Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Lielākas pilnvaras dot negrib, sola ieklausīties

Rīgas pilsētas arhitekta pilnvarās neietilpst kāda projekta saskaņošana vai aizliegšana, bet galvenokārt atzinumu sniegšana un padomu došana. Dienas aptaujātie eksperti neuzskata, ka pilsētas arhitektam būtu jādod lielākas vienpersoniskas pilnvaras, bet atzīst, ka diskusija par veto tiesībām ik pa brīdim parādās darba kārtībā.

Rīgas pilsētas arhitekta nozīme gadsimtu gaitā ir ļoti mainījusies - XIX gadsimtā viņa uzdevums bija nodrošināt pilsētu ar jauniem projektiem, mūsdienās tas ir aizliegts, lai nebūtu interešu konflikta, atgādina RTU profesors Jānis Krastiņš. Pēc joprojām spēkā esošā Rīgas pilsētas arhitekta biroja nolikuma, arhitekta uzdevums ir sekmēt Rīgas pilsētvides un atsevišķu būvju arhitektūras kvalitātes uzlabošanu Rīgā, sagatavot priekšlikumus par Rīgas pilsētas teritorijas plānojuma, detālplānojumu un apbūves noteikumu izstrādi un grozījumiem un izvērtēt jauno būvniecības ieceru arhitektūras kvalitāti. J. Krastiņš uzskata, ka katra projekta saskaņošana nav vienpersoniski izlemjama un arī pašlaik būvvalde nesaskaņo projektus, ja tajos saskata nepilnības, taču nesaskaņot drīkst tikai tad, ja nav izpildīti normatīvi, bet projekta mākslinieciskais risinājums ir autora kompetence. «Mūsu administratīvajiem arhitektiem ir mazāka radošā pieredze,» saka profesors, kurš domā, ka vienpersoniskas veto tiesības projektu izvērtēšanā pilsētas arhitektam dot nevajag. Viņš gan neslēpj, ka šāds viedoklis saistīts arī ar G. Prinča personību, jo viņš neesot pietiekami publiski pazīstams. Par pilsētas arhitekta vai arhitekta kolēģijas veto tiesībām projektu apstiprināšanā savulaik daudz diskutēts, atceras Latvijas Arhitektu savienības padomes priekšsēdētājs Andris Kronbergs. Viņš uzskata, ka pilsētas arhitekta galvenais pienākums un pilnvaras ir runāt par arhitektūras un pilsētplānošanas jautājumiem ar sabiedrību. «Tā ir viņa misija un pienākums pret sabiedrību un pilsētas domi - dot deputātiem padomus, kā rīkoties,» uzskata A. Kronbergs.

Rīgas pilsētas arhitektam būs ļoti liela nozīme jaunā pilsētas attīstības plāna izstrādē, norāda Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājs Vadims Jerošenko (SC). Viņaprāt, pilsētas arhitektam jābūt pilsētas attīstības ilgtermiņa redzējumam vismaz uz nākamajiem 50 gadiem. Otrs uzdevums pilsētas arhitektam ir būt par tiltu starp ierēdņiem un praktizējošajiem arhitektiem, kā arī iedzīvotājiem. Pilsētas arhitekta viedoklim jābūt lielam svaram darba grupās, norāda V. Jerošenko un sola palielināt arhitekta biroja štatu ar vismaz diviem cilvēkiem jau šoruden, kā arī uzskata, ka jāpaplašina arhitekta kolēģija, kas apspriež aktuālos projektus. A. Kronbergs to atzīst par labu domu, jo plašākā kolēģijā var iesaistīties vairāk sabiedrības pārstāvju, savukārt J. Krastiņš ir skeptiskāks, uzskatot, ka kolēģijā jau tagad ir pietiekami daudz cilvēku, kuri ir savas jomas profesionāļi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?