Lēnām. Ar apdomu
Pievienot komentāru
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.
Dzeltenā jeb kliņģera maize
250 ml piena, 150 g sviesta, 150 ml cukura, 2 tējk. sarīvētas
citrona miziņas,
1 tējk. sāls, 1/2 tējk. rīvētas muskatrieksta
miziņas, šķipsniņa safrāna, 2 paciņas sausa vai 2 kubiciņi mīksta
rauga, 75 ml silta ūdens,
2 sakultas olas, 1,5 l izsijātu
miltu, 150 ml rozīņu, 150 ml mandeļu skaidiņu, 4 ēdamkarotes
izkausēta sviesta,
ola apsmērēšanai
Uzkarsē pienu ar
sviestu, iemaisa cukuru, citrona miziņu, sāli, muskatrieksta miziņu
un safrānu. Atdzesē. Izkausē raugu siltā ūdenī lielā bļodā. Iejauc
atdzesēto pienu un olas.
Iejauc pusi miltu, jauc, līdz masa
viendabīga. Iejauc rozīnes, mandeles un tik daudz miltu, līdz mīkla
atlec no bļodas.
Liek uz miltiem apkaisīta darba galda un mīca,
līdz mīkla viendabīga un elastīga. Liek ietaukotā bļodā, apsmērē ar
izkausēto sviestu, apklāj un atstāj siltā vietā uzrūgt, līdz masa
dubultojas, apmēram stundu.
Izņem no bļodas, pārdala uz pusēm.
Katru pusi sadala trijās daļās, no katras daļas izveido garu
strēmeli un sapin, saspiežot galus kopā. Liek uz plāts. Apsmērē ar
izkausēto sviestu un atstāj uzrūgt, līdz masa dubultojas, apmēram
stundu. Apsmērē ar sakultu olu (ar ūdeni) un cep 185 °C
40
minūšu. Atdzesē uz režģa.
Ciabatta
Ciabatta ir tradicionāla itāļu maize. To var gatavot ar
iejavu kā rudzu maizi vai ar parasto raugu.
Man ir šāda
recepte:
500 ml auksta ūdens,
10 g sausā vai 40 g mīkstā
rauga, 150 g kviešu miltu, 100 g rupju kviešu miltu, 200 g rudzu
miltu, 10 g sāls
Lielā bļodā sajauc ūdeni (aukstu!) un raugu -
tas iedarbosies arī aukstā ūdenī, jo recepte paredz samīcīto mīklu
likt pa nakti ledusskapī. Pievieno miltus un mīca ar rokām 15
minūšu. Pēdējās trijās minūtēs pievieno sāli. Liek mīklu
aizvākojamā traukā, kas ir lielāks par mīklas kvantumu. Trauku liek
ledusskapī vismaz uz 24 stundām.
Mīklu var turēt ledusskapī
3-4 dienas un cept pa klaipiņam, jo šī maize garšo vislabāk, ja
ir svaiga.
Trīs stundas pirms cepšanas izņem no ledusskapja un
uzmanīgi izņem no trauka. Atstāj mīklu uz darba galda, kas viegli
apkaisīts ar miltiem, pārklāj ar tīru virtuves dvielīti un ļauj
sasilt līdz istabas temperatūrai. Nemīca.
Uzmanīgi izveido
klaipiņu un cep 250 °C, ideāli uz krāsns droša akmens. Kad maize
novietota, krāsns dibenā/apakšā iešļaksta ūdeni - tas dod
kraukšķīgu garozu. Pēc 10 minūtēm samazina temperatūru uz 200 °C un
cep 30 minūšu, bet aptuveni pēc 20-25 minūtēm der pārbaudīt.
Franču maize
Diviem klaipiem: 1 paciņa sausā vai 40 g mīkstā rauga, 450 ml
silta ūdens, 1 ēd. k. cukura, 2 tējk. sāls, 1 litrs un 150 ml
izsijātu kviešu miltu, kukurūzas milti plāts pārkaisīšanai
Lielā bļodā iejauc raugu siltā ūdenī, pievieno cukuru, sāli un
visus miltus uzreiz, stipri maisot ar koka karoti. Mīkla būs
stingra un lipīga. Apklāj ar samitrinātu drānu un ļauj apmēram
stundu uzrūgt, līdz masa dubultojusies.
Pārdala mīklu uz pusēm.
Strādā ar katru pusi atsevišķi: uz miltiem apkaisīta darba galda
nedaudz apkaisa mīklu ar miltiem un staipa un veltnē to līdz 36 x
25 cm. Sākot ar garāko pusi, satin mīklu rullī, ar rokām parullē
galus, līdz tie ir smaili.
Atkārto ar otru pusi.
Ietauko
lielu plāti un pārkaisa ar kukurūzas miltiem, liek klaipus uz
plāts. Ar asu nazi iegriež šķērsām vairākas reizes. Pārklāj un ļauj
uzrūgt aptuveni stundu, līdz masa dubultojusies.
Sasilda krāsni
uz 220 °C. Apsmērē klaipus ar ūdeni un cep 10 minūšu, tad samazina
temperatūru uz 180 °C un cep 40 minūšu.
Lai iegūtu kraukšķīgāku
garozu, krāsns apakšā ieliek lēzenu trauku ar ūdeni.
Seko mums
Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!
Ziņas e-pastā
Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!
0 komentāri