Taču tukšums ir mānīgs. Divdesmitgadīgi puiši laipni ieaicina mani savas mājas pagalmā. Tur baltos plastmasas krēslos sēž vecākie - tie, kam pāri četrdesmit, līdzās uz pusi jaunāki lībieši, bet netālu vairāki sešus līdz astoņus gadus veci bērni. Tā ir viena liela ģimene, ar kuru mani iepazīstina Salems Elsūrs.
Nokļuvis pagalmā, redzu pie sienas lielos āķos karājamies jau nodīrātus astoņus jērus - tā ir liecība, ka sākušies trīs dienas ilgie Upurēšanas svētki, kas arī ir neierastā klusuma cēlonis. Kaujot jērus, musulmaņi godina pravieti Ibrāhīmu (Ābrahamu), kas bijis gatavs upurēt Allāham savu dēlu Ismaīlu. Visu iepriekšējo nedēļu bija redzama gatavošanās svētkiem - katrs, kura ienākumi to ļāva, iegādājās jērus.
49 gadus vecais gāzes kompānijas darbinieks Salems stāsta, ka šogad Eid al Adha - tā sauc upurēšanas svētkus - esot īpaši, dubulti svētki. Pirmie pēc Muammara Kadāfi nāves. «Mūsu upuris uzvaras izcīnīšanā arī bija smags, Misrātā Kadāfi spēki nogalināja 1300 cilvēku, un šo zaudējumu ne ar ko nav iespējams aizstāt,» saka Salems. Viņa vecākais dēls, deviņpadsmitgadīgais Abdusalems arī karojis, tāpat viņa brālēni un daudzi skolas biedri. Iepriekš viņiem nav bijis nekāda priekšstata par ieročiem, taču šī izglītošanās notikusi ātri. Pieciem Salema tuviem radiniekiem esot ļoti paveicies, jo viņi tikuši dzīvi ārā no Kadāfi lojālistu cietuma Sirtā. «Uz cietumu viņus aizveda vēl pirms kara. Tā bija veiksme, ka strādāja telefoni, mēs pastāstījām par notikušo draugiem Tripolē, viņi neatlaidīgi zvanīja uz Sirtu, un, pateicoties šīm pūlēm, izdevās viņus izvilkt no cietuma. Nebūtu šo zvanu, viņi noteikti nepaliktu dzīvi.»
Vairāki jēri drīz tiek sadalīti gabalos - saskaņā ar svētku tradīciju tos nosūta kaimiņiem un radiniekiem, netiek aizmirsti arī nabagi. Vakarā nāk ciemiņi - vīrieši, visi ģērbušies tradicionālajā kreklā, kas stiepjas gandrīz līdz potītēm. Visi smaida un joko, bet, kad atskan aicinājums no mošejas, vecākie ieiet lielā garāžā un tur uz paklājiem lūdz Allāhu. Pēc lūgšanas sākas mielasts, kurā ēd makaronus ar vārītu jēra gaļu, dzer tēju un kafiju.