Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Leonīda Leimaņa mājas kino

Režijas meistaram un aktierim Leonīdam Leimanim 16. aprīlī būs 100. dzimšanas diena. Nenoliedzami, L. Leimanis (1910 - 1974) bija viens no spilgtākajiem autoriem latviešu kino. Viņš uzņēmis tikai sešas aktierfilmas, bet katra no romantisma, ētisku ideālu, viegla humora un dramatisma caurstrāvotajām filmām (Salna pavasarī (1955, kopā ar režisoru P. Armandu), Nauris (1957), Šķēps un roze (1959), Kapteinis Nulle (1964), Purva bridējs (1966), Pie bagātās kundzes (1969)) ieņem īpašu vietu Latvijas kino vēsturē un skatītāju apziņā.

Unikāli materiāli

Gatavojoties jubilejas izstādei Rīgas Kinomuzejā, no Leimaņu ģimenes arhīva saņemti unikāli kinomateriāli, kurus ar amatieru kino kameru filmējis pats Leonīds Leimanis. Jaunatklātās amatierkino formāta lentes ietver ne tikai Leimaņu ģimenes hronikas no dažādiem laika posmiem (aptuveni 1940.-1960. gadi), bet arī Leimaņa pirmos mēģinājumus stāstīt stāstus ar kino līdzekļiem. Māksla dažādās tās formās - kino, teātris, mūzika, zīmēšana - Leimanim bijusi tuva jau kopš bērnības. Par savu profesionālās darbības jomu viņš vispirms izvēlējās teātri un ar spilgtām raksturlomām izcēlās uz Strādnieku un Dailes teātra skatuvēm. Jau kopš bērnības Leimanis daudz fotografēja, kas neaprobežojās tikai ar uzņēmumu uzkrāšanu ģimenes fotoalbumā. Leimaņa un viņa sievas Elvīras veidotās fotogrāfijas Dailes teātrī 30. gadu otrajā pusē un 40. gadu sākumā ir būtiska liecība par šī teātra vēsturi.

Pirmā nopietnākā saskarsme ar kino Leimanim bija 1934. gadā, kad viņš filmējās galvenajā lomā skaņu filmā Daugava. Taču teātri Leimanis atstāja tikai 40. gadu otrajā pusē, lai sāktu darboties profesionālajā kino. Tādēļ jauniegūto kinomateriālu vērtība ir vēl lielāka, jo daļa no tiem tapuši laikā, kad Leimanis vēl kino aprindās nebija pazīstams. No vairāku stundu garā materiāla skatītājiem tiks piedāvāta nepilnu 30 minūšu programma, kurā iekļautas divas Leimaņa izveidotas īsfilmas un fragmenti no nesamontētiem filmējumiem.

Divas īsfilmas

Leimaņa filmu dalībnieki bijuši viņa tuvinieki un arī viņš pats. Abas Leimaņa izveidotās filmas tapušas laukos. Krāsaino filmiņu ar iemontēto titru Saule un prieks varam uztvert kā inscenētu darbu. Tajā ir divi aktieri - meitene un zēns, viņiem ir kostīmi - tautiskas drēbes, filmas sižetu veido abu tikšanās kādā saulainā pavasara dienā idilliskā ainavā. Ar lineāri veidotu filmas montāžu tiek atainota bērnu tikšanās un kopīgās spēles. Filma demonstrē Leimaņa zināšanas par montāžas gramatiku, interesi par kadra un mākslas darba kompozīciju.

Otra filma uzņemta uz melnbaltas lentes un ir dokumentāls stāsts par Leimaņa tuvinieku ikdienu. Nelielās montāžas epizodēs ģimenes locekļi darbojas ikdienas lauku darbos. Toties Leimanis - aktieriski un manierīgi - nodarbojas ar mākslu: zīmē portretu. Šajā filmā Leimanis izmēģinājis tehnisku triku, spēlējies ar jēgas radīšanu montāžas frāzes ietvaros, kameras leņķiem. Tehnisks paņēmiens epizodē ar piena pudeļu mazgāšanu, izmantojot stopkadrus, te pielietots komiskam efektam un filmas veidotāja prasmju parādīšanai. Ar noslēgumā likto titru - «Filmu uzņēmis Leonīds Leimanis» - autors spēlējas ar uztvērējiem.

No nesamontētajiem materiāliem izveidotajā izlasē daudz Leimaņu ģimenes ainu, dabas filmējumu un arī nelieli paša Leonīda Leimaņa portreti. Te jūtama arī viņa patika atrasties kameras priekšā, par ko liecina mazas epizodes dažādos laika posmos, te viņš redzams gan nodarbojamies ar sev tuvo zīmēšanu, gan koķetējam ar kameru, rādot dažādas grimases. Šie materiāli liecina, ka kamera Leimanim nebija tikai aparāts, ar kura palīdzību tika slīpētas tehniskās iemaņas, bet arī veids savas ģimenes dokumentēšanai. Šīs filmas līdz ar fotogrāfijām veido Leimaņu arhīvu.

Šo kino materiālu parādīšanās ir jauns apliecinājums Leonīda Leimaņa mākslinieciskajām interesēm un nenovērtējams papildinājums vēsturiskajām liecībām par izcilu personību Latvijas kultūrā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?