Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Laupītāju guvums niecīgs

Kaut arī šogad notikušas jau septiņas banku laupīšanas, policija pagaidām neuzskata, ka tas norādītu uz kādu nepatīkamu tendenci - statistikai par laupīšanām pēdējos divos gados pat bijusi tendence samazināties, norāda Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieks Jānis Lazdiņš.

Savukārt bijušais Kriminālpolicijas šefs Aloizs Blonskis skaidro, ka banku laupīšanas vienmēr esot notikušas «viļņveidīgi» - laupītāji, iznākot no cietuma, ķeras pie vecā aroda, kamēr atkal tiek «iesēdināti». Latvijas drošības biznesa asociācijas (LDBA) prezidents Jānis Zeps piebilst, ka arī pašām bankām vajadzētu piestrādāt pie filiāļu drošības.

Vienpatis un banda

Kopš gada sākuma par laupītāju upuriem kritušajās bankās nolaupītās summas ne reizi nav pārsniegušas pat tūkstoti latu, un VP Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins Dienai norādīja - uzbrukumi nav finansiāli izdevīgi pat pašiem laupītājiem. Policija uzskata, ka visas pēdējā laika banku laupīšanas, visticamāk, pastrādājis kāds vienpatis un kāda organizēta grupa, kura darbojusies jau pagājušogad. A. Grišins arī pieļāva, ka daļa ar bandu saistīto cilvēku jau aizturēti par citiem noziegumiem.

Kaut arī starp laupīšanām redzamas līdzības, piemēram, trīs reizes uzbrukts tieši Hipotēku bankai, policija nedomā, ka tā par mērķi izvēlēta ar nolūku. Drīzāk laupītāju izvēli rosinājuši citi faktori - aplaupītajās filiālēs nav liels apmeklētāju skaits un tām ir viegli piekļūt, līdz ar to arī aizbēgt. Pati Hipotēku banka gan par laupītāju motīviem iesaka jautāt policijai. «Laupīšanas gadījumi ir rūpīgi analizēti, ieviesti papildu drošības pasākumi, kurus to pašu drošības apsvērumu dēļ neatklāsim,» skaidro tās pārstāve Sandra Eglīte.

Vairākās no laupīšanām lietoti arī gāzes ieroči, un iekšlietu ministre Linda Mūrniece (Vienotība) atzīst, ka pagaidām tie ir problēma - kaut arī likums tagad prasa gāzes ieročus reģistrēt, tam ir pārejas periods līdz 2014. gadam, turklāt ne visās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs ir šāda prasība, tādēļ jautājums būtu jārisina ES līmenī.

«Speciālisti» no cietuma

Savukārt A. Blonskis, jautāts par banku laupīšanu daudzumu, norāda, ka «droši vien ir uzradušies «speciālisti», kuri nesen atbrīvojušies no cietuma - kamēr viņus sasēdinās atpakaļ, tikmēr laupīšanas notiks».

Bijušais Kriminālpolicijas šefs uzskata, ka uzbrukumi bankām skaidrojami ar likumpārkāpēju zemo zināšanu līmeni - jaunā noziedznieku paaudze aizvien vairāk nodarbojas ar kibernoziegumiem, piemēram, banku kontu uzlaušanu, kur ir lielākas peļņas iespējas un mazāks risks, bet par laupītājiem kļūst tādi, kuriem «īsti sešu klašu izglītības nav». «Banku laupīšanas ir bijušas visos laikos, un tā nav tikai Latvijas nelaime. Ja skatāmies kriminālfilmas, tur netrūkst piemēru, kā to izdarīt, kurus bez īpašām zināšanām iespējams nokopēt,» atzīst A. Blonskis.

Kārdinājumu iet uz banku ar ieroci var radīt arī pašas bankas - LDBA vadītājs J. Zeps uzsver, ka atsevišķām bankām pie drošības tomēr vajadzētu piestrādāt, jo ne visās banku filiālēs ir kaut vai trauksmes pogas, bet apsarga, ja tāds ir, pakalpojumi mēdz tikt izmantoti neracionāli: «Noziedznieka pirmais mērķis taču ir neitralizēt apsargu, bet mums situācija ir tāda - apsardzes darbinieks staigā pa priekštelpu un trenkā narkomānus vai dzērājus, kuri tur iemaldās, un ir arī pirmais, kurš dabūs lodi. Viņam vienkārši nebūs laika reaģēt un neitralizēt noziedznieku.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Laupīšanu statistika

Saskaņā ar Valsts policijas statistiku 2010. gadā sākti 1089 kriminālprocesi par laupīšanām, kas ir par gandrīz 450 mazāk nekā 2009. gadā. No tiem tikai 39 gadījumos laupītāji izmantojuši ieročus vai sprāgstvielas.

Šogad jau notikuši septiņi laupīšanas uzbrukumi banku filiālēm. Pagājušogad tādi bijuši tikai pieci, tomēr policija uzskata, ka nav pamata bažām par tendences parādīšanos.

Visbiežāk - trīsreiz - par laupītāja upuri kritusi Hipotēku un zemes banka, turklāt divreiz cietusi viena un tā pati bankas filiāle. Divreiz uzbrukts arī Latvijas Krājbankai.

Laupītāju guvums bijis niecīgs. Pēc aptuvenām pašu banku sniegtajām ziņām, visās laupīšanās kopā
nolaupīti daži tūkstoši latu.

Policija pieļauj, ka daļu laupīšanu šogad veicis kāds laupītājs-vienpatis, bet pārējās laupīšanas izdarījusi organizēta grupa, kura darbojas jau kopš pagājušā gada.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?