Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Lielāks PVN vairos kritušos

Grāmatas ir luksusa prece, un tās pašlaik pērkot tikai turīgie iedzīvotāji, tādējādi ar nodokļu atlaidēm nevarot sniegt atbalstu visām iedzīvotāju grupām, trešdien diskusijā Finanšu ministrijā (FM) dzirdēto argumentu, kāpēc plānots atgriezties pie 21% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes grāmatām, atstāsta lielākās Latvijas grāmatu izdevniecības Zvaigzne ABC vadītāja Vija Kilbloka.

Ideju atcelt samazināto PVN vairākām preču grupām, arī grāmatām, drīzumā plāno skatīt valdība. FM ierēdņi sarēķinājuši, ka, atceļot samazināto likmi, valsts kopumā papildus budžetā iekasētu 95 miljonus latu, bet grāmatām pašreizējo 10% vietā atkal piemērojot 21% PVN likmi, valsts kasē ieripos 6,7 miljoni latu. Šo plānu grāmatu izdevēji sauc par utopisku.

Satraukumu rada neskaidrība par spēles noteikumiem un par to, vai cilvēki vispār varēs atļauties lasīt nākamajos gados, pārdomās dalās Jāņa Rozes apgāda direktore Renāte Punka. Diemžēl grāmata nav tā lieta, ko cilvēks pirks obligāti. Pašlaik Latvijas iedzīvotāji grāmatām tērējot aptuveni četras reizes mazāk nekā vidēji ES. «Šobrīd ir nogaidīšanas posms, ko gan galu galā tautas kalpi izlems. Un tad būs tā - vai nu daļa izdevēju beigs šo gadu un arī biznesu, vai tomēr viņiem būs iespēja cīnīties par izdzīvošanu,» viņa uzsver. «Ja jautājums par likmes paaugstināšanu tiek virzīts, man ir jādomā, vai izdevējdarbību nepārtraukt jau tūlīt,» neslēpj izdevniecības Dienas grāmata direktore Dace Sparāne.

Kritums grāmatniecībā būtu jāsaista ar vispārējo ekonomisko krīzi, tam nav sakara ar PVN, tikšanās laikā FM izskanēja arī šāds apgalvojums. Grāmatnieki tam nu galīgi negrib piekrist. Nozare vēl arvien nav atguvusies no trieciena, ko tai nodarīja iepriekšējais Saeimas lēmums krasi paaugstināt PVN likmi. Šī lēmuma izraisītā lejupslīde bijusi tik strauja, ka arī grāmatnieku reakcija bijusi vienīgā iespējamā - jaunie projekti. Izdevumi tika iesaldēti, un rezultātā pagājušā gada pirmajā pusē Latvijā bija par 600 grāmatu nosaukumu mazāk nekā 2008. gadā attiecīgajā laika posmā, kas ir nebijis kritums nozarē. Visi skaitļi rāda, ka grāmatniecība ir sapostīta, uzskata V. Kilbloka, kura pētījusi Lietuvas izdevēju darbības datus. PVN tur tika palielināts no 5 uz 9%, bet ne brīdi četrkāršots. Tur izdevēji šobrīd strādājot ar peļņu.

Pa šo laiku ir beidzis pastāvēt grāmatnīcu tīkls Zeberiņa grāmatnīcas un Ventas grāmata, šogad nevienu grāmatu nav izdevis apgāds Valters un Rapa, kā arī izdevniecība AGB. Savukārt apgādu Atēna un Kontinents darbība samazinājusies uz pusi. Pret izdevniecībām Nordik, Tapals 2009. gadā a/s Preses nams iesniedza maksātnespējas pieteikumu, taču prasību tiesa noraidīja. Puses vienojušās par parādu atmaksas grafiku. Maksātnespējas procesa lieta šopavasar ierosināta un vēlāk izbeigta arī pret SIA Retorika A. Strauji ir krities samaksātais uzņēmumu ienākumu nodoklis un sociālais nodoklis. Tāpēc plānotais iekasētā PVN apjoms nebūs iespējams, uzskata grāmatu izdevēji.

Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas izpilddirektore Dace Pugača akcentē, ka daudzkārt mazāk grāmatām tērē arī bibliotēkas. «Nopirkt grāmatu cilvēks nevar atļauties, bibliotēkā to izlasīt viņš nevar. Tas ir politikas jautājums,» viņa uzskata un jautā, kur lai rodas lasīšanas prestižs valstī, ja atbalsta nav nekāda.

Ja nav iespējams atbalsts citādā veidā - valsts finansējuma piešķiršana bibliotēkām, kā arī apjomīgāku līdzekļu atvēlēšana Kultūrkapitāla fondam -, grāmatnieki kā vienīgo iespēju nozares pastāvēšanai saredz pazeminātas PVN likmes saglabāšanu.

(precizēta 5.rindkopa - izdevniecības nav iesniegušas maksātnespējas pieteikumu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?