krīzes gados šie fondi bija praktiski vienīgās investīcijas, kuras ieplūda mūsu tautsaimniecībā. Taču mūsu mērķim ir jābūt - pārtapt no Eiropas fondu saņēmējas valsts par tādu, kas ir spējīga arī dot: labāk otram dot, nekā no otra mīļi lūgt. Tātad Latvijas galvenā interese būtu pārtapt par turīgu valsti, izmantojot visas iespējas šī mērķa sasniegšanai, ko Eiropas Savienība (ES) mums piedāvā.

Mums ir ne tikai vajadzīgas investīcijas mūsu tautsaimniecībā, mums tikpat svarīgi ir nodrošināt, ka mūsu uzņēmējiem ir pieejams pietiekami liels tirgus, lai viņi varētu attīstīties. Mēs kļūsim par turīgu valsti tikai tad, kad mums būs daudz spēcīgu uzņēmumu, kuri ražos preces un sniegs pakalpojumus ar lielu pievienoto vērtību pēc iespējas plašākā tirgū. Latvijas tirgus ar diviem miljoniem iedzīvotāju ir ļoti mazs. Tāpat mazs ir arī kopējais Baltijas valstu tirgus ar apmēram sešiem miljoniem iedzīvotāju. Liels tirgus ir kopējais ES tirgus, kurā ir apmēram 500 miljonu iedzīvotāju. Kā vienota teritorija ES ir pasaules lielākā tautsaimniecība, lielāka par ASV.

ES aizstāv vienotu tirgu - dalībvalstis nedrīkst radīt šķēršļus citu valstu uzņēmumu darbībai viņu teritorijā. Ne tikai ES iekšienē nevar pastāvēt importa tarifi, bet dalībvalstis arī nedrīkst īpaši atbalstīt savus uzņēmumus, dodot tiem kādas priekšrocības. Tas ir mērķis. Īstenībā ierobežojumi pastāv joprojām. Kā labi zināms, valstis, kā Zviedrija, pastāvīgi liek šķēršļus mūsu pakalpojumu sniedzēju (būvnieku) darbībai viņu teritorijā. Tas izpaužas kā arodbiedrību pretestība pret «ienācēju» algu politiku. Līdz šim Latvijas uzņēmumi ir uzvarējuši visas tiesas, taču tas diemžēl nenozīmē, ka pakalpojumu sfērā reālie šķēršļi ir pazuduši. Tie pastāv, un ne tikai Zviedrijā. Tāpat ir valstis, kā, piemēram, Vācija, kas ārzemju preču ierobežošanai izmanto pašmāju sertifikācijas sistēmu, kas kavē, piemēram, importēto būvmateriālu izmantošanu Vācijā.

Uzskatu, ka mūsu interesēs ir, ka Eiropas Savienības vienotais tirgus pārtop no vēlmes par īstenību. Patiesi brīva preču un pakalpojumu kustība Eiropā ir nepieciešamais priekšnosacījums, lai mūsu uzņēmēji varētu izvērst un rast reālu pamatu mūsu tautas labklājības celšanai. Šajā sakarā runas par federālu Eiropu ir iespējami pāragras - tas ir jautājums par politisko apvienošanos, kas zināmā mērā jau pastāv esošās ES ietvaros. Tas, kā mums trūkst, ir reāli funkcionējošs, brīvs un vienots ES tirgus. Protams, iespējamā virzība uz federālu Eiropu savā ziņā iet roku rokā ar vienotā tirgus pilnveidošanu. Kā redzams aktuālajā diskusijā par Eiropas vienotās banku uzraudzības likumdošanas pieņemšanu, daudzas dalībvalstis joprojām nevēlas izveidot kopējo uzraudzību, jo baidās ne tikai no kontroles zaudēšanas pār savas valsts banku sektoru, bet arī par to, ka tas, iespējams, izveidotu vēl lielāku plaisu starp eirozonas un ārpus eirozonas esošām bankām, respektīvi, valstu ekonomikām. Šādā skatījumā federāla Eiropa varētu nozīmēt divpakāpju Eiropu, sadalot eirozonas un ārpus eirozonas valstis, kas būtu pretēji mūsu mērķim - nodrošināt vienotu ES tirgu.

Eiropas Savienība ir milzu projekts, kas aizsākās apmēram pirms 50 gadiem. Kā alternatīva vēsturē bijušajiem starpvalstu kariem, tas ir lielisks risinājums. Mūsu valsts interesēs ir nodrošināt vienotā tirgus pilnveidošanu. Par federālismu var runāt un par to noteikti vēl daudz runās, taču, manuprāt, tas ir pakārtots jautājums mums daudz svarīgākam uzstādījumam - vienotam tirgum. *Eiropas Parlamenta deputāts (Vienotība)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?