Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Lemberga jaunā «mīla» izvesta tautās

Viņa ir jaunā paaudze Zaļo un zemnieku savienībā (ZZS), profesionāle Eiropas Savienības (ES) fondu jautājumos, kura pie pirmās izdevības varētu kļūt par nopietnu ZZS kandidatūru kādam ministra amatam, piemēram, ekonomikas, - Dienai saka ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis par Kristīni Krasovsku (Latvijai un Ventspilij).

Jaunā sieviete, kura plašākai sabiedrībai bija redzama šīs nedēļas Latvijas Televīzijas raidījumā Kas notiek Latvijā? sēžam blakus savas partijas Latvijai un Ventspilij (LunV) līderim un Ventspils mēram Aivaram Lembergam, pa karjeras kāpnēm kāpusi galvu reibinošā ātrumā no brīža, kad sāka strādāt Ventspils domē. Viņa savā karjerā dažu gadu laikā izaugusi tiktāl, ka dod padomus ES fondu jautājumos ZZS satiksmes un izglītības ministram, nupat palīdzēja aizstāvēt zaļo zemnieku sarkanās līnijas sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem, ir ZZS pārstāve koalīcijas sarunās.

Uz jautājumu, kāda ir K. Krasovskas loma ZZS, daudzi Dienas uzrunātie cilvēki, kam ir vai bijusi saskare ar viņu, izvēlējās runāt anonīmi. K. Krasovska ir gudra un spējīga, viens no A. Lembergam lojālākajiem cilvēkiem, kuras «sūtība» esot visos iespējamos līmeņos aizstāvēt Ventspils un tās mēra intereses.

Aizraujas ar autosportu

K. Krasovska darba gaitas sāka 16 gadu vecumā, kļūstot par grāmatvedes palīdzi Ekonomikas ministrijā, taču pa-grieziena punkts viņas karjerā bija darbs Finanšu ministrijā (FM). Tur viņa divus gadus nostrādāja par vecāko referenti, vērtējot ES pirmsiestāšanās programmas ISPA projektus. Darbā FM K. Krasovskai iznācis kontaktēties arī ar Ventspils domes vietnieku Jāni Vītoliņu (Latvijai un Ventspilij), kurš sievieti uzaicinājis darbā Ventspils birojā Rīgā. K. Krasovska Ventspils domē «uzkāpusi» līdz domes izpilddirektora vietnieces un Attīstības pārvaldes vadītājas amatam. Klāt nākuši vēl citi pienākumi. Līdz ar tiem un pieredzi auguši arī K. Krasovskas ienākumi, kas 2009. gadā par darbu trijos amatos mēnesī bija teju 2300 latu (bruto alga), no kā lielāko daļu veido atalgojums Ventspils pilsētas domē. Nekādas īpašas pārmērības viņas amatpersonas deklarācijās nav manāmas. Viņas īpašumā jau pirms darba gaitu sākšanas Ventspils pilsētas domē ir privātmāja Mārupē un dzīvoklis Rīgā. Pirms dažiem gadiem paņemts hipotekārais kredīts 30 000 latu, līzingā paņemts auto Subaru.

Pati K. Krasovska Dienai atzīst, ka viņai patīk labi auto un ātri braukt. Tuvs ir autosports, ar ko aizrāvis dzīvesbiedrs, kurš brauc rallijā kā stūrmanis. Redzams, ka K. Krasovskas vājība ir arī labs un dārgs apģērbs, novēroto klāstīja viens no anonīmajiem avotiem.

Būtu laba ministre

Profesionālajā darbā un savā specializācijā - ES fondu lietās - K. Krasovska ir ļoti laba speciāliste, ko uzsver gan oficiālie, gan neoficiālie avoti. «Viņa ir augsta līmeņa investīciju vadības un ekonomikas attīstības profesionāle un ir patiesi ļoti augusi tieši pēdējos gados,» Dienai saka FM valsts sekretāra vietnieks ES fondu jautājumos Aleksandrs Antonovs, kurš sadarbojies ar K. Krasovsku no laikiem, kad viņa vēl nestrādāja FM. «Viņa ir cilvēks, kura nepārprotami saprot drēbi,» piebilst viens no anonīmajiem avotiem, liekot noprast, ka ZZS rindās esot maz tādu cilvēku, kuri vienlaikus ir gan gados jauni, gan profesionāli.

