Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 27. decembris
Inita, Elmārs, Helmārs

Lēnām. Ar apdomu

Rauga mīkla ir tik cakīga - man nav pacietības ņemties ne ar tādiem cilvēkiem, ne ēdieniem, tāpēc maizi un pīrāgus cepu reti, saka Biruta Ozola, taču piekrīt Dienas ēdienu lapai uzcept franču maizi, itāļu ciabatta un Kanādas brūno (rupji maltu kviešu) maizi. Tomēr pēdējā Birutai nesanāk. Kukulītis sakrītas, garoziņa atlec, mīkstums sablietējas.

Iespējams, Kanādā milti tiek malti citādi, spriež Biruta. Tas tikai pierāda iepriekšteikto - maizes mīcīšanu līdz galam neizkontrolēsi. Uz raugu nekad nevar paļauties, pat ja tas ir svaigs un nevainojams. Miltiem var nepatikt raugs un raugam - milti. Raugu var nonāvēt pārāk karsts ūdens vai piens (bet ne vienmēr). Uz pārāk vēsu raugs nereaģēs (bet ne vienmēr). Pareizo siltumu pārbauda ar rokas pulsa vietu - ja tā nedeg, ir īstais siltums.

«Veci cilvēki rūgstošo maizi sargā no caurvēja.» Vēl Biruta piebilst: «Cilvēkiem ar zemu pašvērtējumu es neieteiktu maizi cept. Ja neizdosies, viņi vainos sevi, ne maizi. Bet tā nebūs taisnība.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Dzeltenā jeb kliņģera maize

250 ml piena, 150 g sviesta, 150 ml cukura, 2 tējk. sarīvētas citrona miziņas,
1 tējk. sāls, 1/2 tējk. rīvētas muskatrieksta miziņas, šķipsniņa safrāna, 2 paciņas sausa vai 2 kubiciņi mīksta rauga, 75 ml silta ūdens,
2 sakultas olas, 1,5 l izsijātu miltu, 150 ml rozīņu, 150 ml mandeļu skaidiņu, 4 ēdamkarotes izkausēta sviesta,
ola apsmērēšanai
Uzkarsē pienu ar sviestu, iemaisa cukuru, citrona miziņu, sāli, muskatrieksta miziņu un safrānu. Atdzesē. Izkausē raugu siltā ūdenī lielā bļodā. Iejauc atdzesēto pienu un olas.
Iejauc pusi miltu, jauc, līdz masa viendabīga. Iejauc rozīnes, mandeles un tik daudz miltu, līdz mīkla atlec no bļodas.
Liek uz miltiem apkaisīta darba galda un mīca, līdz mīkla viendabīga un elastīga. Liek ietaukotā bļodā, apsmērē ar izkausēto sviestu, apklāj un atstāj siltā vietā uzrūgt, līdz masa dubultojas, apmēram stundu.
Izņem no bļodas, pārdala uz pusēm. Katru pusi sadala trijās daļās, no katras daļas izveido garu strēmeli un sapin, saspiežot galus kopā. Liek uz plāts. Apsmērē ar izkausēto sviestu un atstāj uzrūgt, līdz masa dubultojas, apmēram stundu. Apsmērē ar sakultu olu (ar ūdeni) un cep 185 °C
40 minūšu. Atdzesē uz režģa.

Ciabatta

Ciabatta ir tradicionāla itāļu maize. To var gatavot ar iejavu kā rudzu maizi vai ar parasto raugu.
Man ir šāda recepte:
500 ml auksta ūdens,
10 g sausā vai 40 g mīkstā rauga, 150 g kviešu miltu, 100 g rupju kviešu miltu, 200 g rudzu miltu, 10 g sāls
Lielā bļodā sajauc ūdeni (aukstu!) un raugu - tas iedarbosies arī aukstā ūdenī, jo recepte paredz samīcīto mīklu likt pa nakti ledusskapī. Pievieno miltus un mīca ar rokām 15 minūšu. Pēdējās trijās minūtēs pievieno sāli. Liek mīklu aizvākojamā traukā, kas ir lielāks par mīklas kvantumu. Trauku liek ledusskapī vismaz uz 24 stundām.
Mīklu var turēt ledusskapī
3-4 dienas un cept pa klaipiņam, jo šī maize garšo vislabāk, ja ir svaiga.
Trīs stundas pirms cepšanas izņem no ledusskapja un uzmanīgi izņem no trauka. Atstāj mīklu uz darba galda, kas viegli apkaisīts ar miltiem, pārklāj ar tīru virtuves dvielīti un ļauj sasilt līdz istabas temperatūrai. Nemīca.
Uzmanīgi izveido klaipiņu un cep 250 °C, ideāli uz krāsns droša akmens. Kad maize novietota, krāsns dibenā/apakšā iešļaksta ūdeni - tas dod kraukšķīgu garozu. Pēc 10 minūtēm samazina temperatūru uz 200 °C un cep 30 minūšu, bet aptuveni pēc 20-25 minūtēm der pārbaudīt.

Franču maize

Diviem klaipiem: 1 paciņa sausā vai 40 g mīkstā rauga, 450 ml silta ūdens, 1 ēd. k. cukura, 2 tējk. sāls, 1 litrs un 150 ml izsijātu kviešu miltu, kukurūzas milti plāts pārkaisīšanai
Lielā bļodā iejauc raugu siltā ūdenī, pievieno cukuru, sāli un visus miltus uzreiz, stipri maisot ar koka karoti. Mīkla būs stingra un lipīga. Apklāj ar samitrinātu drānu un ļauj apmēram stundu uzrūgt, līdz masa dubultojusies.
Pārdala mīklu uz pusēm. Strādā ar katru pusi atsevišķi: uz miltiem apkaisīta darba galda nedaudz apkaisa mīklu ar miltiem un staipa un veltnē to līdz 36 x 25 cm. Sākot ar garāko pusi, satin mīklu rullī, ar rokām parullē galus, līdz tie ir smaili.
Atkārto ar otru pusi.
Ietauko lielu plāti un pārkaisa ar kukurūzas miltiem, liek klaipus uz plāts. Ar asu nazi iegriež šķērsām vairākas reizes. Pārklāj un ļauj uzrūgt aptuveni stundu, līdz masa dubultojusies.
Sasilda krāsni uz 220 °C. Apsmērē klaipus ar ūdeni un cep 10 minūšu, tad samazina temperatūru uz 180 °C un cep 40 minūšu.
Lai iegūtu kraukšķīgāku garozu, krāsns apakšā ieliek lēzenu trauku ar ūdeni.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?