Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Lielās intereses dēļ rindā uz Gaismas pili jāgaida ilgi

«Šogad pieteikt ekskursijas lielās apmeklētāju intereses dēļ vairs nav iespējams,» šāds paziņojums Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) mājaslapā sagaida ikvienu, kurš interesējas par gida pakalpojumiem Gaismas pilī. Lai gan bibliotēkā 71 darbinieks papildus saviem pienākumiem iejūtas arī gida lomā, ar to nepietiek, lai pieprasījumu apmierinātu. Un visiem, kas vēlas apskatīt ar plašu vērienu atvērto ēku, atliek gaidīt nākamo gadu. Turklāt gaidīšanas laiks var izrādīties krietni ilgs, jo Latvijas prezidentūras dēļ nākamajā pusgadā ekskursiju skaits tiks samazināts līdz minimumam.

Kopš vasarā LNB sāka piedāvāt ekskursijas gida pavadībā šo pakalpojumu jau izmantojuši vairāk nekā 20 000 interesentu, liela daļa no tiem - skolēni. LNB direktora vietniece Anda Lamaša Dienai atzina, ka cilvēku interese par ekskursijām ir ļoti liela, īpaši sākoties mācību gadam. Tāpat interese ir arī Rīgas viesiem, jo aģentūras Gaismas pili iekļāvušas tūrisma maršrutos. Par lielo interesi bibliotēkā, protams, priecājas, tomēr pieprasījumu apmierināt nespēj. Šobrīd bibliotēkā kopumā strādā 71 gids - tie ir bibliotēkas darbinieki, kuri papildus saviem ierastajiem darba pienākumiem iejūtas arī gida lomā. Un, ņemot vērā, ka šiem cilvēkiem jāveic arī ikdienas pienākumi, visus interesentus ar gidu nodrošināt nav iespējams.

Kopš oktobra bibliotēka mainījusi arī nosacījumus attiecībā uz skolēnu grupām - tagad tās apskatīt bibliotēku var doties vien gida pavadībā. Kā liecina paziņojums internetā, šāds lēmums pieņemts, jo vairumā gadījumu skolotāji nespēja nodrošināt organizētu un klusu audzēkņu grupu pārvietošanos pa Gaismas pils telpām un par to saņemtas sūdzības gan no bibliotēkas lasītājiem, gan darbiniekiem. A. Lamaša gan piebilst, ka skolas ne vienmēr to ievēro un atnāk uz Gaismas pili arī bez pieteikšanās. Šādos gadījumos tiek meklētas iespējas gidu tomēr nodrošināt.

Kā viens no risinājumiem garajām rindām varētu būt neliela maksa par ekskursiju, kas dotu iespēju nodrošināt efektīvāku gidu darbu, taču LNB vismaz pagaidām šādu variantu neapsver. A. Lamaša pieļauj, ka ar laiku interese par šo pakalpojumu tomēr pierims. Un, ņemot vērā, ka LNB ēka celta par nodokļu maksātāju naudu, tai ir pienākums nodrošināt bezmaksas bibliotēkas apskati. «Varbūt kādreiz pie tā nonāksim, bet pašlaik noteikti ne,» uzsver LNB pārstāve.

Tomēr ar pašreizējiem nosacījumiem uz Gaismas pils apmeklējumu daudziem var nākties gaidīt vēl ilgi - ņemot vērā, ka no 8. janvāra bibliotēkas pirmajos divos stāvos noritēs Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē aktivitātes, ekskursiju skaits tiks samazināts līdz minimumam. Jau līdz ar 12. decembri tiks slēgta galvenā ieeja un apmeklētājiem nebūs pieejami arī pirmie stāvi. «Prezidentūras dēļ mēs ekskursijas krietni, krietni samazināsim. Cilvēkiem vajadzētu nogaidīt līdz 2015. gada otrajam pusgadam, kad bibliotēka atkal būs pilnībā pieejama,» aicina A. Lamaša.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?