Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Liberāldemokrāti dod iespēju Kameronam

Lielbritānijas Konservatīvā partija ar tās līderi Deividu Kameronu priekšgalā piektdien paziņoja, ka ir gatava veidot jauno valdību, piesaistot liberāldemokrātus, pēc tam, kad ceturtdien notikušajās parlamenta vēlēšanās lielākā opozīcijā esošā partija saņēma vislielāko vēlētāju atbalstu, tomēr uzvara nebija tik pārliecinoša, lai iegūtu pat minimālo vairākumu Pārstāvju palātā.

Tas nozīmē, ka pirmo reizi kopš 1974. gada Lielbritānijā būs nepieciešams veidot koalīcijas valdību. Arī vēlēšanās zaudējušais līdzšinējais premjerministrs leiborists Gordons Brauns nav atmetis cerību saglabāt amatu. Šajā situācijā noteicošā loma būs liberāldemokrātu lēmumam par to, kurai no lielajām partijām pievienoties.

Šīs vēlēšanas bija iezīmīgas ar augsto aktivitāti. Tieši tās dēļ pie vairākiem vēlēšanu iecirkņiem izveidojās rindas, un tūkstošiem cilvēku līdz iecirkņu slēgšanai nepaspēja nobalsot.

Kamerons gatavs

Pagaidām liberāldemokrātu un viņu līdera Nika Klega simpātijas pieder konservatīvajiem. Viņš paziņoja, ka valdība jāveido partijai, kura ieguvusi lielāko balsu skaitu vēlēšanās.

D. Kamerons pateicās liberāldemokrātiem par atbalstu un paziņoja, ka ir gatavs uzņemties jaunās valdības veidošanu. «Mēs runāsim ar citām partijām, lai noskaidrotu darāmo. Viena no iespējām paredz ļaut konservatīvajiem vadīt mazākuma valdību bez pastāvīga riska, ka tā varētu krist,» sacīja D. Kamerons. «Tomēr es dotu priekšroku citām alternatīvām. Tādēļ vēlos izteikt lielu, atklātu un visaptverošu piedāvājumu liberāldemokrātiem strādāt kopā ar mums, lai risinātu valsts lielākās problēmas - budžeta deficītu, sociālās problēmas un bojāto politisko sistēmu.»

Ja konservatīvie un liberāldemokrāti vienotos par koalīcijas izveidi, tad viņiem būtu nodrošināts pārliecinošs vairākums 650 vietu lielajā parlamentā (ceturtdien vēlēšanas notika 649 vēlēšanu apgabalos, atlikusī vieta tiks noskaidrota balsošanā maija beigās). Minimālam vairākumam nepieciešamas 326 vietas. Tomēr abām partijām atrast kopsaucēju var traucēt liberāldemokrātu vēlme mainīt Lielbritānijas vēlēšanu sistēmu, jo līdzšinējā esot netaisnīga pret mazajām partijām.

Pašreizējais premjerministrs G. Brauns izteica sapratni par liberāldemokrātu lēmumu sadarboties ar konservatīvajiem, tomēr paziņoja par gatavību runāt ar liberāldemokrātiem, ja izgāzīsies viņu sarunas ar konservatīvajiem. Tomēr leiboristu un liberāldemokrātu savienības gadījumā parlamentā netiktu savākts vairākumam nepieciešamais 326 balsu skaits, tādēļ būtu nepieciešams iegūt vairāku mazo partiju atbalstu.

Piņķerīgā kārtība

Pašlaik izskatās, ka G. Brauns nevēlas demisionēt, jo Lielbritānijas konstitūcija nosaka, ka gadījumā, ja neviena partija neiegūst vairākumu parlamentā, priekšroka valdības veidošanā ir līdzšinējam premjeram. Tas nozīmē, ka viņam būtu jāmēģina izveidot koalīcijas valdību vai jānoslēdz vienošanās ar konkurentiem, ka viņi atbalsta mazākuma valdību un neizgāž balsojumus par svarīgiem jautājumiem.

Ja neviens no minētajiem variantiem neizdodas, tad, visticamāk, G. Brauns tiktu gāzts 18. maijā paredzētajā jaunā parlamenta pirmajā sēdē.

Tad valdības veidošana būtu jāuztic vēlēšanās visvairāk balsu ieguvušās partijas līderim, šajā gadījumā D. Kameronam, kurš var veidot koalīcijas vai mazākuma valdību. Mazākuma valdību viņš varētu vadīt sešus līdz 12 mēnešus, bet pēc tam aicinātu izsludināt jaunas vēlēšanas, lai iegūtu vairākumu parlamentā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?