Avoti norāda, ka K. Krasovskas kandidatūra pēc 10. Saeimas vēlēšanām esot vērtēta gan izglītības un zinātnes ministres, gan satiksmes ministres amatam, ko šobrīd ieņem Rolands Broks (ZZS) un Uldis Augulis (ZZS), kam K. Krasovska patlaban dod padomus ES fondu lietās. A. Brigmanis liek noprast, ka K. Krasovskas kandidatūra vērtēta «vairāku ministru posteņiem», taču patlaban «ir ļoti plašs darba lauks ES fondu jautājumos». «Pašreiz šis jautājums nav aktuāls, taču, ja kāds ministrs Vienotībai nevilks, tad... Viņa varētu būt laba ekonomikas ministre,» teica A. Brigmanis. Uz norādi, ka A. Lembergs pie mazākās iespējas kritizē pašreizējo ekonomikas ministru Arti Kamparu (Vienotība), ZZS frakcijas vadītājs noteica: «Jums žagas piemetīsies no tās Lemberga piesaukšanas. Paskatieties caur citu prizmu.»

Zvans draugam

Uzrunātie avoti gan uzskata, ka K. Krasovska ir «iebīdīta» attiecīgajos amatos, lai aizstāvētu Ventspils intereses. «Visās ZZS ietekmes zonā esošajās ministrijās un iestādēs ir salikti savi cilvēki, lai kontrolētu naudas plūsmu Ventspils virzienā, un Krasovska ir viens no šiem cilvēkiem,» uzskata bijušais Ventspils domnieks Aivis Landmanis (JL). Anonīms avots min konkrētu piemēru - zinātnes infrastruktūrai Ventspils kosmosa centram paredzēts vairāk naudas nekā pērn tika Liepājas arodskolai, lai gan tajā ir lielāks audzēkņu skaits. K. Krasovska ir cilvēks, kam A. Lembergs uzticas un ar «kuru droši ietu izlūkos». Viņa visos iespējamajos veidos aizstāvot Ventspils intereses, pēc novērotā koalīcijas sarunās spriež kultūras ministre Sarmīte Ēlerte (Vienotība). K. Krasovska nereti koalīcijas sarunu laikā sazinoties ar A. Lembergu, informējot viņu un saskaņojot viedokļus. «Šie «zvani draugam» dažbrīd koalīcijas sēdēs mijas ar komiskumu. Par šo centību vienas personas interešu aizstāvībai citi zaļie pat kaunas,» vērtē avoti. A. Brigmanis, kurš agrāk pildīja «starpnieka lomu», uz Dienas jautājumu, vai A. Lembergs virzīja K. Krasovsku ZZS pārstāvniecībai koalīcijas sarunās, sniedza noliedzošu atbildi, apgalvojot: «Es viņu ieteicu. Pats personīgi!»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kristīne Krasovska (1978)

Mācījusies Rīgas 1. ģimnāzijā
Konkordijas starptautiskajā universitātē Igaunijā ieguvusi bakalaura grādu starptautiskajā biznesā, LU - maģistra grādu ekonomikā.
Darba gaitas sākusi, strādājot Ekonomikas ministrijā par grāmatvedi. Divus gadus strādājusi Finanšu ministrijā Projektu vērtēšanas departamentā par vecāko referenti.
2004. gada aprīļa vidū sāk strādāt Ventspils pilsētas domē par Investīciju nodaļas vadītājas vietnieci (darba vieta birojā Rīgā), kur nostrādā līdz 2007. gada marta beigām. Pēcāk pusgadu ir Jelgavas domes izpilddirektora vietniece attīstības plānošanas un investīciju jautājumos.
Pēc šī darba atgriežas Ventspils pilsētas domē. No 2007. gada 26. novembra līdz šai dienai ir Ventspils domes izpilddirektora vietniece, Attīstības pārvaldes vadītāja.
Bijusi arī 9. Saeimas deputāta Gunta Blumberga (LunV) palīdze (pusslodze), Eksperte ES fondu jautājumos Latvijas Lielo pilsētu asociācijā, izglītības un zinātnes ministres Tatjanas Koķes ārštata padomniece ES fondu jautājumos.
Patlaban šajos jautājumos ir štata padomniece izglītības un zinātnes ministram Rolandam Brokam un satiksmes ministram Uldim Augulim (abi ZZS).
Precējusies, ir dēls pirmsskolas vecumā.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?