Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Lībijas opozīcija vēlas ieņemt Tripoli

Sabiedroto gaisa triecieniem aizvien smagāk iedragājot Lībijas autoritārā vadītāja Muammara Kadāfi spēkus, opozīcija paudusi apņēmību ieņemt galvaspilsētu Tripoli, lai gāztu vairāk nekā 40 gadus valdījušo līderi.

Dumpinieki atbalsta starptautiskās koalīcijas militāro operāciju Lībijā, tomēr paziņojuši, ka nevēlas, lai valstī iesoļotu ārvalstu sauszemes spēki.

Arī Arābu līgas vadītājs Amrs Musa pirmdien apstiprināja, ka viņa vadītā organizācija atbalsta militāro operāciju pret M. Kadāfi spēkiem, līdz ar to noraidot dienu iepriekš izskanējušo informāciju, ka Arābu līga ir pret ofensīvu.

«Arābu līgas pozīcija Lībijas jautājumā bija izlēmīga, un jau kopš pirmā brīža [kad Lībijas vadītāja Muammara Kadāfi spēki sāka militāro triecienu pret opozicionāriem] mēs iesaldējām Lībijas dalību. Tad mēs lūdzām ANO slēgt [Lībijas] gaisa telpu,» kopīgā preses konferencē ar ANO ģenerālsekretāru Ban Ki Munu sacīja A. Musa. «Mēs respektējam ANO rezolūciju un šajā jautājumā strīdu nav, jo sevišķi ņemot vērā, ka tā neparedz sauszemes iebrukumu, bet aizsargā civiliedzīvotājus.»

Sagrauj Kadāfi posteni

Gaisa uzbrukumos, ko Francijas, Lielbritānijas, ASV, Kanādas, Itālijas un citu valstu spēku veidotā koalīcija sāka sestdien, satriekti M. Kadāfi spēki, kas bija ielenkuši opozicionāru kontrolēto Lībijas otro lielāko pilsētu Bengāzī. Pašlaik sabiedroto galvenais mērķis ir militārie objekti ap Tripoli.

Naktī uz pirmdienu uzlidojumā iznīcināta kāda ēka M. Kadāfi rezidences kompleksā.

Blakus ēkai atradusies slavenā beduīnu telts, kas kļuvusi par sava veida simbolu M. Kadāfi režīmam. Koalīcija apgalvo, ka iznīcinātais nams bijis M. Kadāfi komandcentrs, raksta Reuters.

Gaisa uzbrukumos piedalīsies arī Kataras kara lidmašīnas. Līdz ar to Katara kļūs par pirmo arābu valsti, kas iesaistījusies militārajā operācijā pret M. Kadāfi lojālajiem spēkiem.

Vēl mazliet

Pašlaik daudzi vēlas zināt, cik ilgi koalīcija turpinās operāciju Lībijā. Francijas prezidenta Nikolā Sarkozī padomnieks Anrī Guano uz šo jautājumu atbild lakoniski: «Vēl mazliet.»

Savukārt ASV Bruņoto spēku komandieris admirālis Maikls Mulens intervijā telekanālam CBS sacīja, ka nav pārliecības par kampaņas iznākumu, un neizslēdza, ka tā varētu nonākt strupceļā.

Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdoans pirmdien paziņoja, ka sabiedroto operācijai Lībijā ir jābeidzas pēc iespējas drīzāk, lai lībieši paši varētu lemt par savu nākotni.

Viņš sacīja, ka gadījumā, ja karadarbībā pret Lībiju iesaistīsies arī NATO, Turcija, kas ir Ziemeļatlantijas alianses dalībvalsts, izvirzīs noteiktas prasības.

«NATO var iesaistīties ar apliecinājumu, ka Lībija pieder lībiešiem, nevis lai sadalītu tās pazemes resursus un bagātību,» paziņoja R. T. Erdoans.

«Mūsu lībiešu brāļiem ir visas iespējas izveidot spēcīgu, stabilu un miermīlīgu nākotni. Lībijas tautai ir jādod šī iespēja, pirms operācija kļūst par okupāciju. Viņiem jādod iespēja pašiem pieņemt lēmumus.»

Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins ANO Drošības padomes mandātu operācijai Lībijā salīdzināja ar aicinājumu doties krusta karā.

«Drošības padomes rezolūcija, protams, ir kļūdaina un nepilnīga. Man tā atgādina sava veida viduslaiku aicinājumu uz krusta karu, kad kāds lūgtu kādu citu doties uz noteiktu vietu un kādu atbrīvot,» sacīja V. Putins.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?